Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vrah Kajínek to znovu zkouší: Žádá obnovení procesu!

Poslední Kajínkovaq šance, jak uniknout trestu?
Poslední Kajínkovaq šance, jak uniknout trestu?  (Autor: Ladislav Křivan, Foto pro Blesk – J.B.J. Film)
Autor: Zbyněk Schnapka - 
27. března 2011
20:39

Pomohou nejznámějšímu doživotnímu vězni v Česku nová svědectví? Krajský soud v Plzni dnes začíná projednávat žádost Jiřího Kajínka (49) o obnovu procesu. Zasedání je veřejné, sám Kajínek odsouzený v roce 1998 za vraždu podnikatele a jeho strážce ale v soudní síni nebude. O jeho případu byl dokonce natočen kriminální fi lm, který loni běžel v kinech.

Kajínek si odpykává doživotní trest za nájemnou vraždu podnikatele Štefana Jandy a jeho strážce Juliána Pokoše a za pokus o vraždu Vojtěcha Pokoše, který střelbu přežil. Kajínkův advokát Tomáš Zejda se bude snažit dokázat, že vraždu Juliána Pokoše nemohl jeho klient spáchat. Vychází ze zprávy experta, podle níž vrah, než Pokoše zastřelil, musel otevřít dveře od auta, v němž strážce seděl, a tedy nechat na klice otisky prstů. Podle svědků střelec neměl rukavice a prý viděli na jeho ruce prsten i zlatý řetízek. Jenže policie na dveřích auta žádné otisky, které by patřily Kajínkovi, nenašla.

O otevření případu se v letech 2004 a 2006 snažili advokáti Klára Slámová a Kolja Kubíček. Tehdy přišli s výpovědí svědka, jemuž se prý Pokoš ve vězení svěřil, že nestřílel Kajínek, ale policisté Jaroslav Kronďák a Jan Mikeš. Žádost o obnovu procesu tehdy soud zamítl.

bleskplesk ( 28. března 2011 12:14 )

A v takovémto státě, kde panuje všeobecná nedůvěra veřejnosti v policii, státní zastupitelství a soudy by většina lidí chtěla znovuzevedení trestu smrti. Uvědomujete si, že by v případě jeho platnosti byl již veřejností tolik obhajovaný Kajínek s největší pravděpodobnbostí po smrti? Žádný nově obnovený proces by už nejen v jeho případě nemohl nic napravit.

husqarnowicz ( 28. března 2011 08:42 )

Kajínek byl odsouzen na základě nepřímých důkazů a výpovědi jedné pochybné existence.Věřím,že není vrah,ale to není směrodatné. Směrodatné je to, že soud slyší jen to,co chce.Asi se někomu Kajínkovo odsouzení náramně hodí. Kdyby Kajínek nebyl bílý,to by ovšem byla jiná... A i kdyby Kajínek vrahem byl,republika by mu měla poděkovat,že ji zbavil dvou příživnických šmejdů.

vlaku ( 28. března 2011 07:35 )

Snad sy nemyslíš, že někdo z těch mafiánů změní svoji výpověď. Vyšlo by na povrch mnoho podvodů a pousta by uvízla v síti. To za žádnou cenu z nich nikdo nedovolí. V tomto státě jen a pouze defenestrace. Změnu politických poměrů. Už se to konečně k nám blíží od východu jako před 21 lety. Lybie, Sýrie apod.Na co tady ještě čekáme? Až rozkradou totálně vše a a 80% národa bude chodit po žebrotě ? Ty peníze státu nezmizly. Jen se přemístnily. Tady se nekrade, tady se pouze přemístňuje. Přemístňuje do rukou jedinců, kteří jsou propojeni s mafií, vládnoucí garniturou a mafiánskou justicí.

dobrotka ( 28. března 2011 00:08 )

ze lze nekoho odsoudit na dozivoti POUZE na zaklade neprimych dukazu?????? A pokud bude o pripadu stale rozhodovat plzensky soud a ten samy plzensky soudce, TAK RIKAM, ZE JE TO UPLNE ZBYTECNA NAMAHA, protoze v Plzni je to RUKA RUKU MYJE!!!!!!!!!!!

pensilvania ( 27. března 2011 23:10 )

chce natočit druhý díl sám nebo co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání