Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zpěvák Aleš Brichta nebude stíhán za text písně Deratizater

Aleš Brichta
Aleš Brichta  (Autor: Blesk - Martin Mithofer)
Autor: ČTK, pes - 
20. srpna 2009
12:23

Policie nebude stíhat zpěváka a textaře Aleše Brichtu za kontroverzní text titulní písně nového alba Deratizater. Vyšetřovatel neshledal důvody pro zahájení trestního stíhání a věc byla uložena. Skladba vyvolala kritiku pro svůj údajně rasistický nádech.

Text písně s refrénem "Politici dělaj z každýho vola/ na ulici kradou cikáni kola/ už by to vyřešit měl/ nějakej deratizér" zkoumala policie s tím, zda nejde o trestný čin. Nařčení, že je rasistický, Brichta označil za nesmysl, podle něj je píseň namířena proti politikům.

Kvůli textu byl koncem července vypovídat na policii. Tam také uvedl, že text Deratizer má vyjadřovat nesouhlas se současnou politickou situací ve státě, kdy veškeré podstatné problémy občanů se neřeší, ale zametají pod koberec a korupce současné politické generality se dotýká každého občana.

Také se vyjádřil k obalu alba, na němž je nakreslen muž "pracující" na Karlově mostě. Postava je podle některých Brichtových kritiků očividně romského původu. V jedné ruce nese autorádio a ve druhé dámskou kabelku. I tento názor Brichta vyvrací. Podle něj výtvarník na obal využil figurku z arabských pohádek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání