Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Lékaři zapomněli vyndat 28 cm oceli

Autor: Ondřej Požár, apk - 
23. února 2011
16:55

Pět měsíců trpěla důchodkyně Zdeňka Kopečková (67) z Brněnska jako zvíře. Po šílené chybě zdravotníků jí totiž zůstala v břiše 28 cm dlouhá chirurgická špachtle! Nyní za to u Okresního soudu Brno-venkov stíhají primáře a tři zdravotní sestry.

Žalobce viní primáře gynekologie Aleše Soukala, instrumentářku Danu Staňkovou, vedoucí sestru centrální sterilizace Lenku Šicovou a staniční sestru Romanu Hanušovou z nemocnice v Ivančicích pro ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozí jim za to až rok vězení.

Ztrátu zjistili až po deseti dnech

Podle obžaloby předloni 25.září při gynekologické operaci nechali Zdeňce Kopečkové v těle zmíněnou lopatku z chirurgické oceli. Její ztrátu ale zjistili až po deseti dnech! „Došla jsem k závěru, že se lopatka vyhodila do odpadu a odvezla pryč,“ uvedla staniční sestra Hanušová, která po incidentu a finančním trestu dala výpověď a nyní pracuje ve Fakultní nemocnici Brno jako sálová sestra.

Podobně o ztrátě lopatky zvané ekartér mluvily i její bývalé kolegyně. Byl to ale omyl, protože špachtle zůstala v břiše pacientky dlouhých 145 dnů! Vyjmuli jí ho až loni v únoru. Pokud se v minulosti podle sester nějaký nástroj ztratil, vždy se našel buď v biologickém odpadu nebo v operačních rouškách.

Bolestí přemýšlela o sebevraždě

„Byla to strašná bolest, ke konci jsem už nemohla chodit. Byla jsem zoufalá a přemýšlela o tom, že zapiju léky alkoholem a oběsím se!“ řekla pro Blesk.cz loni v únoru Zdeňka Kopečková. U soudu bude vypovídat 11.dubna. A jako poškozená chce náhradu škody ve výši 700 tisíc korun! Staniční sestra Hanušová i operatér vinu odmítají.

„Primář popírá, že by se jakýmkoliv způsobem podílel na poškození pacientky. Spoléhal se na instrumentářku a další lidi, kteří tam tehdy byli,“ sdělil Soukalův obhájce Lukáš Prudil. Instrumentářka Dana Staňková u soudu vypověděla, že si standardně všechny nástroje spočítala. „Byla jsem přesvědčená, že je všechno v pořádku,“ hájila se před soudkyní obžalovaná.

jozzinek ( 26. února 2011 21:31 )

Prestiž (z latinského praestigiae – mámení) je dobrá reputace jedince či skupiny společnosti, spojená s úctou a vlivem. Prestiž je spolu s příjmem, vzděláním, životním stylem, mocí ap., základním ukazatelem sociálního statusu jedince. To by měl být skutečný cíl lékařů, ale ten se nedá dosáhnout jenom vzděláním. Vysokoškolsky vzdělaných lidí jsou u nás tisíce, a přesto jim na tomto fóru vzdělání nikdo nezávidí. Prestiž se nezíská jen vzděláním, ale celoživotní dobrou prací a postojem. V současné době může mít kdokoliv jakékoliv vzdělání, pokud chce, i bez vysokoškolského studia. Materiály k tomu jsou veřejně dostupné. Nechápu tedy některé lékaře, jak pořád předhazují veřejnosti náročnost svého studia. Kdo z nich výrazně posunul naši medicínu vpřed...? Jsou to jenom jedinci, a ti se takhle nechlubí. Zbytek lékařů, pokud by neměli k dispozici již hotové postupy a diagnostické přístroje, by toho moc nedokázali. Takže... v čem se liší třeba od opraváře aut? Jenom v tom, že on pracuje s neživou hmotou, která je nahraditelná, a lékař s člověkem. O to větší by měla být jeho odpovědnost. Protože, pokud se splete, zemře člověk, a ten se nahradit nedá. Sami nejlépe vědí, že lidský tvor je jistým způsobem zázrak, a měli by si také uvědomit, že oni nejsou tvůrci tohoto zázraku. Je jim dovoleno pouze o něj pečovat. Mohl bych ještě pokračovat, ale stejně to nebude nic platné, nic se nezmění. Jenom na závěr citát z Bible. "Co nechceš, aby blížní činili tobě, nečiň ty jim".

doodledoctor ( 26. února 2011 16:29 )

Takový miniaturní kousek se dá přehlédnout jenom slepcem... nechci tím urážet nevidomé, ti by to poznali hmatem. Jak může slepý primář operovat... nebo trpí demencí? Co dodržování předepsaných postupů? Tohle je jejich hrubé porušení, a ohrožení života pacientky. Primář měl dostat okamžitě padáka, aniž by se čekalo na rozhodnutí soudu. Ale nejsme v právním státě... viz úspěch odborářů vyděračů. ČLK to zamete pod práh, ministr opět couvne, a chapadla lékařské mafie primáře ochrání. Nemluvě o soudcích s komunistickou minulostí. Odskáčou to nanejvýš sestry. Proč je odpovědný vedoucí týmu primiář? Má největší zkušenosti, má největší odpovědnost a také nejvyšší plat. On je odpovědný za celou skupinu, on měl prověřit, zda je všechno po operaci v pořádku. Tohle jsou důsledky neodborné práce ČLK.

daveybacha ( 25. února 2011 22:06 )

chirurgická ocel je NEmagnetická ;-)

rtpz ( 25. února 2011 14:24 )

Doktore, pokud zapomínáš a dostal jsi přidáno zkus magnet

sirena ( 24. února 2011 09:05 )

Julínek řediteloval v Ivančicích a zdá se, že jeho duch tam i zůstal.Docela by mě zajímalo, jestli i tito fušeři chtěli odejít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání