Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vrah rozeslal dopis: Vedla mě k tomu jen nenávist

Jan Heidinger: K dvojnásobné vraždě ho vedla jen nenávist.
Jan Heidinger: K dvojnásobné vraždě ho vedla jen nenávist.  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK, pes, šim - 
5. května 2010
11:53

Jan Heidinger (29), který v únoru v Českých Budějovicích podle policie zabil svou matku a nevlastního otce, rozeslal z vazby dopis vysvětlující důvody, které ho k činu vedly.

Jan Heidinger v dopise, který zaslal do redakce Blesk.cz, uvedl, že k činu ho vedlo to, že ho otčím a matka týrali. "Nespravedlnost, fyzické tresty a dávání najevo, že v rodině spíše obtěžuji, byly běžnou součástí rodinného soužití. Vyrostl jsem v nepřátelském prostředí, jehož dva strůjce jsem odmalička nenáviděl," píše Heidinger v dopise, který rozeslal médiím.

Heidinger uvádí jako jediný motiv svého činu nenávist, psychické problémy vylučuje. "Ta samá lidská nenávist byla jediným motivem k dvojnásobné vraždě, kterou jsem na obou po letech vykonal," napsal Heidinger.

U muže byla ještě před činem diagnostikována schizofrenie. Uvedl také, že několikrát pomýšlel i na sebevraždu. Heidingerův nevlastní bratr ale podle iDNES.cz uvedl, že o žádném týrání neví, za jeho dopisem prý stojí jeho psychická porucha.

Tuto domněnku potvrdil i psychiatr Vladimír Chodura. Vyjádření pacienta podle něj zapadá do předchozích vyšetření diagnostikujících schizofrenii. Také obhájce Heidingera uvedl, že dopis je důsledkem nemoci. Podle něj se muž stále neléčí, protože je v detenčním zařízení a znalci monitorují vývoj jeho poruchy.

Chyba policie

Heidinger vyhrožoval matce a nevlastnímu otci už dříve. Několikrát je napadl a případy se zabývala policie. Dvakrát případ posoudila jako přestupek, jednou jako trestný čin. Na základě posudku psychiatra ale policie případ odložila. Heidinger se měl kvůli projevu schizofrenie ambulantně léčit. V den vraždy volali manželé kvůli Heidingerovi opět policii. Ta na místo dorazila, ale nenašla ho. Případem se zabývala inspekce a vyšetřování ukázalo, že policie chybovala.

Celý dopis Jana Heidingera:

Dopis Jana Heidingera Dopis Jana Heidingera | Jan Heidinger

Grafoložka: Pisatel je zahlcen sám sebou

Blesk poskytl Heidingerův dopis grafoložce Alexandře Francové. „Pisatel je nevyrovnaný člověk, nerozvinutá osobnost zahlcená sama sebou. Vědomí bezmoci a slabosti už od dětství omezuje projevy agresivity na drobnější naschvály a provokace. Potlačování vlastních potřeb je způsobeno kolísavým či nízkým sebepojetím. Pisatel je zamotán do přediva spekulací a ukřivděnosti. V něm není prostor pro nikoho a nic jiného,“ míní grafoložka.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání