Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bezdomovec chtěl ubodat družku, dostal 11,5 let

Josef na družku zaútočil už dříve, tenkrát ale nesouhlasila se soudním stíháním
Josef na družku zaútočil už dříve, tenkrát ale nesouhlasila se soudním stíháním  (Autor: ČTK)
1. června 2011
17:50

Josef Kužion loni v létě pod vlivem alkoholu napadl svou tehdejší partnerku kuchyňským nožem a způsobil jí několik bodnořezných zranění. Žena se naštěstí jeho útoku dokázala ubránit. Soud ho teď poslal na 11,5 let za mříže.

Kužion svou o tři roky mladší družku napadl večer 9. července v garáži v liberecké Tatranské ulici, kde s ní i s dalšími lidmi bez domova žil. Na ženu zaútočil poté, co mu oznámila, že se s ním chystá rozejít. Pokusil se ji bodnout nožem, zasáhl ji však jen do ruky. Útok poté ještě několikrát zopakoval. Žena utrpěla zranění na ruce a také na hrudi. Zdravotní komplikace má v důsledku Kužionova útoku dodnes a podle znalce jí pravděpodobně zůstanou trvalé následky.

Bezdomovec byl podle své výpovědi v době útoku tak opilý, že si na něj vůbec nevzpomíná. Asi hodinu po činu měl přes tři promile alkoholu v krvi. I napadená žena se u soudu přiznala, že ani ona nebyla v době napadení střízlivá. Jejich soužití prý provázely časté spory. Podle soudu Kužion ženu zranil už v minulosti, tehdy však nedala souhlas k jeho stíhání a věc musela být odložena.

Nepomohla ani lítost

Policie v garáži, odkud byl Kužion nedlouho před útokem ostatními bezdomovci vypovězen, poměrně často zasahovala. Muž se k útoku doznal už krátce po činu policistům, kteří jej zadrželi.

Obhájce obžalovaného u soudu navrhoval změnu právní kvalifikace z pokusu o vraždu na těžké ublížení s následkem smrti. "Do dneška si to nepamatuju, ale pořád se tím trápím. Lituju toho," dodal dnes u soudu Kužion.

Podle předsedkyně senátu Alexandry Novákové však mírnější kvalifikaci nelze použít vzhledem k tomu, že jeho úmysl směřoval k usmrcení poškozené. "Svědčí o tom intenzita a způsob, jakým byl útok veden, ale například i to, že při jednom ze čtyř bodnutí došlo k vyštípnutí části kosti z ruky," prohlásila.

Výše trestu při dolní hranici zákonné trestní sazby, která se pohybovala od deseti do 18 let, je podle ní naprosto adekvátní. "Obžalovaný se sám přivedl do stavu, ve kterém se jen těžko mohl ovládat," řekla. Jedinou polehčující okolností se tak stala projevená lítost, kterou však prý nelze přeceňovat.

gogo ( 1. června 2011 21:41 )

než na svobodě. Pokud ovšem někdy trest skutečně nastoupí... protože k dnešnímu dni se již do věznic nedaří umístit přes 5 000 (!) odsouzených...

e.44 ( 1. června 2011 18:29 )

si bezdomovec zajistil na 11,5 roku bydlení i se zaopatřením........

crakazasecrak ( 1. června 2011 18:24 )

PROVAZ!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání