Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ONLINE ve čtvrtek: Pátrání po Aničce krok za krokem. Informace o podezřelém

Autor: jos, rvs, oj, ap - 
21. října 2010
12:59

ONLINE + VIDEO: Policie zadržela muže, který by mohl stát za zmizením Anničky Janatkové (9). Tři stovky policistů a vojáků se proto vrátily do pražské Tróje a s lopaty a krumpáči centimetr po centimetru prohledávaly těžko přístupný terén. Policie se ale chystá obvinit muže, kterého z podílu na zmizení malé Aničky vyšetřuje od středečního večera. Kriminalisté se vrací na místo hned v pátek ráno a celé Česko se bojí nejhoršího...

 

Momentálně policie vyslýchá muže, který byl v minulosti odsouzen za podvody. Právě jeho DNA se našla na jedné z věcí, které se po dívce našly.

Online

21:00 - Policie chystá obvinění muže, kterého ve středu zadrželi pro podezření z podílu na zmizení Aniřky. "Mohu potvrdit, že v nejbližších hodinách zahájíme v této věci trestní stíhání," řekl pro Lidové noviny vysoký policejní důstojník z pražské kriminálky. Z čeho bude muž obviněn, však zdroj zatím nechtěl upřesnit.

19:04 - Televize Prima uvedla, že podezřelý muž v minulosti byl v kriminále za vraždu. Ve čtvrtek ho v zelené oktávii policie dovezla do pražské Troje. Podle televize se přiznal k tomu, že manipuloval s věcmi, které měla u sebe v osudný den Anička. Podíl na jejím zmizení ale odmítá.

18:24 - Policie dnes již ukončila v Troji pátrání. Nic nové ale neobjevila. O dalším průběhu se rozhodne zítra.

Video  Pátrání po zmizelé Aničce v Troji pokračuje  - Richard Veselý
Video se připravuje ...

18:17 - Rodiče Aničky byli od rána informováni, že policie zadržela podezřelého muže a vrací se pátrat do Troje: "Zazvonili tu policisté s tím, že mají podezřelého muže, který by mohl stát za zmizením Aničky a že jdou hledat,“ popsal přítel rodiny čtvrteční ráno.

17:44 - Pátrání zřejmě skončí po setmění. Na místě zůstanou hlídky, které budou místo sledovat, aby nedošlo k narušení. Pátrání bude pokračovat zas od rána.

17:19 - Část pátracího týmu prohledává i oblast v těsném sousedství Aniččina bydliště. Policisté se vrací i na místa, která prohledali při první akci minulý čtvrtek.

17:01 - Policisté už pátrají po Aničce 7 hodin, zatím bez konkrétního výsledku.

16:44 - Část policistů opouští uzavřený prostor, další zůstávají na místě a pokračují v pátrání. Jak dlouho se dnes bude pátrat, není vůbec jasné. Policejní mluvčí Andrea Zoulová uvedla, že nevylučuje, že pátrání bude pokračovat i přes noc.

16:32 - Mluvčí vojenské policie Jan Čermák řekl, že do akce bylo zapojeno 50 vojenských policistů včetně jednoho psa. Ujistil, že na případu budou spolupracovat tak dlouho, jak to jen bude potřeba.

16:19 - Část policie a přibližně 40 příslušníků vojenské policie se přemístila do horní části zahradkářské kolonie v ulici Pod Písečnou.

15:59 - Podezřelý má bližší vztah k lokalitě Troja, uvedla policejní mluvčí.

15:44 - "Pátraní pokračuje zatím bez konkrétních výsledků. Podezřelý je právě u výslechu," řekla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

15:41 - Na místo dorazili hasiči. Začala se prohledávat i kanalizace.

15:31 - Policisté neznají konkrétní místo, kde hledat. Postupují systematicky, ale terén je nepřehledný a oblast rozsáhlá.

15:28 - Pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová oficiálně potvrdila, že policisté dopadli ve středu večer muže, kterého podezírají z únosu Aničky.

15:11 - Na místě jsou i psi, kteří jsou speciálně vycvičeni k hledání mrtvých těl.

Bývalý kriminalista říká: Je to hrozné, ale hledají tělo
"Pokud policisté v takovémto počtu a s touto výbavou vyrazí na konkrétní místo, tak to znamená, že mají důvodné informace, že tam někde pohřešovaný je. Je to hrozné, ale musím říct, že to dělá dojem, že tam policisté hledají ukryté tělo. Jak bude jejich práce vypadat dál, závisí na tom, jakou informaci přesně dostali. Pořád ale musíme počítat s tím, že se v minulosti stalo, že k činu se doznal psychicky vyšinutý člověk, který na sebe chtěl jen upozornit. V takovém případě je taková informace samozřejmě zavádějící," řekl k současnému postupu policie bývalý kriminalista JUDr. Josef Doucha.

14:53 - Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové nyní policisty čeká mravenčí (možná) několikahodinová práce.

14:42 - Blesk získal neověřenou informaci, že policie se do Troje vrátila na základě výpovědi bezdomovce, jehož DNA se našla na Aniččině lahvi s pitím.

14:35 - Policisté začali kopat. Prohrabávají listí, kupy humusu, křoví...

14:33 - "Na místo jsme přijeli kvůli konkrétní indicii, dal nám ji muž, kterého jsme ve středu zadrželi," uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

14:30 - Na místě jsou desítky kriminalistů, hasičů a členů vojenské policie. Mají s sebou vidle, lopaty. Rozdělují si sektory a budou zřejmě kopat.

Stopy DNA usvědčily pachatele?

Zadržený muž měl údajně na jedné z věcí, které se po dívce našly, zanechat vzorek DNA, který kriminalisty k muži dovedl. Podle prvních informací jde o muže, který byl již v minulosti trestán. Do Troje se policie vrátila na základě jeho výpovědi.

Ve hře je stále ale i ta varianta, že zadržený muž pouze přišel náhodně do kontaktu s odloženými osobními věcmi Aničky, ale s jejím samotným zmizením nemá nic společného.

Policejní mluvčí Andrea Zoulová řekla Blesku: "Na místo nás opět dovedly indicie, které nám dal muž, kterého jsme zadrželi. Dál se k případu nemohu zatím vyjadřovat."

Mluvčí vojenské policie Jan Čermák dodal: "Probíhá rozsáhlá pátrací akce v zalesněném prostoru v Troji, poblíž Aniččina domu."

Jaká je situace na místě?

Policisté s sebou mají podle redaktora Blesk.cz, který je na místě, lopaty a vidle. Nesou i žebřík. Kdyby se dostali na místo, kde naleznou nějakou stopu, jsou připraveni kopat. Na místě je několik desítek státních policistů i vojenská policie.

Tady hledají:

1. Toto místo prohledávají desítky policistů

2. ZŠ na Šutce, sem chodí Anička do školy

3. Domů se devítiletá dívenka už nedostala

Kudy Anička šla ze školy? Kudy Anička šla ze školy? | mapy.cz

Anička zmizela před osmi dny

Anička Janatková (9) se ztratila ve středu v Pražské Tróji při cestě ze školy domů. Policie na místě objevila pouze její batůžek s lahví na pití. Od té doby probíhá po zmizelé dívce rozsáhlé pátrání. Policie zkoumala různé vyšetřovací verze. Zlom ve vyšetřování nastal ve čtvrtek ráno. Policie se vrátila do Troje. Ve středu policisté zadrželi muže, jehož výpověď opět přivedla policisty na místo Aniččina zmizení.

ykatkay ( 16. listopadu 2010 08:05 )

dobry den,dnes v noci jsem mela zvlaštní sen.....je to poprve co se mi zdalo o aničce a nevím jestli to něco znamena ale i když to byl sen tak jsem byla moc rada že aničku vidím..... viděla jsem jak policiste našli aničku zavřenou,vypadalo to jako nejaky sklep nebo uzavřena šachta,byla hladova a zpocena a velmi unavena.....vyčerpana.Ale v tom snu byla o neco starší,myslím že jí mohlo byt kolem 12 let. Mam jednu dceru uplne stejne starou jako je anička a dokonce jí je i podobna....a proto si z celeho sdrce přeji aby se našla živa a zcela v pořadku.ja i moje dcera celou tuhle situaci vnímame velmi smutně....jako i ostatní lide.... Dcera mela take přednedavnem o ní sen,že ji našli...... přeji rodičum honě trpělivosti a at se jim brzo vratí domu.

hoffmann ( 29. října 2010 14:42 )

Myslím ,že by se to i takhle mohlo přihodit....Také mám podobný pocit,že Anička je někde blízko a živá.Ale také se stává,že pachatele můžou odsoudit i bez toho,že by našli tělo..(nepřímé důkazy).Nesmí to policie vzdát.

ida.nova ( 29. října 2010 13:07 )

Já mám čím dál silnější pocit, že Anička žije. Možná proto, že si to moc přeju. Napadá mě, že se jí možná přihodilo to, co před lety " Nataše Kampušové." Jejímu vězniteli to procházelo tolik let. Možná si Aničku vyhlédl z okna svého domu nějaký pedofil a má ji zavřenou ve sklepě. Třeba by stálo za to, přerušit hledání těla a vrhnout se na hledání Aničky. Pořádně prohledat domy v okolí.

dinny ( 26. října 2010 09:28 )

Jakej vul mohl napsat 'Annicky'? a to hned do prvni vety. vubec me to neodradilo od toho si ten clanek precist, ne.. ctete si to po sobe aspon, nez ty clanky zverejnite, tohle je fakt hrozny.

howgh1 ( 23. října 2010 22:54 )

Vrah z Kmetiněvsi...pomyslela jsem na něj hned ze začátku, odstěhoval se do Prahy, měl by se snad docházet léčit do Bohnic (což je kousek) a podle informací z facebooku zkoušel pracovat v Letňanech v nákupním centru (což je taky kousek). Nevydržela jsem a napsala to policii mailem, už někdy před týdnem. Zároveň s omluvou, že to určitě už dávno prověřili....

Zobrazit celou diskusi