Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Policejní ředitel Dvořák: Za korupci mu hrozí 8 let

Bývalému řediteli liberecké policie hrozí až 8 let
Bývalému řediteli liberecké policie hrozí až 8 let  (Autor: ČTK)
Autor: Ondřej Čermák, jos - 
20. října 2010
08:06

Úplatky, podvod, zneužívání pravomoci a další přestupky proti předpisům. To všechno má podle obžaloby na triku bývalý ředitel liberecké policie Miroslav Dvořák (56). Včera s ním a dalšími třemi vysokými policejními důstojníky začal proces u libereckého krajského soudu. Dvořákovi, na kterého soudce křičel, až mu přeskakoval hlas, hrozí až 8 let vězení.

Sledovat a odposlouchávat tehdejšího šéfa liberecké policie začala policejní inspekce především kvůli anonymům. Ty upozorňovaly, že je Dvořák zkorumpovaný, kamarádíčkuje se s libereckou podnikatelskou smetánkou a žije v neobvyklých majetkových poměrech. Výsledkem je obvinění z pětice trestných činů.

Hádka v soudní síni

Dvořák a soudce Richard Skýba si při přelíčení hlasitě vyměňovali názory. Chvílemi to vypadalo, že je Dvořák duchem stále na služebně a mluví k podřízenému. „Soudím dlouho. Soudil jsem řadu zločinců, stál přede mnou i člen Berdychova gangu. Ale vy se chováte ze všech nejhůř,“ křičel soudce na Dvořáka, až mu přeskakoval hlas.

Politikův přestupek dokázal utajit

Podle obžaloby Dvořák požadoval úplatek 250 tisíc korun kvůli projektu na radary u škol. Dále prý zařídil smazání dopravního přestupku náměstka libereckého hejtmana Martina Seppa (ČSSD). Ten překročil rychlost o 49 kilometrů v hodině a po údajné Dvořákově intervenci policie vše zametla pod koberec. „V obžalobě je dále podvod, porušování služebních povinností a zkreslování údajů o hospodaření. Vše dokládají odposlechy,“ řekl státní zástupce Adam Bašný.

Z policistů si udělal sluhy

Najevo vyšly další skutečnosti. Dvořák si podle obžaloby z podřízených cepoval služebnictvo. Policisté mu v pracovní době údajně vozili služebními auty sudy s pivem z pivovaru nebo stavební materiál k jeho vile. Dvořákově sestře přivezli a nainstalovali pračku, v jeho domě pokládal linoleum. Dvořák obvinění odmítá. „Vše je lež a provokace policejní inspekce. Má kariéra byla skvělá a já byl skvělý policista,“ tvrdil soudu Miroslav Dvořák.

ivuska1 ( 22. října 2010 18:55 )

Konecne se nasel jeden spravedlivy soudce v CR !!! Ja uz nedoufala v zadnou spravedlnost u nas. Moc mu fandim a dekuji za to, ze se nebal ( urcite na nej byl velky tlak ze strany politiku i policistu ) . Dekuji jeste jednou za spravedlnost, mate muj velky obdiv a uctu .

soica.flatulescu ( 20. října 2010 20:44 )

Tady byla rétorika 50.let plně na místě.Takové typy lidí jako je ten bývalý policista si jiné jednání vykládají jako slabost. Panu soudci taky fandím,není to žádný posera a umí si zjednat respekt.

anelam ( 20. října 2010 12:52 )

Něco pozitivního Z našeho soudnictví!!!!!!!!Jenom jestli si ten soudce nedovolil moc Držím mu palečky

siroky11 ( 20. října 2010 12:03 )

SNAD, SNAD, SNAD! V republice takovýchto je ještě mnoho! A nejen na postech ředitelů Policie ČR.

evolucius ( 20. října 2010 09:22 )

A takovouto policii u nás máme...doufám že tenhle "esenbák"půjde tam,kam patří...Soudci fandím, přeji hodně zdaru,a odvahy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání