Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čtvrt roku pátrání po Aničce: Smutné výročí nepřineslo nic nového

Autor: oj, Kjos - 
13. ledna 2011
12:57

Dnes je to přesně čtvrt roku od zmizení Aničky Janatkové v pražské Troji. Neúnavné pátrání desítek kriminalistů speciálního týmu ale nepřineslo žádné konkrétní výsledky. Jediným podezřelým stále zůstává Ota T. z Mostu, jehož stopy policisté objevili na Aniččině batohu, nalezeném poblíž místa, kde se ztratila.

Jedniný podezřelý má bohatou kriminální minulost

Policisté muže zadrželi již v říjnu. Obvinili ho z trestného činu zbavení osobní svobody. Muž ale víc než manipulaci s Aničky batohem nepřiznal. Soudce poté nepřistoupil na návrh na vzetí do vazby, což vyvolalo velké pohoršení široké veřejnosti.

Těsně před Vánocemi policie proti Otovi T. rozšířila obvinění o sérii krádeží. Kriminalisté mu zatím prokázali čtyři. Při domovních prohlídkách u něj detektivové zajistili celou řadu věcí pocházejících z trestné činnosti a není vyloučeno, že podobných případů má na svědomí víc. Většinu kradených věcí schovával v chatce poblíž místa Aniččina zmizení. Ota T. s policií ale naprosto nespolupracuje a využívá svého práva nevypovídat.

Nezabrala ani opakovaná výzva Aniččina otce

Otec Aničky prostřednictvím TV Nova nabídl ve své první výzvě případným únoscům 3,5 milionu korun, když mu dceru vrátí do druhého dne do dvanácti hodin. Nikdo však nezareagoval.

V druhé výzvě nabídl stejnou sumu za informace, které povedou k nalezení jeho dcery. Na tuto výzvu se ozvali i tři vyděrači, které policisté brzy dopadli a obvinili.

Jednatřicetiletý vyděrač z Ostravy poslal několik SMS, v kterých požadoval finanční hotovost. V Případě nesplnění vyhrožoval násilím na dívce. Svobody si moc dlouho neužil. Ostravská policie ho do několika hodin dopadla.

Druhou hyenou v pořadí byl čtyřiadvacetiletý muž z Plzeňska. Ten požadoval 250 tisíc korun za informace, které povedou k nalezení Aničky. Od 11. do 22. listopadu zaslal otci na mobilní telefon 94 SMS.

Poslední vyděrač byl muž (42) z Ústí nad Labem. Za předání Aniččiných náušnic požadoval půl milionu korun. I poslední muž byl brzy dopaden a pokud bude odsouzen, hrozí mu stejně jako ostatním dvěma až čtyřletý pobyt ve vězení.

Po Aničce pátraly stovky lidí

Policie po devítileté Aničce v pražské Troji pátrá od středy 13. října, kdy se nevrátila ze školy. V zpustlých zahradách v okolí ulice Pod Písečnou, kde se rozloučila s kamarádkami na cestě ze školy, po ní pátraly stovky lidí, vrtulník, psovodi, policisté, vojáci, hasiči i dobrovolníci. Jediným, co po Aničce našli, byl její batoh a láhev na vodu.

Policisté v Praze v loňském roce pátrali po 146 dětech ve věku do 15 let. "Z toho zůstává osm dětí v pátrání. Mezi nimi je i Anička. V jednom případě je dítě prokazatelně v zahraničí, v šesti případech se jedná o útěky z azylových, nebo diagnostickým ústavů. Pouze jedna třetina z celkového počtu jsou skutečně pohřešované děti, které se většinou do několika hodin najdou, zbytek byli většinou chroničtí útěkáři, nebo šlo o vyřizování účtů mezi manželi," řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

sabartnok ( 15. ledna 2011 00:15 )

tak jo, připíšu si Tě do seznamu, to víš, já už co si nenapíšu, zapomenu... možná bys mi mohla i pomoci zkonkretizovat co mé je bez hlavy a paty, jsi určitě lepší, když to tak dobře víš....

anasyi ( 14. ledna 2011 22:51 )

zkrate,kazdy jsme nejaky,vis ono hodne i zalezi na tom,jakym tempem se rozhodnes plavat mezi diskutujicimi,pokud s nimi chces dikutovat.Ja vetsinou plavu zada a jeste se chci pri tom divat do oci.Nejradsi mam potapeni,co kdyby nahodou na dne lezela jeste nejaka perlicka.Oni jsou taky fain...echo,senzibilka atd...a vem si,kdybychom nezivili blesk nasimi prispevky,co bychom cetli?Mas pravdu v jedne veci,ze clanky o Anicce,jsou uz o nicem,nic konkretniho.Takze se muze stat,ze se diskuze zvrtne jinym smerem.

anasyi ( 14. ledna 2011 22:27 )

sabartnok,vis co by bylo obcas dobre?kdyby jsi rychleji premyslel/a nez neco napises...jinak,ja si prispevku e.44,zirafky,zkrata a cele te particky,ktera se mota zrejme kolem nich vazim,za jejich nazory,ktere maji hlavu a patu,coz u tebe nekdy neni a presne jak pise i santa,hodne,hodne jsi se pohorsil/a.Takze,ja se muzu domnivat,ze tou partickou,muzes myslet i me.Takze moje reakce.

sabartnok ( 14. ledna 2011 22:26 )

díky, přečtu, písnu.

anasyi ( 14. ledna 2011 22:18 )

sabartnok,nechci se ti motat do diskuze,ale mas zrejme na strane 8,9 u predesleho clanku,nejaky nazory.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání