Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyděrač: Otrávil jsem jídlo v obchodech!

Krize majitele podle prodejny s potravinami levnými přivedla nové zákazníky
Krize majitele podle prodejny s potravinami levnými přivedla nové zákazníky  (Autor: Michal Budík)
Autor: ČTK, oj - 
8. října 2010
21:11

Policisté zadrželi v noci na pátek osmatřicetiletého muže z Bruntálska, který podle nich tvrdil, že otrávil potraviny v několika prodejnách jednoho z obchodních řetězců. Za jejich odstranění požadoval finanční hotovost v řádu několika desítek tisíc korun, uvedla policie na svém webu. Hrozba byla planá, muž tím údajně chtěl řešit svoji tíživou finanční situaci.

"Mohu potvrdit, že jsme dopadli pachatele z Bruntálska, který požadoval 130.000 korun," řekl serveru tn.cz pražský kriminalista Michal Drechsler. V případě odsouzení mu hrozí až čtyřleté vězení.

Pachatel poslal do centrály obchodního centra výhrůžnou SMS, o níž kriminalisté zjistili, že byla zaslána z Prahy - to pomohlo k vypátrání muže, uvedl server tn.cz. Podle serveru chtěl muž vložit výkupné do autobusu na Bruntálsku, odkud pocházel.

Zákazníkům nebezpečí nehrozilo

Podle mluvčího Hulana obdržela centrála jednoho z obchodních řetězců výhrůžku v úterý pozdě odpoledne. Tehdy neznámý pachatel ale neřekl, ve kterých konkrétních prodejnách mají otrávené potraviny být. Řetězec proto přijal ve všech provozovnách, kterých má v Česku několik desítek, příslušná opatření a začal spolupracovat s policií. "Již během noci na středu byla provedena ze strany provozovatele prodejen opatření, díky kterým jeho zákazníkům nehrozilo žádné nebezpečí," uvedl Hulan.

Údajný travič se přiznal

Zadržený muž se podle mluvčího k činu při výslechu přiznal. "Jako důvod svého počínání uvedl tíživou finanční situaci, kterou chtěl tímto způsobem vyřešit. Také uvedl, že jeho výhrůžky byly pouze plané, neměl v plánu je realizovat," řekl Hulan.

Podobné případy nejsou v Česku časté. V roce 2003 hrozil neznámý pachatel, že otráví kyanidem jídlo v nemocnicích, pokud nedostane zaplaceno. Po státu požadoval 300 milionů korun. Před osmi roky také hrozil kdosi v anonymním dopise otravou ryb kyanidem ve dvou ze tří nádrží díla Nové mlýny na Břeclavsku, v nichž je povolen lov.

egal ( 9. října 2010 10:03 )

že ani trávit nic nemusel, když člověk dnes kolikrát to žrádlo v krámu vidí.

horymarianske ( 9. října 2010 07:36 )

To by mě fakt zajímalo, jak v tom množství potravin a obchodů, mohli bezpečnost potravin zajistit, to by snad museli zkoumat každý pytlík mouky, cukru, oplatků, ovoce..... To je vyloučeno!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání