Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bitka sochařů u Hlaváku: Útočník vyfásl podmínku!

Autor: ČTK, rek - 
11. ledna 2011
16:26

Rvačku dvou umělců dnes (v úterý) uzavřel pražský městský soud. Sochaři Michalu Blažkovi udělil za napadení kolegy Oldřicha Hejtmánka podmíněný měsíční trest vězení s odkladem na jeden rok. Výtvarníci se servali v září 2009 při zkušební instalaci pomníku sochy amerického prezidenta Woodrowa Wilsona ve Vrchlického sadech v Praze. A dusno bylo i u soudu.

„Nejsi žádnej sochař, ale pouhej štukatér!“ pokřikoval Blažek na Hejtmánka před začátkem jednání na chodbě soudu. Sochaři se dostali do sporu kvůli odlitku hlavy původní Wilsonovy sochy. Hejtmánek odlil kopii pro americkou společnost, která vyhlásila soutěž na zhotovení nového pomníku. Poté, co výběrové řízení vyhrál Blažek, odmítl odlitek poskytnout s tím, že podle něj byla soutěž zfalšovaná. Blažek pak musel hlavu vymodelovat.

Přítomnost Hejtmánka při zkušební instalaci pomníku Blažka rozzuřila. Hejtmánkovi začal nadávat, udeřil ho a napadený muž upadl na zem. Blažek ho následně ještě dvakrát uhodil do obličeje. Blažek obvinění odmítá s tím, že se jen bránil.

Podle soudkyně jediná polehčující okolnost ve prospěch Blažka je, že dosud nebyl trestán. Vytkla mu, že ani neprojevil lítost. „Za co bych se měl omlouvat, když mě napadl?“ reagoval na její slova sochař. Jeho právník uvedl, že zváží dovolání k Nejvyššímu soudu. Odhalení sochy je naplánováno na letošní podzim.

janedo ( 12. ledna 2011 09:33 )

A stejně si myslím, že u Franz Josef Bahnhof patří instalovat příslušná socha !

2626 ( 11. ledna 2011 17:54 )

dokáz al to tím, že zdarma odlil do bronzu sochu holčičky, ukradenou z Památníku lidických dětí. Díky jemu bude nová socha 17. ledna v den výročí narození autorky díla sochařky Marie Uchytilové, vrácena do Lidic. Za to mu patří náš dík !

kamjdu ( 11. ledna 2011 17:40 )

Věřím tomu staršímu napadenému sochaři. Vyzařuje z něj jednoznačně větší poctivost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání