Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdyby Kajínka očistili, byl by milionář

Autor: rap, jch, kk, zp, hto - 
1. srpna 2010
08:34

Případ Jiřího Kajínka odsouzeného za dvojnásobnou vraždu už zase ožívá! Není vyloučeno, že bude znovu otevřen. Podle názoru mnoha zasvěcených lidí je docela reálný nový soudní proces, jehož výsledek může všechna dosud známá fakta o Kajínkovi a jím spáchané dvojnásobné vraždě postavit na hlavu.

Co by mohlo následovat, pokud by byl osvobozen?

Pokud by soudy v budoucnu dospěly k názoru, že Jiří Kajínek byl k doživotnímu odnětí svobody Krajským soudem v Plzni 23. 6. 1998 odsouzen neprávem, bude mít nárok na odškodnění.

Byl by milionářem?

Pražský advokát Josef Doucha soudí, že by odškodnění mělo být vypočítáno od prvního okamžiku omezení osobní svobody (tj. od zadržení policií) až do chvíle opuštění brány věznice. „Já bych to pro každého svého klienta takto požadoval,“ řekl.

Úhrada škody se podle zdroje Blesku z ministerstva spravedlnosti skládá ze dvou složek: Vypočítává se ušlý výdělek řádně pracujícího člověka, ale i náklady na obhájce. Odškodnění se pohybuje kolem 170 korun za den.

Navíc by dostal zaplaceno za nemajetkovou újmu, újmu na cti a za poškození dobrého jména. Minimální částka je v tomto případě 300 korun za den. Dobrý advokát může pro klienta získat až 1000 korun!

Kajínek byl pro obvinění z dvojnásobné vraždy zadržen policií 8. února 1994. Až dodnes (tj. do 1. 8. 2010) si odseděl 6018 dnů. První část odškodnění se na něj vztahovat nejspíš nebude, protože se živil zločinem. Pokud by získal minimální odškodnění za nemajetkovou újmu 300 korun denně, přišel by si minimálně na 1 805 400 korun, v případě maxima 1000 korun by dostal od státu více než šest milionů!

Co si myslí ministr vnitra John?

Ministr vnitra Radek John se nechal v pátek slyšet, že chce přispět k objasnění nesrovnalostí v kauze doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka. TV Prima řekl, že je ochotný okamžitě zbavit mlčenlivosti bývalého policistu, který by mohl do případu vnést nové svědectví. A to na základě policejních odposlechů, které údajně svědčí v Kajínkův prospěch!

Oženil by se?

Před pár lety Jiří Kajínek prohlašoval, že se nechtěl ženit, protože „dělal nezákonné věci“, a nepřál si, aby na něj doma čekala žena a plačící děti. Na otázku, zda by se mohl zamilovat a chodit s některou ze svých fanynek, které mu posílají dopisy, řekl: „Víte, ta jejich láska je skrze popularitu, ale já o takovou popularitu nestojím. Raději bych byl neznámý člověk na svobodě. Nestojím ani o takovou ženu, která by mě chtěla kvůli tomu, že se o mně píše v novinách.“ Je pravděpodobné, že fanynky mají smůlu. Pokud se Kajínek dostane na svobodu, možná se vrátí k nějaké lásce, kterou kdysi opustil, možná bude hledat ženu, která o něm nikdy neslyšela…

Jako z jiné planety

Když Kajínka před lety zavřeli, svět ještě nic netušil o katastrofě z 11. září 2001, o válce v Iráku nebo černošském prezidentovi USA. On se bude teprve učit, jak vypadají nejen iPhony a iPady, ale i jak si mobilním telefonem vyfotit alibi na jakýkoliv den. Plochou televizi Kajínek uvidí možná poprvé v životě (tehdy byly k vidění spíš ve sci-fi filmech než ve výlohách obchodů). Počítač pro něj takovou novinkou nejspíš nebude, s internetem se ale bude teprve učit pracovat a v odeslání e-mailu bude možná rychlejší leckterá o dvacet let starší dáma. Fotobuňky u umyvadel na toaletách mohl Kajínek vidět jedině na dovolené, takže rozčilování se „Kde je sakra ten kohoutek?“ ho nemine.

V zahraničí by byl za vodou

Případy, kdy stát musel za justiční omyl lidem zaplatit, se odehrály i v zahraničí. Letos v červnu město New York vyplatilo za nespáchaný zločin muži rekordní odškodné ve výši 209 milionů korun. Barry Gibbs, kterého koncem 80. let obvinili z uškrcení ženy, za mřížemi strávil 19 let! Svědek, který kdysi proti Barrymu vypovídal, nyní přiznal, že byl donucen k falešnému svědectví.

cudlypetr ( 3. srpna 2010 19:45 )

Jsem pro veřejnou volbu "pustit nebo nepustit Jirku"? O výsledku vůbec nepochybuji. Když už zase otevírat proces, hlavně ne v Plzni. Jiří, drž se! Petr

gogo ( 3. srpna 2010 14:20 )

Samozřejmě že si nejsem jistý. Ale tvrdím (včetně Rychetského, Johna, některých vyšetřovatelů a dalších osob), že proces tak jak proběhl měl příliš mnoho slabin na to, aby byl někdo odsouzen na doživotí... A pokud by byl Kajínek odsouzen nespravedlivě (úmyslně), tak jistě by nebyl první ani poslední komu se toto přihodilo ... Nevím proč sem taháte volby, na rozdíl od Vás jsem již diskutující fosilie, takže paměť jako slon již nemám, ale vše co jsem kdy napsal, jsem napsal jako můj názor za kterým si mohu stát. A vězte že je mi někdy milejší obyčejný zloděj než uhlazený politický darebák...

anelam ( 3. srpna 2010 11:35 )

Baro,všimla sis že ti poslední dobou dávám stále I tohle můj názor Ptáci v trní-nádherná kniha,chystám se ji znovu přečíst

dobrotka ( 3. srpna 2010 04:10 )

Ano, ano. bara, kde jsi?????? To jsou ty "nestastne" autonehody!!!!!!!!!!!!! Troufam si tvrdit, ze se opet nejaka prihodi. Soudci, policajtovi, vysetrovateli ....

dobrotka ( 3. srpna 2010 04:07 )

sel, uz ma odsezeno navic

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání