Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novorozenou dceru utopila v záchodě: Odsedí si 15 let

Autor: ČTK, ap - 
16. února 2011
15:21

Nepochopitelně brutální vraždu narozeného děťátka potrestal ústecký soud. Krkavčí matka, která v záchodě utopila svou čerstvě narozenou dceru, poslal na patnáct let za mříže. Žena se na místě odvolala. Změnila výpověď a soudu tvrdila, že za čin je nejspíš odpovědný její přítel.

Otřesný případ, který otřásl Českem, řešil Ústecký krajský soud. Ve středu poslal dvacetiletou ženu z Teplic na 15 let do vězení za vraždu novorozené dcery. V litoměřickém bytě, kde bydlela se svým přítelem, porodila loni v březnu zdravou, téměř čtyřkilogramovou dceru. Neposkytla jí pomoc a nakonec ji utopila v záchodové míse.

Vinu svaluje na přítele

Tělo novorozence bylo o den později nalezeno v kontejneru. Rozsudek není pravomocný, žena se proti němu na místě odvolala. Během soudu se doznala, že dítě porodila, ale tvrdila, že si přesně nepamatuje, co dělala. Prý se dítě nehýbalo, tak se domnívala, že potratila. Nejprve vypověděla, že její přítel spal ve vedlejší místnosti, o ničem prý nevěděl, protože těhotenství před ním tajila.

Před soudem ale nakonec výpověď změnila. Řekla, že sice dítě porodila sama bez přítomnosti přítele. Muž ale prý v koupelně od ní dítě nakonec převzal a něco s ním udělal. Pak jí údajně ráno jen řekl, aby igelitové tašky, ve kterých bylo nakonec tělo novorozeněte nalezené, hodila do popelnice. Tvrdila, že nevěděla, co v nich je. Uvedla, že dosud vypovídala jinak, protože chtěla svého přítele chránit.

Její obhájce proto soud dokonce žádal, aby případ vrátil k došetření, nebo ženu odsoudil jen za neposkytnutí pomoci. Soud změněné výpovědi neuvěřil a označil ji za účelovou.

Znalec svědčil proti ní

Soudkyně Jana Kurešová v odůvodnění rozsudku uvedla, že podle nashromážděných důkazů žena neměla v žádném případě v úmyslu si své dítě ponechat. Svoje těhotenství tajila, přerušila proto prý i styk s matkou, která by to na ní mohla poznat.

O tom, že měla v úmyslu se dítěte zbavit, svědčí podle Kurešové i skutečnost, že nikdy v těhotenství nenavštívila lékaře a nenakoupila si dokonce žádnou dětskou výbavu. Před dnešním rozsudkem vypovídal ještě znalec z oboru gynekologie a porodnictví. Uvedl, že podle všech zjištění měla žena běžný bezproblémový porod a dítě se narodilo zdravé a po porodu dýchalo. Uvedl také, že žena je po takovém porodu schopná svobodně uvažovat a například po sobě i uklidit.

Trest má podle soudu žena strávit ve věznici z ostrahou, což je lehčí typ vězení, než jaký je ukládán za vraždu. Podle Kurešové je totiž žena ještě duševně nevyzrálá a může se napravit, proto je u ní zařazení do lehčího typu věznice vhodné.

sabartnok ( 17. února 2011 05:08 )

vrah je vždy vrahem, nikdo nemá právo nikoho vraždit, ať je obětí kdokoliv. Lidský život a zdraví jsou nedotknutelné hodnoty a bohužel, nejsou spravedlivě chráněny zákony, a to nejen u nás. Vrah dítěte a dokonce vlastního je pro společnost neperspektivní, měl by dostat doživotí a v tvrdých podmínkách.

arcaben ( 16. února 2011 18:56 )

pejsánku piš spisovně=za laple

pgga ( 16. února 2011 18:33 )

A ten jeji pritel se kterym bydlela udelal pro to dite co? Nebo "nevedel" ze je tehotna? Dostala lehci typ vezeni---asi to podle Ceskeho soudu je "lehci" typ vrazdy.Utopit novorozene v zachode.

arcaben ( 16. února 2011 17:51 )

Přitvrdit tresty za brutální činy,ještě bez možnosti podmí.propuštění,pořádně tvrdou práci ve výkonu!!!A pro všechny bez vyjímky!!!

golf33 ( 16. února 2011 16:41 )

Za brutální vraždu novorozeněte 15 let, za oheň ve Vítkově, kde nikdo nezemřel takové pálky. Úmyslná vražda 15 let, za vznícení nakradeného benzínu ve skepě zlodějské rodiny dvacet let. To jsou lidské práva po Česku. Ať žijou cigáni, nedoknutelní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání