Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt při zorbingu: Proč učitel zemřel?

Autor: Pavel Čempěl - 
6. června 2009
05:00

Základní škola Tyršova v Novém Jičíně oplakává oblíbeného učitele. Muž (†47) ve čtvrtek zahynul při školním výletě v Beskydech. Osudnou se mu stala adrenalinová atrakce, zorbing, kterou pro školu zajišťovala najatá firma.

Její pracovníci se po tragédii ukrývají před zodpovědností, policie už ale pro ně má připraveno obvinění.

Adrenalinový výlet zajišťovala firma Lundi Adventures. Školu šokovalo nejen diletantské zajištění bezpečnosti při zorbingu, ale také postoj firmy po nehodě. Ta zrušila své webové stránky a vypnula telefony. „Koupili jsme si službu, aniž bychom tušili, že není zajištěná. Celý den se jim marně snažím dovolat,“ řekla Blesku ředitelka školy Magda Trávníčková.

Před policií se však společníci firmy neschovají. Jsou podezřelí z ublížení na zdraví a policie jim hodlá v nejbližších dnech sdělit obvinění.

Tragédie se odehrála v chatové osadě Kyčera v Košařiskách na Frýdecko-Místecku. Žáci deváté třídy tady měli zaplacený doprovodný program v podobě zorbingu. Ten byl ale podle odborníků zajištěn velmi amatérsky. Svah byl příliš prudký a nerovný. Nedostatečná byla i »bezpečnostní« síť. Koule se měla původně valit dolů zhruba 25 metrů. Poté, co ji nezastavila síť, nabrala rychlost na dalších zhruba 200 metrech.

„Zdá se, že záchytná síť nebyla v perfektním stavu, a navíc neměla být pouze jedna. Koule narazila do stromu ve výšce 3,5 metru, kde se ještě napíchla na trčící větev. Znamená to, že před nárazem vyskočila, takže terén svahu nebyl úplně optimální,“ řekl policejní mluvčí Ivan Žurovec.

Kantor po nárazu do stromu zahynul, školák skončil v těžkými zraněními
„Byl to výborný kolega a skvělý učitel s velmi pěkným vztahem k dětem,“ svěřila se Magda Trávníčková. „Začínali jsme učitelskou dráhu spolu, znali jsme se od vysoké,“ dodala zdrceně. Učitel, který na škole působil od počátku 90. let, se těšil značné oblibě i mezi dětmi. „Byl to nejlepší kantor,“ shodovali se žáci, kteří spontánně přicházeli s kyticemi ke škole a se slzami v očích zapalovali svíčky.

Truchlící škola zároveň myslí na zraněného Marka (15), který s učitelem absolvoval tragickou jízdu v zorbu. Utrpěl těžká zranění, ale je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný.

mouse ( 6. června 2009 11:10 )

tato zábava vyžaduje běžnou kondici a zdravotní stav. Pokud žák nebyl osvobozen z TV a neměl nějaké zdrav. výjimky, mohl se toho účastnit bez obav. (Tedy kdyby to byla seriózní firma samozř.) Lze tedy předpokládat že takovéto informace o zdraví žáka učitel měl.

qwerty ( 6. června 2009 07:51 )

Jednalo se o školní akci, takže si pište, že škola měla předem písemný souhlas rodičů, že se žák může zorbingu zúčastnit. V dnešní době už totiž učitelé bez souhlasu rodičů nevezmou děti ani do kina.

gogo ( 6. června 2009 06:43 )

Kdo si myslí že běžný život je málo vzrušující může mít někdy smůlu....

petr11 ( 6. června 2009 06:17 )

Já si myslím,že tento risk vyžaduje dobré zdraví a kondici. Znal snad p. učitel zdravotní stav chlapce?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání