Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vražda československého poslance: Střelili ho do srdce!

Prominentního slovenského advokáta Ernesta Valka zavraždili v pondělí kolem osmé hodiny večer.
Prominentního slovenského advokáta Ernesta Valka zavraždili v pondělí kolem osmé hodiny večer.  (Autor: Čas.sk)
Autor: Čas.sk, oj - 
9. listopadu 2010
12:39

Střelili ho do srdce v jeho vlastním domě! Bývalý předseda československého Ústavního soudu a prominentní právník Ernest Valko (†57) byl v pondělí večer zavražděn neznámým útočníkem. Jeho tělo, které leželo tváří k zemi v chodbičce vedoucí do kuchyně, našla Valkova dcera.

„Podle ohledání těla je prokazatelné, že došlo k jednomu výstřelu,“ řekl policejní prezident Jaroslav Spišiak. Střela prý zasáhla Valka zpředu a zasáhla srdce a plíce. Výstřel padl z krátké palné zbraně. „Pachatel Valka nezastřelil z bezprostřední blízkosti, ale z několika metrů,“ dodal. Jestli byla na místě nalezena vražedná zbraň, Spišiak odmítl mluvit.

Slovenská advokátní komora vyjádřila nad případem politování a doufá, že bude co nejdříve objasněn. „Ernest Valko jako člověk a kolega advokát zosobňoval svou prací principy advokacie, jako je nezávislost, profesní mlčenlivost a prosazování zájmů klientů v mezích zákona. Při zastupování klientů byl objektem neodůvodněného trestního stíhání, jehož zastavení prokázalo jeho bezúhonnost,“ uvedla advokátní komora v prohlášení.

Zavražděného Valka našla dcera

Právníka našla dcera v pondělí kolem půl jedenácté večer. Okolí domu policie neprodyšně uzavřela. Vrah policii zatím uniká. "Byl zastřelený v domě. Další informace vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebude policie v současné době poskytovat," uvedl pro slovenský server Čas.sk policejní prezident Jaroslav Spišiak.

Ernest Valko byl v letech 1990 – 1991 místopředsedou Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSFR. V roce 1992 předsedou Ústavního soudu ČSFR.

Od roku 1993 působil jako advokát a zastupoval mnoho významných podnikatelů a politiků. Před čtyřmi roky čelil obvinění z vydírání spolu se slovenským podnikatelem Ladislavem Rehákem a strávil několik dní ve vyšetřovací vazbě. Na jaře 2008 bylo stíhání zastaveno a Valko uvažoval, že si bude na postup policie stěžovat u Soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

derek ( 9. listopadu 2010 22:59 )

Jedna zpráva střelen zblízka do srdce a do plic, jiný zdroj střelen jedinou ranou do srdce fantazie , aspoň že ho ve všech případech našla dcera a exmanželka.

doktormediciny ( 9. listopadu 2010 22:08 )

tqak si má dát do kapsy Colt a nebo devítku?? Naši moravští pistolníci se projevují i v Praze..

doktormediciny ( 9. listopadu 2010 22:05 )

jinak oberleutnant reg.neunundneunzi Zneim opilý zpíval: Hnali jsme ty Talikájhy zpátky ale na ženský sme byli krátký..

odol ( 9. listopadu 2010 21:51 )

Zabitie tejto známej postavy určite ,,prispeje,, k búrlivým oslavám výročia novembra 1989,kedy vďačný ľud vyjadrí svoju rádosť,že si lumpi a mafia môžu bestrestne robiť čo chcú,rozhodovať o bytí a nebytí každého člena spoločnosti a budovať šťastné kapitalistické zajtrajšky. Chce se mi zvracet,vašnosti!!! A potom si zaspievať veľmi,veľmi úprimne: Teď už máme co sme chtěli......

odol ( 9. listopadu 2010 21:41 )

Bol to film z 18 storočia a nemal súvislosť s udalosťami v 20 stočí!!! P.S.:poznámka autora,alebo sorry vole!

Zobrazit celou diskusi