Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabiják z Ostravy: Neřekl mu jméno, tak ho pobodal

Autor: Ivana Žáková, gamk - 
30. listopadu 2010
11:32

S obětí šíleného útočníka ze sídliště v Ostravě-Zábřehu, který pobodal nožem tři chlapce, jako první hovořila redaktorka Blesku. Robert (14) je pobodaný na rameni a zádech a leží na dětském oddělení Městské nemocnice Fifejdy. Blesku exkluzivně pověděl, že Radim (16) do něj začal nečekaně bodat poté, co mu neřekl své jméno.

Roberta Blesk navštívil společně s jeho maminkou. „Syn na tom není psychicky moc dobře. Je z toho pořád v šoku a nedokáže si zřejmě připustit, že se tak brutální věc stala zrovna jemu,“ popsala synův stav matka Zlatice. Je přesvědčena, že útočník musel mít zakořeněné násilí už v sobě. „Jinak si nedovedu vysvětlit, že ze vzteku postupně pobodal tolik dětí,“ přiznává matka.

Chtěl po mně alkohol a vědět mé jméno

Robertovi do řeči na nemocničním lůžku moc nebylo. S krutými následky a celou událostí se ještě nedokázal vyrovnat. „Seděl jsem s kamarády v Bělském lese na lavičce, když ke mně přistoupil ten kluk. Ptal se mě, jestli nemám alkohol. Když jsem mu odpověděl, že nemám, chtěl vědět mé jméno,“ popsal exkluzivně Blesku tragický sobotní večer Robert. „Řekl jsem mu, co je ti do toho a v tom momentě jsem uviděl v jeho ruce nůž. Bodl mě nečekaně a zákeřně. Život mi zachránila kamarádka, která hned zavolala záchranku,“ vzpomíná Robert.

Život mu zachránila servírka

Ve stejné nemocnici leží jeho spolužák Denis (13), který byl pobodán jako poslední poblíž baru Avion, kde mu servírka zachránila život. Držela mu ruce na silně krvácejícícm a probodnutém břiše a třikrát volala záchranku. „I když chodíme do stejné třídy, podle mě to byla náhoda, že pobodal i jeho. Znali jsme toho kluka jen z vidění a vyprávění. Věděl jsem, že dělá hudbu. Také se povídalo o tom, že chodí s nožem a hrozí pobodáním,“ říká Blesku Robert.

Ze všech pobodaných chlapců dopadnul nejlépe, ve vážném stavu je stále Martin (9), který leží po náročné operaci ve fakultní nemocnici. Utrpěl rány do krku, plic i ledvin. Denis je po operaci břicha.

Společně s šíleným útočníkem Radimem byl zadržen i jeho kamarád Filip (16), kterého v pondělí kriminalisté propustili z cely předběžného zadržení. Obviněn není. Blesk hovořil s jeho otcem. „Dejte mu pokoj, je nevinný. Viděl to první bodání a pak utekl,“ odpověděl stroze mezi dveřmi otec.

Z pokusu trojnásobné vraždy kriminalisté obvinili pouze Roberta. „Takový čin jasně ukazuje na disharmonickou osobnost tak mladého útočníka, i když jeho vývoj není ukončen. Nejnebezpečnější na jeho jednání je fakt, že útočil opakovaně a jako oběti si vybral děti,“ vysvětluje Blesku dětská psycholožka Ludmila Mrkvicová.

Šanta kočičí ( 30. listopadu 2010 19:27 )

Tak jakoupak maj rodiče pro takovýho hajzla omluvu...že se to klukovi nějak jindy nestává ...asi to nechápou ...vždyť byl vždycky tak hodnej...má babičky,dědy,sestřenky ,bratránky...žádné signály?DIVNÉ VIĎTE.UČITELE BYCH Z TOHO VYNECHAL,TEN SI MOHL STĚŽOVAT ,JAK CHTĚL...ALE MARNÁ SLÁVA..REAKCE RODIČŮ JE VĚTŠINOU...ŽE SI NA TOHO KLUKA ZASEDLI...

barborkaaa ( 30. listopadu 2010 17:26 )

Mam devitileteho syna.Chodi si hrat ven s kamarady.Radi hrajou fotbal a je takovy asi jako kazde dite v jeho veku pocitac,skola kamaradi...Je naprosto neunosna a ohavna predstava ze by se mu neco stalo.Ze by nejaky takovy psychopat k nemu prisel a jen tak ho pripravil o jeho zivot.Jsou to deti nikomu nic nedelaji.Mam slzy v ocich jen pri te strasne predstave,Ten mladik ja se omlouvam to zvire ktere tohle udelalo malem pripravilo rodice o to nejcenejsi co maji.A proc?Opravdu odporne.Neznam ho ale nenavidim ho.Doufam ze pujde nekam kde bude horce litovat ze se vubec narodil.Protoze to co tem lidem zpusobil se asi ani neda popsat.

czechprdolo ( 30. listopadu 2010 16:40 )

s tymi zas-ranymi hajz-zlami k nejakemu tmavemu ujovi do cely s 30 cm kladivom na dozivotie. Tatka by ich naucil ako sa picha do druhych!

kudlankabezbozna ( 30. listopadu 2010 16:18 )

Mně nedejbože pobodat šílenec na ulici syna, tak určitě první, co mě napadne bude, že mu budu tahat bulvár k nemocniční posteli. Tím spíš, když na tom tři dny po útoku jaksi není psychicky nejlíp. Zdá se, že se na tom místě zkoncentrovala zvláštní kasta rodičů - rodina, co vychová šílence polovraha s kudlou, otec toho kamaráda vypadá podle řeči taky jako pěkně arogantní kvítko. A mamča tohohle kluka z plakátu, o té snad fakt škoda slov. Pak z toho ty děti nemají chlastat a dělat vyrvál

oldpetr ( 30. listopadu 2010 14:36 )

Ještě dodatek k chování mladsistvého roma v pasťáku který zmasakroval se svým kamarádem 13 letého chlapce.Je tam postrachem všechny terorizuje a nikdo mu nesmí dát ani pohlavek jelikož by se dopustil přestupku čili tudy cesta určitě nevede.Izolaci,strava o chlebu a vodě a jiné sankce by spíše měly účinek u takového primitiva než psychoterapie .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání