Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exšéf Temelína spustil atomový poplach, v aktovce měl jaderný článek!

Hezoučkému hrozí pět let vězení.
Hezoučkému hrozí pět let vězení.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj, mivr - 
19. srpna 2010
08:11

Bývalý šéf jaderné elektrárny Temelín František Hezoučký (70) spustil atomový poplach! Pokusil se vyjít z areálu s aktovkou, ve které měl část jaderného palivového článku. Naštěstí ho zadržela bezpečnostní kontrola. A jeho kolegové se ho dokonce zastávají! Skandálním případem se zabývá policie. Exšéfovi hrozí až pět let.

Hezoučký tvrdí, že měl materiál u sebe proto, aby ho ukázal studentům, které učí. Pokud by se podle serveru idnes.cz prokázalo, že Hezoučký porušil zákon, hrozilo by mu až pět let vězení.

Hezoučký, který je považován za jednoho z největších jaderných expertů v zemi, šel před několika týdny na běžnou kontrolu ke svému bývalému závodnímu lékaři v areálu elektrárny. K lékaři šel s aktovkou, v níž měl část jaderného palivového článku - konkrétně dvě pelety, tedy součásti opravdové palivové tyče používané v reaktoru.

Jisté je, že pelety nepocházely z Temelína. To potvrdil i Hezoučký. "Měl jsem je z Ústavu jaderných paliv," přiznal. To tedy ale znamená, že když šel do elektrárny, byl ochrankou vpuštěn.

Jak je ale vůbec možné, že se něco takového může stát? Skandální navíc je, že jeho kolegové to komentují je jako "trapné opominutí". Je tedy asi běžné, že zaměstnanci elektrárny Temelín nosí uran po městě v tašce a jdou s ním dokonce i k doktorovi.

Jaderná expertka Drábová: Byla to blbost!

Do elektrárny pronesl Hezoučký tašku bez problémů, ale když areál opouštěl, detekční rámy spustily alarm. Vynášet radioaktivní materiál z elektrárny je totiž přísně zakázáno a pod přísným dohledem je i jakákoliv manipulace s jadernými a uranovými látkami.

"Je problém, že porušil přísná pravidla, ale myslím si, že trestat ho je zbytečné. Už sama ostuda, kterou si tento skvělý expert udělal, je pro něj podle mého názoru solidním trestem," řekla serveru Blesk.cz předsedkyně Státního útvaru pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

"Ani z dálky nikoho neohrozil! Prostě a jednoduše šlo o lidskou blbost. Ostatně komu se nikdy nic nestane, že?" dodala pro Blesk.cz Drábová.

Mluvčí ČEZ Kříž: Nechápu, jak mu to vůbec někdo mohl dát!

To je totiž další část kuriózního případu. Hezoučkému musel někdo pelety vydat. Zaměstnanec, jehož jméno je zatím neznámé, mu je dal pravděpodobně ze známosti.

"K případu se nebudu vyjadřovat, jsem zavázán mlčenlivostí. Zatím to vyšetřuje Policie České republiky a Státní ústav pro jaderné bezpečnost," sdělil Blesk.cz ředitel Ústavu jaderných paliv Jaromír Shejbal.

Mluvčí Ústavu jaderné fyziky Jan Kříž (68) je Hezoučkého dlouholetým kamarádem. Pochybení exšéfa Temelínu považuje za trapnou chybu. "Mám ho moc rád. Je to vynikající odborník. Je až tak zapálený, že si to v té tašce prostě zapomněl. Ale stejně nechápu, jak se k tomu dostal, jak mu to vůbec někdo mohl dát." diví se Kříž a dodává:

"Jde o trapné a nešťastné opomenutí skvělého muže. Stejně si ale myslím, že studentům mohl ukázat jen imitaci, to by stačilo. Když on je opravdu zapálený."

skorice.vanilka ( 25. listopadu 2011 16:19 )

To mi připomnělo "Simpsonovi".

susanah ( 19. srpna 2010 16:51 )

že je to hezoučký úplatek.

lipno ( 19. srpna 2010 14:54 )

To s tou aktovkou při odchodu je zajímavé!

lipno ( 19. srpna 2010 14:52 )

To je neveřejné, číslo by na rozpadajících se americkýcg tyčích zmizelo. Každopádně se převáží na speciálnách vagonech v bezpečnostním obalu, krerý jednotlivé tyče od sebe odděluje. Jeden fanatik použil krumpáč, jaderá reakce nenastala (ani nemohla), ale ten fanatik dostal dávku a už není naživu!

lipno ( 19. srpna 2010 10:12 )

Jetě připomínka: Měl jsem u sebe měřič s rozsahem do 100 (nevím čeho), naměřil 80, myslel jsem, že jakovoják záklaďák z nich vyrazím zdravotní dovolenou, jenže ozáření to bylo až od 43 000, takže jsem nedostal kromě vyčinění nic

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání