Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Svědkyně havárie autobusu: Řidič jel strašně rychle!

Autor: uá, zb, šim - 
21. července 2009
17:59

AKTUALIZOVÁNO: Řidič jel strašně rychle. Těmito slovy shrnula příčinu pondělní tragické nehody autobusu Student Agency zraněná cestující Tereza Prouzová (18) z Hradce Králové, která s ním jela z Karlových Varů od své kamarádky.

V době, kdy autobus v zatáčce najel na krajnici, seděla u okénka a už tušila, co bude následovat. „Ta zatáčka vynáší. Když jsem viděla, jak jede, bylo mi jasné, že ji nevybere. Najeli jsme na kamínky na krajnici, chvíli jsme jeli v příkopu a pak jsme se převrátili,“ popsala.

Vzápětí vznikla v autobusu panika. „Někteří lidé začali křičet. Velmi rychle se ale u nás objevil stevard a začal nás uklidňovat. I když sám byl zraněný, krvácel na hlavě, pomáhal ještě s dalšími muži rozbít zadní okno,“ vylíčila hrůzné okamžiky.

Marek Prokeš, který autobusem také cestoval, Blesk.cz napsal, že steward okamžitě volal na tísňovou linku 158. "Policie na místo dorazila po několika minutách, ostatní složky IZS také reagovaly naprosto perfektně. Při evakuaci pasažérů nejdřive došlo k vyražení zadního okna, později byl otevřen ještě únikový východ ve střeše. K vyražení čelního skla došlo po evakuaci pasažérů, především pro snadný přístup hasičů," napsal Blesk.cz.

Autobus společnosti Student Agency havaroval v pondělí odpoledne u Lubence na Lounsku. Vozidlo s asi 43 lidmi na sjelo podle hasičů v prudké zatáčce ze silnice a převrátilo se. Tři lidé utrpěli těžká zranění.

Těžce zraněného třiačtyřicetiletého Skota přepravil vrtulník do jedné z pražských nemocnic, o sedm let mladší muž byl také vrtulníkem transportován do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Třetí těžce zraněnou čtyřiasedmdesátiletou ženu odvezla sanitka do nemocnice v Žatci.

„Záchranáři museli ošetřit dalších 12 lidí,“ řekl mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan. Autobus jel podle operačního důstojníka lounské policie na lince z Karlových Varů. „Linka jezdí normálně po rychlostní silnici I/6. Vzhledem k frézování vozovky musel řidič využít objížďku po silnici druhé třídy, kde havaroval,“ uvedl.

Policisté silnici u Lubence uzavřeli a odklonili dopravu po vedlejších cestách. K nehodě vyjelo pět hasičských jednotek z Ústeckého kraje, další tři byly vyslány na pomoc z Karlovarského kraje a z Plzeňska.

Byli jste svědky nehody? Máte fotografie? Pošlete je na online@blesk.cz

javor ( 21. července 2009 20:02 )

Ti dobří co něco umí odcházejí kvůli penězům a pracovní ůřady vyrábějí jednoho za druhým Tak se nedivte že jezdí kdo má razítko a jestli umí řídit to nikoho nezajímá hlavně že je kus který se naučil točit kolečkem... je jasné ěe malíři a zedníci mají praxi jinou

gotzur ( 21. července 2009 18:21 )

Vyjádření pragmatika.

beruna ( 21. července 2009 11:47 )

jet čímkoli kamkoli. Autem je to vždycky sázka do loterie - i když jedete bezpečně, může do Vás narazit někdo jiný, například nějaký ožralý idiot, kterých se po našich silnicích prohání spousta. Autobusem to už dávno není bezpečné - spousta stále jezdících karos na našich silnicích jsou spíš polorozpadlé popelnice, ale ani dobrý autobus ještě neznamená výhru, navíc kdekterý profesionální řidič chlastá i před jízdou. No a ani na vlak se nelze jen tak spolehnout - viz loňská tragédie nebo vykolejení apod. Letadýlka taky každou chíli padají. Tak nevím. To aby se člověk zabarikádoval doma a radši vůbec nevylejzal.

bugy ( 21. července 2009 10:10 )

to bylo vidět v záběrech televize. Asi jel rychleji, ale svědci do kamery mluvili tak o 40 kilometrech.

nikimiki ( 20. července 2009 21:55 )

Řidič si vybral snad nejhorší silnici v okolí... Sice ty semafory jsou k vzteku, ale ty jedny mohl zvládnout a pak bezpečně projet přes Jesenici a vyhnout se tím druhým semaforům. No jo.. smůla. Vybral si silnici, která místy spíš připomíná polní cestu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání