Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sestra skočila rodičce na břicho: Zabila její ditě?

Zdravotní sestra vinu odmítá.
Zdravotní sestra vinu odmítá.  (Autor: Blesk - Helena Lacinová)
Autor: lac, oj, mivrk - 
6. dubna 2011
18:57

Zavinila zdravotní sestra v mostecké nemocnici smrt novorozence? Při porodu matce zatlačila na břicho tak prudce, že poškodila plod. Chlapeček během 17 dnů zemřel. Lenka D. (36) už nebude mít nikdy děti. Sestra se bránila, že použila osvědčenou a v praxi používanou Kristellerovu metodu. Ta je však v Česku od roku 1952 zakázaná.

Ani ve středu neodešly s rozsudkem od Okresního soudu v Mostě zdravotní sestra Ilona M. (58) a lékařka Helena M. (33). Obě jsou podezřelé, že špatně vedeným porodem v porodnici mostecké nemocnice měly zavinit smrt novorozence.

Případ, který se stal už v roce 2006, soud projednává od roku 2009. Nový soudce, který má případ dokončit, míní, že posudky obhajoby i obžaloby nasbírané v průběhu projednávání jsou velmi rozdílné. „Budu žádat znalecký ústav, aby rozhodl, který je správný. Pak mohu rozhodnout,“ řekl ve středu a případ odročil.

A co říká obžaloba? Ilona M. při porodu rodičce Lence D. (36) tlačila dlaní a loktem na břicho tak, že ženě poškodila dělohu a v důsledku toho plod, chlapec Matěj po sedmnácti dnech zemřel. Vše se dělo za dozoru obžalované lékařky.

Lékař rodičce zachránil život

Lékařka tvrdí, že ani ona nic nezanedbala. Lékařka tvrdí, že ani ona nic nezanedbala. | Blesk - Helena Lacinová
Právník rodiny Mario Švehelka má za to, že aktivní fyzická účast sestry při porodu byla příčinou protržení jizvy na děloze a poškození zdraví dítěte. „Poškozená už císařským řezem rodila a na to obě obžalované měly brát zřetel,“ řekl Švehelka. Obžalovaným z ublížení na zdraví z nedbalosti hrozí až pětileté vězení. Poškozená žena žádá odškodné milión a půl za smrt synka. Už nikdy nebude moci mít další dítě.

„Zatlačila jsem mírně,“ hájila se v předchozích líčeních Ilona M. Svoji metodu obhajovala jako v praxi osvědčenou a používanou Kristellerovu metodu. Ta je však od roku 1952 v Česku zakázána. V průběhu minulých líčení vyšlo najevo, že k zesílení tlaku na rodičku si sestra přinesla stoličku, aby tlak shora byl silnější, čímž ohrozila i rodičku. Naštěstí nakonec lékař zvolil, že bude rodit císařským řezem, čímž jí zachránil život.

arcaben ( 7. dubna 2011 17:55 )

capitan:přesně tak!!Oni ty ženský v Americe jsou ještě k tomu tak cimprdllich,že bez epidurálu do té porodnice nevlezou....!!!

arcaben ( 7. dubna 2011 17:50 )

dave1987:nikdo,nikomu neskáče po břiše!!Jen malý,český človíček si to potřebuje přibarvit,tak zveličuje!!Zdravotní sestra rukama a váhou svého těla zatlačí rodičce na břicho,aby pomohla dítěti na svět!!Takže žádné sadistické skákání se nekoná,buď v kllidu!!

egal ( 7. dubna 2011 16:31 )

vypadá, že je rok výroby dvaapadesátej a matka byla při porodu zlitá jak čert, asi pěkně sosá ředěnej etyl,chudák malej

carodejnice398leta ( 7. dubna 2011 16:18 )

samozřejmě je mi líto sestřičky a maminky a dítěte ještě víc.........tak měla znít poslední věta mého příspěvku-který bůhví proč odešel necelý a věta ukrácená a změněný kontext-ta poslední..................

carodejnice398leta ( 7. dubna 2011 16:15 )

nešťastná shoda okolností......poprvé jsem rodila před X lety,a naposledy v roce 2008-(v úplně jiném místě)-vždy přirozenou cestou-mé děti měly ke čtyřem kilům,jsem typově štíhlá a relativně útloboká..............při posledním porodu (viz rok 08)!!mi dcera "uvízla"hlavičkou napůl ven-byla to hrůza pro nás obě-a sestra mi"skočila"s pomocí rukou a loktů "plnou vahou" na břicho-a porod byl od té chvíle za cca dvě minuty hotový...........já "bez šití"a malá s modřinkami v obličeji....(kvůli uskřinutí při průchodu rodidly-mohla být i přidušená.)........a první porod,sice míň dramatický-ale s pomocí stejné metody.........-takže je to velmi časté a většinou užitečné.........a používá se do dnes(a já mám praxi,že i v rozpětí mnoha let a na různých koncích republiky,a nejen...)Samozřejmě ještě víc........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání