Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sousedé mrtvého chlapce (†13): Jeho rodiče byli vzorní

Na budově vimperského gymnázia, kam chlapec chodil, vlaje černý prapor.
Na budově vimperského gymnázia, kam chlapec chodil, vlaje černý prapor.  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: Vlaďka Hradská - 
21. dubna 2011
16:59

Jihočeští policisté rozplétají smrt třináctiletého školáka ze Šumavy, který zemřel v motolské nemocnici. Chlapec zkolaboval ve čtvrtek 14. dubna ráno a byl v kritickém stavu převezen vrtulníkem do Prahy. Kriminalisté se začali případem zabývat poté, co je lékaři v nemocnici upozornili na podezření ze zanedbání péče. To prý výrazně přispělo ke smrti dítěte.

„Případ jsme překvalifikovali na trestný čin usmrcení z nedbalosti. Čekáme na výsledky pitvy a znalecké posudky z oboru pediatrie. Pak teprve bude jasné, jestli padne obvinění,“ nechtěla říci více jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Valentová.

Obyvatelé několika šumavských obcí jsou smrtí školáka otřeseni. Zaskočilo je, že případ šetří policie a vyslýchá příbuzné dítěte. O syna, který už dva roky trpěl ulcerózní kolitidou, se prý jeho rodiče vzorně starali. Ohradili se i proti fámám, podle kterých rodiče nedávali chlapci ani najíst.

Ulcerózní kolitida
Chronické onemocnění střev. Projevuje se bolestmi břicha, nechutenstvím, krvácením z konečníku, křečemi břišního svalstva, průjmem i nevolnostmi. Nejzávažnější formou je poškození tlustého střeva v celém rozsahu. U takto nemocného pacienta se projevuje celková slabost, únava, nechutenství. Dochází k váhovým úbytkům, přidružují se zvýšené teploty. Závažný stav může vyústit v celkový rozvrat organizmu s těžkými následky.

„Policie se mě ptala, jestli nejsou vegetariáni či v nějaké sektě. Byla jsem z toho šokovaná. Samozřejmě jsem to odmítla. Rodina patří k těm nejvzornějším. Pro chlapce zajišťovali čerstvé maso, měli krůty, králíky, dělali domácí sýry, tvaroh jezdili s ním po doktorech,“ uvedla starostka šumavské obce, v níž rodina žije.

„Rodiče i prarodiče dělali maximum, aby kluk jedl. Matka mu denně vařila. Plnila mu v tom všechna přání. Dohlížela na braní léků. Ale jeho ta nemoc dost trápila. Snažili se ze všech sil, aby se jeho stav zlepšil,“ potvrdila blízká přítelkyně rodiny. Že rodiče nijak nepochybili míní i ředitelka gymnázia Eva Piherová, kam chlapec chodil. „Chlapec byl dlouhodobě nemocný a rodiče se o něj vzorně starali. Zdravotně na tom byl ale velmi špatně, proto měl individuální plán,“ dodala Eva Piherová.

„Dělali jsme se ženou všechno proto, aby se syn uzdravil,“ rozplakal se otec chlapce a odmítl dál mluvit. Smrt dítěte a fámy kolem je se ženou zdrtily.

alinka365 ( 23. dubna 2011 17:59 )

Nehorázné obvinění ze strany Motolské nemocnice...chlapec byl léta nemocen a musel mít speciální dietu. Nedokážu si ani v tom nejhorším snu představit,co toto obvinění znamená pro rodiče,kteří svého syna a dceru vychovávali a pečovali o ně ...tak,jak je jen v nejčistší rodičovské lásce možné. Tohle není povinnost,tohle je amatérský přešlap ze strany lékařů. O novinářích jež píší ohavné články o zanedbání péče ani nemluvě,přála bych jim totéž obvinění zažít na vlastní kůži.Chlapce jsem osobně znala,byl spolužákem mého syna. Rodiče dělali vše možné i nemožné v boji s jeho nemocí...a já si jen říkám,kéž by Ti všichni pisálci a lékaři místo posuzování neznámého raději mlčky projevili soustrast za mladý život,kterému nebylo souzeno svůj boj se zákeřnou nemocí vyhrát.Jak špatný je svět,v němž nedokážeme dobro rozeznat od zla....

pelagie ( 23. dubna 2011 08:14 )

u Pejsánkové spadla klec, ale , že to trvalo

klotilda ( 22. dubna 2011 07:25 )

Jestli je to pravda a kluk byl skutečně takhle vážně nemocen,vede několik lékařů jistě sáhodlouhý spis o jeho nemoci a léčbě.Zoufalí rodiče mohli zkoušet i léčitele.A protože první informace byly o tom ,že zemřel na banální onemocnění,vlastně na podvýživu,vypadá to ,že oni oznamující lékaři si pro rýmičku nevšimli chronického onemocnění střev a nečetli jeho kartu.Ne ,že by to nebylo možné.

panenka08 ( 21. dubna 2011 17:21 )

Jsme zavaleni informacemi o tyranych a znasilnovanych detech,ze je jednoduche udelat si usudek a odsoudit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání