Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Znásilnil dvě školačky: Hrozí mu až 12 let

Policejní identikit násilníka, který byl požit při pátrání.
Policejní identikit násilníka, který byl požit při pátrání.  (Autor: PČR)
Autor: Ivana Žáková - 
22. června 2010
17:35

Spadla klec. Postrach všech dětí, dívek a žen na Moravě je v cele a dnes byl obviněn ze znásilnění a vydírání. Protože své oběti přepadával s nožem v ruce a byly mezi jimi i nezletilci, hrozí fantomovi až dvanáct let vězení. Kriminalistí ho zadrželi i díky všímavým lidem.

Fantoma, který na severu Moravy a Zlínsku děsil ženy a dívky, dopadli kriminalisté ve Frýdku-Místku. Asi padesátiletý muž pochází z jižní Moravy a na svědomí má pět obětí, včetně devítileté a třináctileté školačky. Vzhledem k podezření, že může být ozbrojen kuchyňským nožem, zatýkala násilníka zásahová jednotka.

„Podezřelý si usnesení o zahájení trestního stíhání převzal v úterý dopoledne. Objasnění případu je důkazem spolupráce policistů a veřejnosti,“ potvrdila Blesku krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská. Kriminalisté přijali více než stovku oznámení a sledovali desítky podezřelých osob.

„Zjistili a zadokumentovali opravdu rozsáhlé množství informací, nicméně na dopadení měly podíl i informace od občanů,“ sdělila dále Štětínská.

Znásilnil i dvě školačky

Fantom byl obviněn, že s nožem v ruce znásilnil v Kopřivnici ve výtahu devítiletou školačku, o hodinu později mladistvou (17) u domova důchodců ve Valašském Meziříčí. O den později napadl v paneláku v Kroměříži dívku (18) a v Holešově nezletilou školačku (13), když házela letáky do schránky.

V Bystřici pod Hostýnem pak v parku matku (31) malého dítěte. Obětem hrozil, že je podřízne, pokud mu nebudou po vůli v jeho sexuálních zvrhlostech.

„Další případy, které ženy nahlásily, nemají se sérií znásilnění zřejmě nic společného. Kriminalisté dosud nezjistili informace, které by nasvědčovaly, že je má na svědomí tentýž obviněný pachatel,“ dodala Štětínská.

Znásilnění si vymyslela

Poslední znásilnění kriminalisté vyšetřovali v Ostravě. Obětí se měla stát dívka (18), která se v neděli nad ránem vracela v Ostravě-Dubině z diskotéky. Jak vyšlo najevo, dívka si vše vymyslela, aby byla zajímavá.

Uvedla, že znenadání k ní přistoupil neznámý mladík, povalil ji na zem a znásilnil. Dívka se svěřila prostřednictvím internetu známému z jiného města, ten pak kontaktoval policisty. Po hodinách intenzivního prověřování přišli kriminalisté na plno rozporů a dívka se záhy přiznala, že si znásilnění vymyslela.

Jen v Ostravě letos prověřovali policisté šestnáct případů znásilnění. Více než polovina, devět případů, se nezakládala na pravdě. V předcházejích dvou letech si znásilnění vymyslela zhruba čtvrtina fiktivních obětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání