Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žháři z Vítkova: Podle psychiatrů jsou normální!

Autor: ČTK, rvs - 
25. května 2010
11:48

AKTUALIZOVÁNO: Chtěli upálit dvouletou holčičku a byli při plném vědomí! Tak zní posudek znalců v procesu se žháři z Vítkova. Při útoku malá Natálka utrpěla strašlivé popáleniny na 80 procentech těla.

"Mladíci podezřelí z útoku na dům Romů ve Vítkově na Opavsku netrpí duševní poruchou a mohli rozeznat nebezpečnost svého počínání," řekl před soudem soudní znalec v oboru psychiatrie Svatopluk Sedláček.

Žháři dobře věděli, co dělají

Znalec postupně hodnotil všechny tři obžalované - Jaromíra Lukeše, Iva Müllera a Václava Cojocarua. Ani jeden z nich podle něj netrpí duševní poruchou, uvědomovali si, co dělají. Obžalovaní netrpí duševní poruchou a členové skupiny byli schopni rozpoznat nebezpečnost svého počínání.

Čtvrtý obžalovaný David Vaculík vyšetření po poradě s právním zástupcem odmítl. Nespolupracoval ani s policií a soudem. "Choval se v mezích společenských konvencí. Při výzvě, abychom spolu realizovali vyšetření, to odmítl. Vysvětlil to tím, že vyšetření bere jako výslech a vypovídat nehodlá," uvedl psycholog.

"Osobnosti nejsou narušeny natolik, že by se dalo hovořit o psychopatii. Jejich schopnost adaptace je dobrá. U žádného z posuzovaných jsme nenašli nic, co by naznačovalo například pyromanii," řekl Sedláček.

Právo, spravedlnost a útoky na děti...

Podle znalce v oboru psychiatrie Petra Vavříka je jeden z obžalovaných, Jaromír Lukeš, nevyzrálá, agresivní, egocentrická osobnost. Rasisticky motivované postoje Lukeš vysvětluje potřebou pořádku a spravedlnosti, uvedl znalec. Podle něj se snažil na okolí působit jako ten dobrý, jenž se vymezil proti menšinám, které jeho obraz pořádku ve společnosti v tomto směru narušují.

I další obžalovaný Ivo Müller je podle znalce nevyvážená osobnost. "Ve spektru postojů je patrna otevřenost k ideovým konceptům pravicového extremismu. Akcent klade na témata pořádku, vlastenectví s xenofobním podtextem," uvedl s tím, že Müller se netají obdivem k osobnosti Adolfa Hitlera. Řekl taky, že Müller je schopen násilí proti ideologicky vymezeným skupinám.

Problémy se zákonem už měli dřív

Soud přečetl i jeden z dřívějších rozsudků Lukeše, který byl v minulosti třikrát odsouzen. Čtený rozsudek se týkal distribuce neonacistických tiskovin a také toho, že na veřejnosti ukazoval své tetování s nacistickou symbolikou, které měl na předloktí a lýtku. "Nemám k tomu co říct. Už jsem za to byl odsouzen," řekl Lukeš.

Odsouzeni byli v minulosti i Vaculík s Müllerem, kteří se s dalšími útočníky zapojili před lety do násilností v opavském klubu při koncertu punkových kapel. Jediný, kdo nebyl v minulosti odsouzen, byl Cojocaru.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání