Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tváře českých pedofilů budou na internetu. Co vy na to?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jos, jaj - 
26. října 2010
07:49

ANKETA: V Česku vznikne registr pedofilů odsouzených za zneužívání dětí. Databázi i s fotografiemi chce zveřejnit společnost Centrální registr dlužníků (CERD). Dostupný by měl být na internetu nejpozději 17. listopadu. Prý pomůže ochránit děti před sexuálními útoky. Co si o tom myslí čtenáři Blesk.cz?

V České republice registr pedofilů naráží na zákon o ochraně osobních dat. Provozovatelé ho proto chtějí umístit na zahraniční server vlastněný firmou přihlášenou v cizině.

Může být registr českých pedofilů umístěn na zahraničním serveru?

Takovéto řešení je právně možné. S zahraniční firmou se sepíše smlouva, kterou musí schválit úřad na ochranu osobních údajů,“ řekla Blesk.cz právnička Lucie Tichá.

Další oslovený právník, ale v tomto postupu vidí jistý problém. "Myslím si, že v zemi, která má stejné nebo podobné zákony na ochranu osobních údajů jako ČR, nemůžou být ničí osobní údaje zveřejňovány. Pokud by ale CERD našel zemi, ve které je ochrana osobních údajů výrazně nižší, než v ČR, tak by to snad šlo," řekl Petr Tkadlec.

"Dokud se nezmění legislativa, bude registr fungovat v zahraničí. U nás by za něj hrozila majiteli pokuta až 50 milionů korun," řekl deníku Právo Jiří Jehlička z CERD. K vytvoření databáze Jehličku inspiroval případ zmizení devítileté Aničky Janatkové z Prahy.

Úřad na ochranu osobních údajů je proti

"Z hlediska zákona o ochraně osobních údajů je podstatné to, zda dochází ke zpracování osobních údajů na našem území. Jestliže ano, spadá takové zpracování osobních údajů do působnosti českého právního řádu," sdělil Blesk.cz tiskový mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů David Pavlát.

Předpokládá se spolupráce s veřejností

Jehlička nejprve řekl, že se do registru mají zařazovat pouze pravomocně odsouzení. Vzápětí připustil, že na stejné webové stránce by měli být umístěni i lidé, kteří byli potrestaní pouze nepravomocně, nebo jsou z útoku na dítě jen podezřelí.

"U podezřelých nebo nepravomocně odsouzených bychom se omezili pouze na informace, které jsou už veřejně známy z médií," říká Jehlička. U pravomocně odsouzeného by podle jeho představy mělo být v registru uvedeno jeho jméno, fotografie a adresa momentálního bydliště.

Prvotní informace, které by měly posloužit jako základ pro vybudování databáze pedofilů, budou podle Jehličky získány z otevřených zdrojů, například z dříve medializovaných soudních kauz. Jehlička ale předpokládá, že se registr bude rozšiřovat díky veřejnosti, například od účastníků soudních líčení.

Zařazení nevinného člověka by měli zabránit administrátoři, kteří by prý rozsudky kontrolovali na serveru justice.cz nebo telefonátem na soud.

Co si myslíte o registru pedofilů vy? Měl by vzniknout? Bude chránit děti? Nebo přinese hon na nemocné lidi? Řekněte nám svůj názor v diskuzi.

Anika156 ( 15. prosince 2018 16:15 )

Zveřejněné všechno ochraňte už konečně děti kdo bude už koneční klid a děti nebudou zemirat

ida.nova ( 1. listopadu 2010 16:38 )

...registr pedofilů odsouzených za zneužívání dětí - tak to stojí v článku, na který reaguješ (reagujete). A já doporučuji tobě (vám), naučit se číst.

ida.nova ( 1. listopadu 2010 16:17 )

Nemůžou? Ale vědí! A když tomu nezabránějí, pak mají stejnou vinu. Nemyslíte?

ida.nova ( 1. listopadu 2010 15:58 )

Registr pedofilů? Sem s ním! A včera bylo pozdě. Ovšem v našem Kocourkově se zcela jistě bude fůru let jen přemýšlet, jak se nedotknout kocourkovských zákonů, postavených na ochranu "hajzlů" proti slušným lidem. V našem Kocourkově jen slušný člověk nemá žádné zastání, žádné jistoty a smí jen platit,držet ústa a modlit se, aby se jemu ani jeho rodině nestala žádná úhona. Jinak má holt smůlu...

bzik1243 ( 29. října 2010 20:44 )

jo s přesnou adresou a ještě bych na stránkách zřídila eshop,kde si za pár šupů můžou lidi na ně koupit bouchačky))))))souhlasim!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání