Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drama v bance: Může za to tento muž! Všichni ale přežili!

Autor: pal, puk, David Malík, val, jos, lac - 
16. prosince 2009
14:54

VŠE O PŘEPADENÍ BANKY: Tento lupič přepadl pobočku Komerční banky na Novodvorské ulici v Praze 4 kolem 10:30 dopoledne. Obě ženy byly nakonec osvobozeny! Pachatele zadrželi živého!

"To, co prožívá rukojmí, je individuální, závisí to na
psychice dané osoby a průběhu situace při
jejím zadržování.

Rukojmí může být vnitřně zcela ochromen, mohou
se u něho střídat stavy naděje, rezignace, myšlenky
na aktivní obranu, ale hlavní je obrovská
nejistota a i strach z možného ohrožení. Tyto emoce mohou být někdy tak silné, že dojde
až k jakémusi "vypnutí" prožívání, kdy jakoby
už necítí nic.

Navenek se to může projevovat silnými emocemi,
anebo naopak může působit velmi racionálně a
vyrovnaně, což může být právě případ onoho
"vypnutí" prožívání.

Bez ohledu na to, jak situaci zvládá navenek, je
to traumatická zkušenost, a i když na okolí
rukojmí působí stabilizovaně, je potřebné toto
trauma následně ošetřit a zpracovat, protože
se z něho mohou vyvinout posttraumatické obtíže,
které mu mohou dlouhodobě komplikovat život."

PhDr. Jaroslav Simon
454897

Drama v bance: Tuto ženu chtěl zastřelit. Čtěte zde!

Ve středu kolem 10. hodiny ráno začalo na Praze 4  nevídané drama, jaké Česká republika dlouho (možná nikdy) nezažila. Ozbrojený muž tu téměř 4 hodiny držel v Komerční bance dvě ženy jako rukojmí. Nakonec obě ženy propustil a policie ho zadržela. Nikomu se nic nestalo! Celý ONLINE PŘENOS, který jsme vám jako první přinesli, si přečtěte níže:

14:56 - Na policejním zásahu se podílelo 10 až 15 lidí. Významnou roli podle Tomáše Hulana sehrála policistka v civilu, která odlákala pachatelovu pozornost.

14:43 - Provoz MHD na Novodvorské obnoven. Asi tisícovka dětí, které se báli učitelé pustit domů ze školy, může odejít.

14:31 - Drama v bance trvalo 4 hodiny. Obě rukojmí jsou psychicky otřeseny, ale fyzicky v pořádku. Drama končí, také pachatel, který je možná psychický narušený, akci přežil!

14:29 - Pachatel byl překvapen pomocí výbušniny, kterou použili členové zasahujícího komanda!

14:24 - Pachatel nebyl zastřelen, ale zadržen! Rukojmí jsou v sanitce, ale v pořádku!

14:22 - Podle neověřených informací byl pachatel zadržen nebo zastřelen! Policejní vrtulník odlétá. Obě rukojmí jsou v pořádku!

14:19 - Členové URNY (Útvar rychlého nasazení) naběhli do budovy banky!

14:14 - Na svobodu se dostala i druhá rukojmí! V bance měla na starosti úvěry.

"S pachatelem mluví tři policejní vyjednavači. Komunikují s ním pomocí pevné telefonní linky. Také jsme mluvili s rukojmí. Vzhledem k tomu, v jaké je situaci, tak se dá říci, že působila klidným dojmem. A pachatel? Pro nás je důležité, že vůbec komunikuje. Špatné naopak je, že často mění požadavky, to není dobré."
Tomáš Hulan, policejní mluvčí pro blesk.cz
454850:gallery:true:true

VÝZVA PRO ČTENÁŘE BLESK.CZ!!

Máte fotografie nebo videa z místa přepadení Komerční banky na Novodvorské ulici v Praze 4?
Pošlete nám je na online@blesk.cz
Zvlášť povedené záběry odměníme honorářem!

14:02 - Psycholog Karel Humhal pro Českou televizi řekl, že situaci komplikuje i to, že policisté České republiky nemají s podobným typem vydírání mnoho zkušeností.

13:59 - Podle informací České televize přišel muž do banky už v úterý a žádal o podnikatelský úvěr. Neměl ale potřebné dokumenty. Dnes se vrátil a při odchodu od přepážky do kanceláře ředitelky pobočky, s níž měl sepsat smlouvu, vytáhl zbraň.

13:57 - Policejní mluvčí Tomáš Hulan řekl, že nejprve dal pachatel policii lhůtu 2 hodiny a chtěl peníze. Lhůta byla nyní prodloužena. Vyděračem je muž ve věku 40 až 50 let.

13:55 - Kousek od místa celého incidentu je základní škola. Učitelé nepouští děti ze školy. Bojí se možné střelby.

13:52 - Psycholog Karel Humhal pro Českou televizi řekl, že jednání s ozbrojeným mužem v krizové situaci je velice nebezpečné. Důležité prý je, zda pachatel komunikuje, nebo nikoliv.

13:49 - Blesk.cz se spojil i s policejním vyjednavačem, který ale během celého zásahu nechce nic prozrazovat. "Je možné, že pachatel sleduje televizi či jiná média, když vám cokoliv nyní řeknu, mohu ohrozit úspěch zásahu," řekl muž, jehož prací je "mluvit" v krizových situacích.

13:46 - Nikdo neví, zda muž není psychicky nemocný. Podle některých zdrojů jsou na okolních budovách policejní ostřelovači.

13:45 - Propuštěná žena je v rukou zdravotníků. S lupičem prožila 2 hodiny strachu. Jedná se o ředitelku pobočky KB.

13:40 - Policejní mluvčí Hulan: "Jednu rukojmí lupič pustil, druhou drží a chce za ni výkupné. Tři miliony korun. Vyhrožuje, že jinak ublíží jí i sobě."

13:37 - Drama v Komerční bance trvá už 3 hodiny!

13:17 - Nad místem krouží vrtulník. Uvnitř banky pracují policejní vyjednavači. Podle mluvčího Hulana je situace ožehavá a vyjednavači musí postupovat s maximální citlivostí a obezřetností.

13:12 - Mluvčí policie Tomáš Hulan řekl, že s největší pravděpodobností je v moci vyděrače pouze jedna žena.

12:50 - Reportér Blesk.cz hovořil na místě s lidmi, kterým zásah policistů komplikuje život. "Šla jsem nemocnému manželovi pro léky. A do lékárny nemohu. Nevím, co mám dělat," postěžovala si starší žena. Další žena reportérovi Blesk.cz dokonce tvrdila, že doma, kam se nemůže dostat, na ni čekají dvě malé děti.

454763:gallery:true:true

12:34 - Okolí obchodního centra monitoruje asi 100 policistů. Situace připomíná klid před bouří!

12:31 - Lidé, kteří se nemohou dostat do obchodního střediska, jsou nervózní. Policie jim důvod "zapáskování" celého objektu nesdělila. Lidé ví jen to, že jde o "nějaký velký problém".

12:18 - Zatím není jasné, zda se lupič zmocnil zaměstnanců banky nebo klientů.

 

454752:gallery:true:true

12:08 - Autobusy MHD jezdí oklikou. Všechny spoje jsou odkloněné a objíždějí uzavřený úsek po trase linky číslo 121.

11:52 - "Muž byl maskovaný bílou kuklou a měl krátkou střelnou zbraň," řekl z místa pro server novinky.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

454753:gallery:true:true

11:49 - Vyděrač by v tuto chvíli měl držet už jen jednoho z rukojmích.

11:43 - Policie podle prvních informací vyvedla jednoho z rukojmích, prý se jedná o ženu.

 

Osvobozená rukojmí z banky Osvobozená rukojmí z banky | David Malík

K přepadení došlo krátce před půl jedenáctou. Celé obchodní centrum bylo uzavřeno a evakuováno.

454731:gallery:true:true

Na místo se sjela asi stovka policistů, URNA (Útvar rychlého nasazení), která celý objekt obklíčila. Zasahuje také policejní vyjednavač, pyrotechnici, hasiči a záchranná služba. Policisté se domnívali nejprve, že se jedná o klasické přepadení banky, nyní se ale zdá, že jde spíše o vyděrače. Měl svůj tah promyšlený? Nebo jednal v afektu? To ukáží snad příští hodiny!

Podobné případy:

1. 11. 1994 - Expozituru Komerční banky v Litovli na Olomoucku přepadl maskovaný lupič. Podle policie lupič s pistolí donutil pokladní k vydání peněz. Peníze vložil do tašky a třiadvacetiletou pokladní s pistolí přiloženou k hlavě vyvedl ven jako rukojmího. Podle televize Nova lupič odcizil 1,2 milionu korun. Pachatel byl později dopaden.

14.1. 1999 - Ozbrojený muž přepadl pobočku Banky Haná v Mohelnici na Šumpersku, odkud ukradl přes 80 tisíc korun. Při přepadení si pachatel vzal jako rukojmí klienta banky, nikdo nebyl zraněn.

14.12. 2007 - Chomutovskou pobočku Raiffeisenbank přepadli tři lupiči. Z místa činu ujeli v dodávkovém voze. Podle policie si s sebou pachatelé při útěku vzali jednoho muže jako rukojmího, kterého později propustili. Šestice mužů obviněných z přepadení letos v září stanula před soudem.

29.5. 2009 - Sedmačtyřicetiletou ženu, která v náruči držela 1,5 roku staré dítě, si vzal jako rukojmího lupič během přepadení banky v Ostravě-Zábřehu. Ženě přiložil ke krku nůž a donutil ji dojít až k pokladnám. Tam pracovnici banky přinutil vydat větší obnos peněz.

16.12. 2009 - Ozbrojený pachatel držel podle policie v Komerční bance na Novodvorské ulici v Praze 4 dva rukojmí, později jednoho propustil, požaduje výkupné.

kukuku ( 16. prosince 2009 16:53 )

K té "úspěšné skupině": tato "diskutující" skupina neprokazuje, že tyto osoby existují a skutečně dlouhodobě vyhrávají. Já pořádat podobnou podvodnou stránku, tak si jako jeden z prvních kroků vytvořím toto diskusní fórum spokojených ... a pak reklamu cpu všude tam, kde je to zadarmo nebo skoro zadarmo.

kukuku ( 16. prosince 2009 16:48 )

Pokud umíš číst, tak jsem byl jenom na úvodní stránce, dál ne a ztrácet čas podrobným studiem nemíním. K posouzení, že jde o reklamu to stačilo. Můj text byl psaný hlavně redakci Blesku (současně stisknuto "nahlásit"). Tyto otravné reklamní příspěvky psané k čemukoliv tu nemají co pohledávat. Já, když jsem si dovolil napsat, že redaktoři Blesku neudělají gramatickou chybu jen v tom, co jim spellchecker označí červeně jako chybu, do pěti minut byl můj příspěvek šedý jako v rozporu s pravidly diskuse. Na Tebe asi nepůjdou. Teď mě napadá, jestli náhodou není stejně jako politici úplatná i redakce Blesku a příspěvky jako je ten Tvůj nechávají, protože vše je "dojednáno" jako reklama sjednaná za inkaso ve prospěch kdo ví koho.

bubllla ( 16. prosince 2009 15:48 )

jo jo, opičky by záviděli,jak si ten pán maže na obličej zbytky opičího potratu s lachtaními vejci.. kdyby raději použil bio-potrat, udělal by lépe.. přesně jako medvídek čubiloko..ten se páří jen jednou za život a jeho srst je na pováženou.. a kdo může s jistotou říci že když zavře oči vidí tmu.. život ve lži...

makmark ( 16. prosince 2009 15:40 )

kteří vybírají poplatky za téměř nic.

sosacek ( 16. prosince 2009 14:43 )

Největší zásluhu na tom mají hoši ve vrtulníku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání