Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ZÁPLAVY ONLINE: Vylité řeky, zatopené sklepy, lidé mají strach

Autor: ČTK, red - 
6. března 2009
09:54

AKTUALIZUJEME: V Praze byl v pátek dopoledne vyhlášen 1. stupeň povodňové aktivity, na Čertovce byla kvůli tomu uzavřena protipovodňová vrata. Řeka Sázava je jako jediná na 3. stupni.

Čtěte příběhy zatopených lidí: Voda nás vyhnala z domu!

Prognóza meteorologů (
13:00):

V nejbližších 24 hodinách by podle meteorologů mělo napršet v Čechách okolo pěti litrů na metr čtvereční, na Moravě a ve Slezsku to bude do deseti litrů. V mnohých lokalitách budou zřejmě vyhlášeny stupně povodňové aktivity. Od dnešního rána kvůli stoupajícím hladinám muselo být v ostražitosti asi sedmdesát lokalit.

Na Vysočině platí třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity už na dvou řekách. Od čtvrtečního odpoledne byl vyhlášen na řece Sázavě u Chlístova na Havlíčkobrodsku a pátek v noci také na řece Jihlavě v Brancouzích na Jihlavsku. Sázava se během pátečního dopoledne vylila z břehů.

Třetí stupeň platí i na řece Dyji v Podhradí na Znojemsku. Řeka v lokalitě Zátiší vystoupila z břehů a zaplavila zahrádky. Kolem 11. hodiny se řeka vylila z břehů.

MAPA: AKTUÁLNÍ STAV HLADIN ČESKÝCH ŘEK


Hladina Vltavy v Praze dnes v 11:00 vystoupila na první stupeň povodňové aktivity. Průtok v Chuchli činil 475 metrů krychlových za sekundu. Kvůli stoupající vodě už byla po 09:00 uzavřena také protipovodňová vrata na Čertovce u Karlova mostu.

Podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) zatím nelze určit, kdy bude průtok vody ve Vltavě kulminovat. Žádné nebezpečí ale v souvislosti se záplavami v hlavním městě nehrozí, uvedl.

Vrata na Čertovce se podle Blažka zavírají vždy, když průtok vody ve Vltavě dosáhne 400 až 450 metrů krychlových za sekundu.

Praha se na vzrůstající hladinu Vltavy připravuje už od čtvrtka, kdy byly vyklizeny náplavky a do přístaviště v Holešovicích byla odtažena loď pro lidi bez domova Hermes.


Druhý stupeň - pohotovost platí na pěti řekách, překročen byl ve 12 měřících profilech. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. "Nemáme žádné hlášení, že by voda z potoků a řek někde vážně ohrožovala životy lidí, nebo majetek. Přes noc jsme čerpali vodu ze dvou sklepů na Žďársku. Z koryt vodních toků se vylila zatím na louky a pole," řekl ráno operační důstojník hasičů.

Pohotovost platí také na Oslavě, dalších měřících profilech Jihlavy a Sázavy a také na Šlapance, Želivce, Svratce a Balince. Ale také na Dyji v Ladné u Břeclavi, kde ale zatím nevystoupila voda z břehů. Dvojka je i na řece Moravě v Lanžhotě na Břeclavsku a ve Strážnici u Hodonína. Ani tam zatím škody nevznikly. Druhý stupeň hlásí také Ivančice na Brněnsku ležící na řece Jihlavě. Platí i na odtoku z Brněnské přehrady, která leží na Svratce a kde vodohosdpodáři snižují hladinu.

Hladiny řek mají podle hydrologů i nadále stoupat. Přes den bude na Vysočině podle předpovědi meteorologů šest stupňů Celsia a má pršet. Nejvyšší vrstva sněhu - 21 centimetrů leží na Žďársku, od víkendu se snížila z 80 centimetrů. Na Havlíčkobrodsku je vrstva sněhu vysoká 11 centimetrů, jinde v kraji je už jen nesouvislá sněhová pokrývka.

mokasin ( 6. března 2009 18:04 )

Až budou za škody které způsobí podnikatelé v oblasti lyžování ( sněhová děla) , povinni škody nahradit jak celé společnosti ( nucené vypouštění přehrad, nucená pohotovost lidí,atd) tak i jednotlivcům, kterým to vytopí obydlí, tak se to nebude dít . Jen vezměte v uvahu jak se to děje jen začně troch mrznout tak hned spustí sněhová děla, aby si naplnily kasy . A jak to zjištovat zcela jednoduše od meteorologů se zjistí ,,že např . napadlo přírodního sněhu 50cm ale na sjezdovce je 1m tak je snadno zpočitatelné že kolik vody se při tání uvolní a tím jaké riziko lidem hrozí z tohoto podnikání.

loucovice ( 6. března 2009 11:48 )

Teď je Lipno 4 metry upuštěné, každopádně tu není Gross, který by pomohl ututlat, že bylo minule přes 30 cm nad MAXIMEM

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání