Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Loupež století: Policie obvinila členy Berdychova gangu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jos, rum - 
20. září 2010
12:58

Téměř na den přesně po osmi letech, kdy bylo na pražské Evropské třídě uloupeno rekordních 154 milionů korun, policie hlásí: Máme pachatele! Z loupeže století, jak se tehdy přepadení říkalo, jsou obviněni členové Berdychova gangu Maroš Šulej (38) a Tomáš Půta (38). Ti si už za zločiny spáchané společně s gangem odpykávají deset a šest let vězení. Přepadení mělo být ale jejich "sólovka"!

Vozidlo bezpečnostní agentury se 154 miliony v roce 2002 přepadlo nejméně sedm mužů. Dva již zemřeli, dva jsou na útěku, jeden si odpykává trest na Slovensku, ale zbylí dva se za to budou zpovídat před soudem. Jsou to právě Maroš Šulej a Tomáš Půta. Ti totiž již sedí ve vězení za zločiny spáchané s gangem Davida Berdycha. Policie je tak včera jen eskortovala z vězení k výslechu. „Asi před dvěma lety se potvrdilo podezření určitých osob a teprve od té doby jsme šli po konkrétních lidech,“ řekl šéf oddělení loupeží Jiří Zábrodský a dodal: „S Berdychovým gangem to nemá vůbec nic společného. Jsou tam pouze osoby, které byly s Berdychem a jeho skupinou stíhány pro jinou věc. Toto je úplně jiná skupina osob.“ Půta, Šulej a spol. si tak 154 milionů uloupili ve vlastní režii. Z ukradených milionů ale už prý nic nezbylo! Pachatelé je utratili za luxusní auta, nemovitosti a exotické dovolené.

Půta se Šulejem ale obvinění odmítají. „Můj klient si proti obvinění podal stížnost. Obvinění je postaveno jen na nepřímých důkazech. Například na pachové stopě na cigaretě, kterou tam měl můj klient zanechat, ale on nikdy nekouřil,“ uvedl obhájce Tomáše Půty Jaroslav Ortman. Za loupež jim hrozí až 15 let vězení.

Lupiče století, jak se pachatelům začalo přezdívat, později překonal – podle podezření policie – František Procházka. Tomu se jako zaměstnanci Group 4 Securitas podařilo 1. 12. 2007 přímo z budovy zaměstnavatele odvézt 560 milionů. Peníze ani podezřelý se zatím nenašli.

Vývoj případu:

16. září 2002 Lupiči ozbrojení výbušninou a zbraněmi, oblečeni v policejních uniformách i karnevalových maskách, zastavili na Evropské třídě v Praze 6 vozidlo bezpečnostní agentury. To převáželo peníze z bank a firem. Bylo tam na 154 milionů korun!

Říjen 2002 - Pojišťovna vyplatila Citibank více než 100 milionů, které byly uloupeny. Náhradu měly dostat i McDonald's a Tesco. Do pátrání se zapojil Interpol.

Září 2004 – Loupež se začala dávat do spojitosti s tvz. Berdychovým gangem. Právě ten totiž přepadával kamiony a unášel podnikatele v přestrojení za policisty.

Srpen 2006 - V Irsku byli zatčeni a umístěni do vazby Tomáš Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Maroš Šulej podezřelí z napojení na takzvaný Berdychův gang.

Květen 2008 - Nejvyšší soud v Dublinu vydal Půtu a Šuleje k trestnímu stíhání do Česka.

8. října 2008 - Středočeský krajský soud potrestal za spolupráci s Berdychovým gangem Půtu deseti lety a Šuleje šesti lety vězení.

20. září 2010 - Policie obvinila z loupeže století Půtu, Šuleje a dva další lidi.

karel128 ( 22. září 2010 07:38 )

loupež století..?, já bych spíše řekl, že loupeží století byla "privatizace" v 90letech..!!! Tam uloupili 600-700miliard Kč..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání