Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Liberecký žhář dopaden! Strach majitelů domů skončil

Ilustrační foto. Liberecký žhář založil přes 35 požárů
Ilustrační foto. Liberecký žhář založil přes 35 požárů  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: ČTK, tes, mivrk, evak - 
26. března 2011
11:25

AKTUALIZUJEME: Policie dopadla žháře, který v Liberci několik měsíců zakládal požáry v domech. Pachatel se k zakládání požárů přiznal. Na jeho dopadení byla vypsána odměna 30 000 Kč!

Mladý muž terorizoval Liberec od poloviny loňského roku. Přicházel i odcházel nepozorován. Občas používal k založení požáru hořlavin, jindy zapálil věci v blízkosti plynového potrubí.

Vybíral si neuzamčené objekty převážně v centru Liberce. K zakládání požárů používal vše, co v domě našel. Odložené a pohozené věci, letáky, krabice, ale dokonce i majetek nájemníků domu. Vladimír Sadílek, vedoucí vyšetřovacího týmu, prozradil: "Kvůli požárům, které založil, bylo nutné evakuovat sedmdesát lidí, někteří museli být kvůli intoxikaci kouřem ošetřeni v nemocnici, zraněn ale nikdo nebyl."

Liberecký magistrát vypsal na informace vedoucí k dopadení žháře odměnu 30.000 Kč. Policie vytvořila speciální tým, který se případu věnoval. Kriminalisté vyhodnotili, že asi 35 požárů mělo jisté shodné charakteristické znaky, z nichž bylo podle mluvčí policie Vlasty Suchánkové možné usuzovat, že je mohla založit jedna a táž osoba. Největší škody napáchal zřejmě požár založený v polovině ledna v činžovním domě v Pražské ulici přímo v centru. Oheň se tehdy rozšířil i na střechu domu, z bytů museli hasiči evakuovat devět lidí. Majitel domu odhadl škodu na 1,2 milionu korun.

Za obecné ohrožení hrozí 30-letému žháři osm až 15 let vězení. Novináře o tom informoval vedoucí krajských kriminalistů Antonín Všechovský. Počet požárů zatím policie nezveřejnila, způsobenou škodu vyčísluje. Muž je v policejní cele, policie ho vyslýchá a chystá se soudu podat návrh na vazbu. Podobně rozsáhlý případ žhářství policisté v Libereckém kraji nepamatují.

whitebeast ( 15. dubna 2011 16:44 )

liberecká radnice lže o vyplacení odměny. Je pravdou že jeden člověk policii poskytl jméno pachatele,včetně tel.čísla. Což policie uznává jako info vedoucí k dopadení,ale radnice ne. Tak nevím co by chtěli,to ho tam mel přitahnout sám?

simamach ( 27. března 2011 19:03 )

To je svatá pravda. jenže vysvětlete to jedné rodině, kde synáček (nejsou to romové) tady mejdanuje a dveře, když nevyvrátí, tak je prostě nezamyká a to třeba i v jednu ráno. To je pak včechno marné. Máme nové plastové dveře a ty okamžitě vyvrátil. Bohužel je to takovej haj.zl, že ze srandy ukradl 2x hasičák a jen tak ze srandy ho s kamarády vystříkal.

simamach ( 27. března 2011 19:00 )

Ahojky. Taky z města pod Ještědem?

pasadena ( 26. března 2011 09:46 )

zlataa ( 26. března 2011 09:33 )

nějaký trubka novinář smotá 2 různé případy dohromady, dostane za to peníze a zblbne půl národa . Tohle spolu nesouvisí, ale Blesk to vyřešil, už mu přidělil i trest.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání