Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Továrna na semtex: Pohřešovaný měl před svatbou

Autor: krc, mivrk - 
21. dubna 2011
18:31

Čtyři dělníci jsou po středečním výbuchu v areálu Explosie v Semtíně na Pardubicku stále pohřešováni. Podle našich neoficiálních informací však již byly nalezeny části těl v okolí. Nepodařilo se je však prý zatím identifikovat. Jeden mladý muž se měl o víkendu údajně ženit.

„Explodovala výrobna dynamitové trhaviny Perunit. Míchá se ze tří složek, z nichž jedna je i nitroglycerin. Z těch čtyř mužů, kteří tam zůstali, byli dva před důchodem a jeden velmi mladý, snad se měl o víkendu dokonce ženit,“ řekl nám dobře informovaný zdroj z továrny.

Policisté i Explosia odmítla, že by pohřešované již nalezla. „Na místě jsou desítky policistů i hasičů, kteří propátrávají po centimetru svěřené oblasti. Pokud něco najdou, tak to musí zadokumentovat. Stále jsou ale místa, do kterých nám nebyl povolen vstup. Nejprve je zkoumají pyrotechnici. Až když oni jsou přesvědčeni, že nám tu nic nehrozí, povolí jejich prozkoumání,“ uvedla Markéta Janovská z pardubické policie. „Část oblasti je stále nestabilní a hrozí tam výbuch. Místo události je rozsáhlé a je tam členitý terén,“ doplnil ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý.

Poškození budou odškodněni

Na místě jsou i pracovníci báňského úřadu, kteří ohledali místo neštěstí a zajistili dokumentaci o výrobě trhaviny. Perunit se podle nich používá zejména v podzemí pro ražbu překopů a ražbu ve skalním masivu. „Dnes předpokládáme výslechy svědků, pokud toho budou schopni. Já si myslím, že ukončení shromažďování těch důkazů by nemělo trvat déle než do konce tohoto týdne," řekl Bohuslav Machek z Českého báňského úřadu. Podle něho je několik verzí možných příčin výbuchu.

Explosia nabídla lidem, kterým tlaková vlna poškodila nemovitosti, odškodnění. „Škody v areálu odhadujeme v řádech milionů, mimo areál Synthesie a Explosie ve stotisících. Nemyslím si, že by byly vyšší," uvedl správní ředitel Explosie Jiří Simandl.

venxa ( 22. dubna 2011 19:02 )

Kdyz uz o tom Blesk napsal, tak by take meli uvest kolik nevinnych lidi bylo zabito a zmrzaceno ceskym semtexem kdyz komunisticke Ceskoslovensko zasobovalo SEMTEXEM sve pratele teroristy, podporovali a trenovali je jat to pouzivat co nelefektivneji. Dalo by se rict ze bozi mlyny melou pomalu ale jiste.

crakazasecrak ( 22. dubna 2011 14:44 )

že nebyla těla vcelku!

01380138 ( 22. dubna 2011 11:27 )

Blesk by vůbec neměl o výbuchu psát,tam se to nehodí,v Blesku se píšou jen slátaniny a jedna paní řekla,žádné části těl ale těla.

zaviracispendlik ( 22. dubna 2011 09:33 )

jenže to nebylo tíše, po anglicku

bleskomor ( 22. dubna 2011 08:52 )

před svadbou bych se také nejradši vypařil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání