Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otrokáři věznili 197 Rumunů: Ti jsou už doma!

Autor: ap, šim, ČTK - 
7. listopadu 2010
17:26

AKTUALIZOVÁNO: O tom, že otrokářství nevymizelo ani v současné době a dotýká se i České republiky, se na vlastní kůži přesvědčilo až 200 rumunských dělníku. Vyhladovělé a ve zbídačeném stavu je v pátek večer osvobodila plzeňská policie. Všichni Rumuni byli v neděli repatriováni a jsou už doma.

Celkem 197 rumunských dělníků věznili v nelidských podmínkách jejich "zaměstnavatelé." Poté, co je v pátek osvobodila plzeňská policie vyšlo najevo, že muži několik dní nejedli, pili jen vodu, neměli se kde umýt a byli ubytováni v otřesných podmínkách. Rumuni pracovali velmi těžce manuálně na stavbách.

Práce 12 hodin denně za 2000 Kč měsíčně

Mluvčí policie Martina Kohoutková pro agenturu Mediafax uvedla, že čtyři muži, z toho tři cizinci, věznili rumunské dělníky v otřesných podmínkách a za každodenní dvanáctihodinovou dřinu jim dávali "kapesné" ve výši 2000 Kč. Dělníci přitom nedostávali ani najíst.

Poté, co se Rumuni v pátek večer vzbouřili, se je otrokáři snažili zastavit násilím. Dokonce se mělo i střílet, což policie ale nepotvrdila. Právě ona udělala utrpení dělníků přítrž, když po jejich zavolání na tísňovou linku muže osvobodila.

Dokazování bude složité

Výsledkem páteční vzpoury je jeden zraněný dělník, který musel vyhledat lékařskou pomoc. Jeho zranění je ale naštěstí lehčího rázu a není v ohrožení života.

Kriminalisté zahájili proti moderním otrokářům úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů vydírání, omezování osobní svobody a ublížení na zdraví ve stádiu pokusu. Vyšetřování bude ale podle policie velmi složité.

Rumuni jsou už doma

V noci na neděli s pomocí plzeňského magistrátu, policie a charity vvyjeli šesti autobusy domů do Rumunska. "Autobusy objednal magistrát na žádost policie a ty náklady s tím spojené budou dosahovat kolem 400.000 korun. Budou refundované zřejmě z prostředků ministerstva vnitra," řekl vedoucí oboru krizového řízení magistrátu města Plzně Petr Liška.

"V 15:00 dojely autobusy za asistence rumunské policie do města Aradu. Tam je (cestující) přebraly místní úřady. Vše proběhlo v pořádku," řekl Liška.

Cizincům pomáhali také pracovníci sociálního odboru magistrátu a místní diecézní charity. "Nakoupili jsme balené vody a bagety a rozdávali je na cestu," uvedla vedoucí poradny pro cizince a uprchlíky Diecézní charity Plzeň Helena Duchková. Ani podle ní není zatím přesně jasné, v jakých podmínkách cizinci pracovali. "Je možné, že byli omezováni na svobodě," připustila.

miroslav ( 8. listopadu 2010 17:19 )

rumunům cestu a jídlo zaplatí stát ? proč nemůže stát zaplatit cestu domů vietnamcům kteří zde páchají trestnou činost-praní peněz v mini marketech-hadry(značky)-víza atd.

sakra ( 8. listopadu 2010 13:39 )

Rumuni jsou už doma a otrokáři vesměs na svobodě. Jak příznačné pro naše soudy!

vitmalot ( 7. listopadu 2010 22:01 )

Pracuju jako montér už řadu let a setkal jsem se už z řadou cizinců který uměj i neuměj dělet , ale tady vzniká otázka jak je možné že je na stavbě nechají vůbec pracovat .Kde je kontrola. Řemesla a řemeslníci jdou do ***e.

golf33 ( 7. listopadu 2010 19:45 )

vonamula ( 7. listopadu 2010 19:22 )

utajit 200 lidí prostě nejde. Ani rumunský pasák nemůže být tak blbý. Spíš mě napadlo, že hnědoobčani z Rumunska poprvé přičichli k práci a moc se jim to nelíbilo. Ono, když jim někdo do Aradu přistaví autobus s nápisem " práce v ČR za 1000 Eur měsíčně", nalezou de něho jak švábi a zpátky chtěj za měsíc v mercedesu. tolik můj názor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání