Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Policisté obvinili 7 účastníků pochodu ve Varnsdorfu

Autor: bali, INT, mivr, ČTK - 
12. září 2011
16:50

Policisté si došlápli na účastníky sobotního protiromského pochodu ve Varnsdorfu. Tři lidi obvinila z útoků na příslušníky policie a dva z propagace fašismu. Obvinění si už vyslechli i dva muži zadržení v Novém Boru na Českolipsku.

Pětatřicetiletý muž z Hradce Králové během silniční kontroly u Dolního Podluží vystřelil dvakrát z plynové pistole. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Další vysoký trest hrozí i mladíkovi (25), který ve Varnsdorfu házel po policistech kameny. Za napadení úřední osoby může dostat čtyřletý trest jedna žena (37).

V Novém Boru, kde se konala první sobotní demonstrace, policie zadržela a obvinila muže dva. Šestadvacetiletý mladík ze Sokolova si vyslechl obvinění z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Na sobě měl tričko s nápisy, kterými vyjadřoval sympatie s vítkovskými žháři. Hrozí mu za to dvouletý trest vězení.

Jedenadvacetiletý muž z Přerovska je pak stíhán za podporu a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Na triku měl symboly a nápisy propagující nacistické ideologie. Soud jej může potrestat vězením až na pět let."Měli na sobě trička se zakázanou tématikou," informovala mluvčí ústeckého policejního ředitelství Jarmila Hrubešová.

Akce do tři severočeských měst svolala na sobotu 10. září nacionalistická Dělnická stana sociální spravedlnosti. Na své druhé zastávce ve Varnsdorfu ale přešla demonstrace v neohlášený pochod k romským ubytovnám a střety s policií. Ta použila k rozehnání davu vodní dělo, dělobuchy i slzný plyn. Šest lidí bylo zraněno, z toho tři policisté, a na služebny bylo předvedeno 37 lidí.

Romové bojují mezi sebou

Na Českolipsku se v neděli navzájem napadly dvě skupinky Romů, při bitce používali klacky. Muži zákona situaci uklidnili. "Policisté konflikt ukončili a zajistili u některých účastníků klacky a dřevěné násady, kterými na sebe navzájem útočili," popsala policejní mluvčí Ivana Baláková. Dva muži byli zraněni.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání