Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřešovaní z továrny na semtex: Rodiny se hroutí

Autor: krč, oj, šim, mivr - 
20. dubna 2011
21:42

V pardubické chemičce, kterou nejvíce proslavila plastická trhavina semtex, ve středu kolem sedmé hodiny ranní vybuchl nitroglycerin. Exploze byla velmi silná a zdemolovala část objektu. Firma pohřešuje čtyři zaměstnance. Odpoledne však pátrání po nich ukončili. Šance, že pod sutinami přežili, je téměř nulová. Rodiny se zhroutily a vyhledaly pomoc psychologů.

„Bylo štěstí, že nebylo pod mrakem. Exploze šla vzhůru. Při výbuchu v roce 1984 bylo zataženo a mraky. Tlaková vlna se od nich odrazila a následky výbuchu byly nesrovnatelně horší,“ tvrdil jeden ze zaměstnanců Explosie. „Byla to hrůza. Pracuji hned vedle. Nám to vyrazilo těžká železná vrata dílny,“ dodal jeho kolega. Většina zaměstnanců odmítala o neštěstí mluvit.

Záchranáři na místě ošetřili sedm lidí s lehčími zraněními, jedna pracovnice odešla  od místa výbuchu a šla k lékaři sama. Pět lidí mělo řezná poranění od skla, hlavně v obličeji. Další dva lidé utrpěli šok.

Příčina nehody je zatím neznámá

Do sutin zdemolované železobetonové budovy o půdorysu deset krát deset metrů se snažili proniknout hasiči a kynologové se psy. Měli ale jen omezené možnosti. V troskách totiž mohou být další výbušná ložiska. "Nepředpokládáme, že by výbuch někdo přežil, z místa jsme už odjeli," řekl po 13. hodině šéf záchranky Pavel Svoboda. Návrat se plánuje ve čtvrtek. Těla čtyř pohřešovaných zaměstnanců se zatím nenašla. Příčina nehody je zatím neznámá.

„Pohřešované jsme nenašli ani štěrbinovou kamerou, psy jsme museli odvolat, protože se nadýchali nitroglycerinu a dnes už nikoho nevyčmuchají,“ řekla Vendula Horáková z hasičského záchranného sboru. „Nepředpokládáme, že by výbuch někdo přežil. Místo vypadá jako po náletu,“ podotkl ředitel krajské záchranky Pavel Svoboda.

"Podle vyšetřovací komise byl vyloučen únik nebezpečných látek. Povýbuchový hřib obsahoval pouze zplodiny výbuchu a rozptýlené zdivo. Výroba v okolí nehody byla zastavena, ve vzdálených částech areálu pokračuje. Zaměstnanci i rodiny pohřešovaných zaměstnanců jsou o vývoji situace průběžně informováni," sdělili v tiskové zprávě zástupci továrny Explosia.

Manželka jednoho ze zaměstnanců ale mluví jinak: „Manžel tam pracuje. Nemohu se mu od rána dovolat. Dcera s nimi mluvila, ale nebyli jí schopni říct, jestli se s ním něco stalo. Slíbili, že zavolají, ale nikdo nevolal.“

Vyšetřování převzal Český báňský úřad

Až báňský úřad nashromáždí všechny důkazy, do měsíce předloží výsledky šetření. Policie dnes nad místo neštěstí poslala vrtulník, aby krizový štáb viděl, co se zhruba stalo. Vyšetřovatelé se pokusí zjistit, jestli někdo ponese trestní zodpovědnost, uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

"Z dosud shromážděných důkazů je nepochybné, že výbuchem zejména došlo k destrukci objektu navažovny a mísírny, kde byla prováděna výroba klasické důlní skalní trhaviny Perunit dynamitového typu," uvedl v tiskové zprávě Bohuslav Machek, mluvčí Českého báňského úřadu.

Výbuch byl slyšet i 20 km daleko

Do objektu během dopoledně nemohl nikdo vstoupit. Muselo se totiž důkladně prozkoumat, zda nemůže dojít k dalšímu výbuchu.

Výbuch zničil dvě budovy v areálu. Odborníci zkoumali, zda nehrozí další exploze. "Teprve nyní můžeme začít s hledáním pohřešovaných pracovníků. Jejich rodiny jsme již informovali," řekl Blesk.cz správní ředitel firmy Explosia, a. s. Jiří Simandl. Podle něj bude zjišťování příčin výbuchu trvat několik dní.

„Exploze mne posunula i s postelí, bylo to jako malé zemětřesení,“ uvedla obyvatelka Lázní Bohdaneč, které jsou od továrny vzdálené dva kilometry. Výbuch otřásl i okny v Pardubicích a probudil i lidi v Chrudimi, a v obcích vzdálených až 20 km od Semtína.

"Byla slyšet velká exploze," popsal výbuch čtenář Blesk.cz, který stoupající dým vyfotil z balkonu domu, jež je od továrny vzdálen asi 2,5 km vzdušnou čarou.

Nejde o první výbuch v chemičce

Následky středečního neštěstí jsou ale podle všeho podstatně menší, než škody, které způsobil zatím největší výbuch v semtínské továrně. Krátce před polednem 28. května 1984 explodoval sklad střelného prachu a následná tlaková vlna zabila pět lidí a na dvě stovky jich zranila.

Co je nitroglycerin?

Nitroglycerin je po chemické stránce trojnásobným esterem alkoholu glycerolu s kyselinou dusičnou. Je to olejovitá bezbarvá až nažloutlá kapalina, která se velmi snadno explozivně rozkládá za uvolnění značného množství energie. Jedná se o základní složku dynamitu. V současné době je surovinou pro výrobu různých plastických trhavin.

„Nitroglycerin pro pyrotechnické účely je velmi málo stabilní vůči vnějším vlivům. Může samovolně explodovat působením i poměrně slabých mechanických i termických podnětů. Vzhledem k tomu je i samotný transport této sloučeniny poměrně nebezpečný,“ řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

zaviracispendlik ( 22. dubna 2011 09:36 )

Alfu všude blokli

zaviracispendlik ( 21. dubna 2011 20:11 )

a já myslela, žes to byla ty. Nezapírej

zaviracispendlik ( 21. dubna 2011 19:55 )

vydolovala jsem si to z hlavy

zaviracispendlik ( 21. dubna 2011 19:54 )

anaČičáku bylo aj dobré koupání

bara ( 21. dubna 2011 18:45 )

mělas pravdu, špendlíčku!! Zákaz už netrvá - je to tak, jak jsi psala )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání