Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Benešová se za "justiční mafii" omluví jen Grygárkovi

Marie Benešová se bude omlouvat jedinému člověku - Liboru Grygárkovi.
Marie Benešová se bude omlouvat jedinému člověku - Liboru Grygárkovi.  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK, rvs - 
14. června 2010
14:15

AKTUALIZOVÁNO: Soud rozhodl v kauze justiční mafie! Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se má omluvit náměstkovi pražského vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi.

Benešová totiž právě náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka v souvislosti s vyšetřováním kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka veřejně označila za člena justiční mafie.

Žalobu dalších čtyř lidí, včetně současné nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a exministra spravedlnosti Pavla Němce, soud zamítl. Soudce Vojtěch Cepl tak dospěl k stejnému závěru, jako napoprvé, před dvěma lety.

Stínovou ministryni za ČSSD Benešovou v lednu 2008 společně zažalovali Vesecká, Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, Vesecké náměstek Karel Černovský, Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal a státní zástupce Arif Salichov. Benešová o nich totiž v prosinci 2007 v pořadu Českého rozhlasu řekla, že fungují jako zákulisní justiční mafie, která se justici snaží plně ovládnout, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury, a že se snaží ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se jim zatím daří.

Soudce Cepl pak v prvním kole sporu určil, že Benešová se musí omluvit pouze Grygárkovi. Ostatním žalobcům omluvu adresovat nemusela, protože její výroky byly podle Cepla pravdivé. Proti rozsudku se tehdy odvolaly obě strany sporu a vrchní soud jim vyhověl. Žalobci Coufal a Salichov vzali loni v dubnu své žaloby zpět.


kukuku ( 14. června 2010 17:55 )

Když nevíš, o čem je řeč, tak si ho(ji) běž vymastit.

komentator ( 14. června 2010 17:19 )

Nejvyšší státní zástupkyně Vesecká, která rovněž figuruje jako členka "justiční mafie" má mocné zastánce. Když ministři za Zelené a někteří lidovci chtěli odvolat Veseckou, tak jim v tom prý zabránili zabránili Topolánek, Nečas a kalousek. Rovněž nynější ministryně spravedlnosti Kovářová držela nad Veseckou ochrannou ruku.

kukuku ( 14. června 2010 16:24 )

A ještě mezitím byly volby a po nich se paragrafy zakřivily nazpět ve prospěch "justiční mafie", takže pro každé rozhodnutí soudu platí "odvoláváme, co jiný soud slíbil a slibujeme, co oni odvolali". Už jenom postup řešení tohoto případu u soudů a neustálé změny rozhodnutí vlastně potvrzují, že Benešová má pravdu a nezávislost soudů na pokynech vrchnosti je teorií.

gogo ( 14. června 2010 15:34 )

U nich hovořila pravdu ? Pak nevím, co tam ještě dělají ...

kristusek ( 14. června 2010 15:13 )

Vrchní soud nejen původní rozsudek zrušil, ale promptně odebral kauzu soudci (kdopak na tom asi měl zájem?)., ovšem proti tomuto rozhodnutí se postavil i Ústavní soud. To je skutečnost, která by se rozhodně opomíjet neměla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání