Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiče Aničky žalují soudce: Měl poslat Otu T. do vazby

Autor: ČTK, šim - 
5. října 2011
12:54

Rodiče Aničky Janatkové (†9) mají silný pocit, že soudce se nezachoval tak, jak měl. Proto podali podnět ke kárnému řízení proti soudci a státní zástupkyni. Soudce prý pochybil, když poprvé nevzal Otu T. do vazby. Zadržen byl jen pár dnů po zmizení Aničky. Soud ho ale pustil na svobodu. Tělo dívenky bylo nalezeno po několika měsících v pražské lokalitě Troja.

Anička Janatková zmizela 13. října 2010 při cestě ze školy v ulici Pod Písečnou. Naposledy byla viděna nedaleko bydliště v pražské Troji. Okamžitě se rozjelo rozsáhlé pátrání. Po týdnu policie zadržela podezřelého Otakara T. Po hodinách výslechu, během nichž zadržený podstoupil také test na detektoru lži, byl v pátek 22. října propuštěn na svobodu.

Soud zamítnutí návrhu na vzetí do vazby zdůvodnil nedostatečnými důkazními materiály. Proti tomuto rozhodnutí nyní vystoupili rodiče Aničky Janatkové. Na soudce u ministerstva spravedlnosti podali podnět na zahájení kárného řízení.

"Ano, je to tak. Podnět skutečně podali," uvedl pro Blesk.cz blízký přítel rodiny. Který se také vyjádřil ke spekulacím, že Janatkovi mají před rozvodem. "To je blbost. Jsem s nimi v kontaktu každý den, nedávno  byli spolu na dovolené."

"Rodiče Aničky se domnívají, že při správném postupu orgánů státního zastupitelství a soudu by byla věc vyřešena podstatně dříve a oni by v sobě neživili marné bolestivé naděje na záchranu dcery," stojí v podnětu k podání kárné žaloby, který právní zástupce rodiny Antonín Janák adresoval ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi a který má k dispozici také serveru iDNES.cz.

Na Otu T. ukázaly jen nepřímé důkazy

Tělo Aničky Janatkové policie našla 16. března 2011 zakopané v mělkém hrobě nedaleko jejího bydliště. Otu T. zadržela bezprostředně poté, vzala ho do vazby a následně ho obvinila ze znásilnění a vraždy.

Otakar T. odmítl vypovídat. Byl umístěn ve vazební věznici na Pankráci. V cele se nad ránem 21. října pokusil o sebevraždu oběšením. Okamžitě byl převezen do Vojenské nemocnice ve Střešovicích, kde 23. října zemřel.

Policie v případu Aničky nikoho jiného neobvinila. Na konci dubna byl případ uzavřen. Bez existence přímého důkazu byl za vraha označen mrtvý Otakar T., jeho trestní stíhání však bylo zastaveno. Trestní řád totiž neumožňuje stíhání mrtvého.

"O. T. je s vysokou mírou pravděpodobnosti pachatelem násilné trestné činnosti na poškozené nezletilé A. J., k čemuž mě vedl uzavřený řetězec nepřímých důkazů," řekla státní zástupkyně pražského městského státního zastupitelství Jana Hercegová.

Těmi nejdůležitějšími nepřímými důkazy byl biologický materiál, který byl nalezen na věcech zavražděné Aničky. Testy DNA potvrdily, že se jednalo o vlas a chlup Otakara T.

vochomurka ( 24. dubna 2012 19:46 )

prepáčte, ale ak dieťa nechá rodič od 4. triedy v oblasti, kde bývala /teda odľahlej/ chodiť samu domov zo školy, vo veľkomeste, kde je väčšia šanca sústredenia sa živlov . Ja k tomu nemám čo povedať urobte si obraz sami

ales1 ( 10. října 2011 23:56 )

ty jsi snad sám vrahoun, co to blábolíš?

danynka ( 8. října 2011 16:56 )

..přesně tak,to je to,co by nám tady ,,pomohlo,, vědět,kdy A. zemřela,což stopro musí vědět.. ne a ne,nám to říct.. nevím,dle mýho názoru,kdyby v tom byl únos,viz. Janatka a spol. Rusové, udělali by to jinde,chodila do kroužků,ne v takové blízkosti.

e.44 ( 7. října 2011 23:09 )

Co si pamatuju, probíralo se to a někdo to snad probíral i tady. Pár lidí si sice myslelo, že Tomek mohl jet v únosu jako společník, ale vzhledem k tomu, že únosci pocházali pravděpodobně z okruhu Janatkových "obchodních" partnerů a to pravděpodobně rusky hovořících, spíš je pravděpodobné, že pokud o tom Tomek snad něco věděl, tak jedině jako náhodný svědek, ne spolupachatel, jelikož tací únosci by se s takovou nulou, jakou pro ně Tomek byl, nikdy nespojili. To je zhruba tak v kostce, co si z předešlých diskusí pamatuju.

e.44 ( 7. října 2011 22:59 )

Dík za odpověď. Ten druhý odstavec mi došel hned. To je k tomu nezvěstnýmu politikovi a provozovateli heren. U prvního odstavce si nejsem moc jistá na co reaguješ, ale až budu mít víc času projedu diskusi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání