Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kauza zvrhlého prince z Kataru opět míří k soudu!

Katarský princ
Katarský princ  (Autor: BLESK)
Autor: ČTK - 
11. března 2009
10:17

Katar konečně zaslal českému ministerstvu spravedlnosti rozhodnutí, jímž tamní prokuratura zastavila stíhání prince Hámida bin Abdal Sáního, který byl v ČR nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami. Bude proces znovu otevřen?

Pražský městský soud by teď případ mohl na základě zaslaného rozhodnutí znovu otevřít. Musí však dokument nejprve přeložit z arabštiny. Uvedl to server Týden.cz.

Člen katarské královské rodiny Sání byl v létě 2005 Obvodním soudem pro Prahu 2 nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke 2,5 roku vězení. Soud vynesl verdikt přesto, že tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru.

Soud a posléze i Městský soud v Praze konstatovaly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však uvedl, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit. Sání byl propuštěn z vazby a odcestoval do Kataru. Po příletu do své vlasti byl princ zatčen, osm dnů strávil ve vazbě a poté byl několik měsíců vyšetřován. Katarský prokurátor pak ale princovo stíhání zastavil. Odvolací pražský městský soud si nyní nechává přeložit rozhodnutí o zastavení stíhání. Poté rozhodne, zda bude pokračovat v přerušeném trestním řízení.

Katar se zasláním oficiálního rozhodnutí dlouho otálel, ministerstvo spravedlnosti mu podle serveru Týden.cz muselo poslat řadu nót. Letos v únoru dokument konečně dorazil. Dvoustránkový dokument úředníci předali pražskému městskému soudu. Podle jeho mluvčího Petra Kulawiaka by český překlad rozhodnutí mohl být hotov už tento týden.

Soud má v zásadě jen dvě možnosti, jak dál v kauze Katar postupovat: buď se spokojí s tím, jak případ vyřešila katarská strana, nebo její postup vyhodnotí jako nedostatečný. "Pak by se otevřela šance pro českou justici pokračovat v případu dál," vysvětlil serveru Kulawiak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání