Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Otce ubil kladivem a sekyrou kvůli šesti stovkám

Spravedlnost - ilustrační foto
Spravedlnost - ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
30. června 2010
12:21

Snížení trestu o pět let dosáhl brutální vrah, který  loni brutálně svého otce kladivem a sekerou. Vrchní soud v Praze mu 25letý trest snížil na 20 let odnětí svobody.

Rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Nezaměstnaný mladík ubil svého otce loni 17. září v noci v Jáchymově na Karlovarsku. Kladivem a sekerou zaútočil na otcovu hlavu, nástroje muži rozlámaly lebku a zranily mozek. Muž nezemřel okamžitě, jeho syn si podle plzeňského soudu pro sekeru došel až ve chvíli, kdy otce po útoku kladivem uslyšel chrčet. Poté vzal do ruky znovu kladivo.

Útočník se krátce před činem vrátil z vězení a chyběly mu peníze. Po vraždě prohledal otcův byt a odnesl si z něj stokorunu a několik věcí v hodnotě 600 korun. Poté se odešel bavit s kamarády.

Vinu nepopřel, chtěl však nižší trest

Jednadvacetiletý mladík se ve svém odvolání domáhal pouze zmírnění trestu, svou vinu nepopíral. "Vina obžalovaného je nesporná, ostatně obžalovaný se k svému jednání doznal," uvedl dnes jeho obhájce Jiří Vlasák, který označil uložený pětadvacetiletý trest za nepřiměřený. Například vzhledem k přiznání nebo nízkému věku jeho klienta.

Státní zástupkyně Eva Prskavcová reagovala s tím, že doznání by se nemělo přeceňovat, protože vrah svého otce ubil v uzavřeném bytě, podezření mohlo padnout pouze na jeho příbuzné, a bylo by tak otázkou času, kdy by policie dopadla pravého pachatele. Připomněla, že šlo o extrémně brutální útok, který skončil "celkovou devastací hlavy" muže. V mladíkův neprospěch podle Prskavcové hovořilo i to, že byl v minulosti již třikrát soudně trestán a vraždil dva měsíce poté, co odešel z vězení. Navrhla tak, aby soud odvolání zamítl.

Senát pod vedením Alexandry Novákové nakonec odvolání vyhověl a trest snížil o pět let. Uložil muži trest souhrnný, loni v listopadu byl již totiž odsouzen za výtržnictví, krádež a poškozování cizí věci. Plzeňský soud mladíkovo jednání podle Novákové správně kvalifikoval a byly splněny podmínky pro vyměření výjimečného trestu. Předsedkyně odvolacího senátu však dodala, že v mužův prospěch nebo neprospěch nehovoří žádné výrazné přitěžující nebo polehčující okolnosti, a tak stačí uložení trestu v polovině sazby výjimečného trestu, která činí 15 až 25 let.

Otci se prý pomstil za špatné dětství

Mladík již dříve za motiv neoznačil ziskuchtivost, ale dlouhodobě špatný vztah k otci, který se prý k němu v dětství špatně choval. Peníze a další věci prý z bytu odnesl, aby to vypadalo na loupežnou vraždu. Mladíkova sestra ovšem v minulosti vypověděla, že otec jednal s ní i s matkou hezky. Bratr prý byl odmala problémový, kradl a otec ho trestal, aby z něj vychoval řádného člověka.

Znalci mladíka charakterizovali jako podprůměrně inteligentního člověka, který se nezastaví před jakýmkoliv násilím, aby dosáhl svého cíle. Podle posudků si neváží lidského života, je necitlivý a lhostejný k utrpení ostatních. Není u něj žádná naděje na resocializaci, uvedli znalci.

znojmacka ( 30. června 2010 19:26 )

a tak mě napadá, dokázal by si soudce představit, že za to, že mu snížili trest "jen" o 5 let a ne rovnou aspoň o 10, by to hovado bylo schopný jim taky rozfašírovat palice?? A nevím, jestli by lidi litovali soudce tohoto typu víc, než tátu týhle zrůdy. Pochybuju.

sluppi ( 30. června 2010 13:35 )

opravdu hrozné, co se dnes děje, je to čím dál horší...

hugu ( 30. června 2010 13:32 )

že nedostal podmínku 14 dní na tři týdny !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání