Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Celníci našli nelegální výrobnu cigaret

Celníci našli nelegální výrobnu cigaret
Celníci našli nelegální výrobnu cigaret  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
17. července 2009
20:36

Pražští celníci odhalili ve Chvalovicích na Nymbursku nelegální výrobnu cigaret, letos již třetí a od roku 2004 celkově dvanáctou. Ze tří letos odhalených nelegálních výroben ciraget byl možný daňový únik vyčíslen na přibližně 175 milionů korun.

Nelegální výrobu cigaret ve Chvalovicích organizovala skupina cizinců, kteří neměli povolení k legálnímu pobytu v Česku. Vyráběné cigarety měly být určeny pro trh v Anglii. Možný daňový únik byl předběžně vyčíslen na asi 12,9 milionu korun. Celníci na místě zabavili 620.000 vyrobených cigaret, přibližně 7300 kilogramů jemně řezaného tabáku, 2500 kilogramů obalového materiálu, jako jsou například krabičky či kartony, a 5500 kilogramů filtrů a cigaretového či filtrového papíru. "Případ stále šetříme, takže bližší informace zatím nemůžeme zveřejnit," dodal ředitel sekce pátrání a dohledu Generálního ředitelství cel Miroslav Nováček

Celníci tento měsíc odhalili již druhou nelegální výrobnu. První byla v bývalém rekreačním středisku na samotě asi 15 kilometrů od Volyně na Prachaticku. Zadrženo tam bylo šest cizinců, řekl dnes ředitel odboru pátrání a dohledu celního ředitelství České Budějovice Blažej Štícha. Podle něj si už tři z nich vyslechli obvinění. Vyrobené cigarety podle zjištění celníků byly určeny pro tržnice v Plzeňském a Karlovarském kraji.

"V rámci akce jsme zajistili 1,2 milionu kusů cigaret, 80 kilogramů řezaného tabáku a desítky krabic s potřebami pro výrobu cigaret," řekl Štícha. Celníci tady také zabavili linku na výrobu i řezačku na tabák a sušičku. "V plném provozu mohla výrobní kapacita stroje dosahovat 2500 kusů cigaret za minutu," řekl Štícha. Možný daňový únik v tomto případě celníci předběžně vyčíslili na 12 milionů korun. Nelegální výrobci cigaret měli k dispozici i raznice pro potisk cigaret, které se tak následně mohly prodávat pod různými značkami, o které byl zrovna zájem.

"Zabavené cigarety jsou nekompromisně páleny," doplnil Nováček.
Celníci také vyhlásili akci s názvem Trafika. Začali kontrolovat, zda se v oficiálních prodejnách tabáku prodávají nelegální cigarety. "Zkontrolovali jsme už 5350 provozoven a ve 153 jsme zjistili nelegální prodej," řekl Nováček.

Loni se za celý rok podařilo objevit dvě nelegální výrobny, z nichž celníci stanovili možný daňový únik ve výši 150 milionů korun. V roce 2007 si připsali odhalení jedné výrobny, kde byl daňový únik celkem 98 milionů korun. Prozatím nejvyšší možný daňový únik evidují celníci v roce 2006. Tehdy ze dvou nelegálních výroben činil 463 milionů korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání