Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kuřimské bestie: Dostaly celkem 43 let!

Autor: Ondřej Požár - 
24. října 2008
12:19

AKTUALIZOVÁNO: Nejvyšší trest 10 let dostala teta týraných chlapců Kateřina Mauerová (35). Devět let by si měla odpykat matka Ondřeje (9) a Jakuba (11) Klára Mauerová.

Hana Bašová (28) a Jan Škrla (26) dostali každý sedm let. Jan Turek (32) a Barbora Škrlová (34) vyfasovali po pěti letech. Vynesení rozsudku byl přítomný jen Jan Turek, zbylých pět obžalovaných se k soudu nedostavilo.

Soudce Pavel Göth při zdůvodnění rozsudku a trestů poukázal na těžce poškozenou psychiku obou chlapců. Právě jejich pohledem soud hodnotil trestnou činnost obžalovaných. Celý případ odstartovaly události loni v květnu, když našli Ondru uvězněného v kobce pod schody a začaly se odkrývat hrůzné skutečnosti.

Měli jíst vlastní maso

"Není nejmenší důvod chlapcům nevěřit. Jejich výpovědi jsou pravdivé. To, co chlapci vypověděli, zdaleka není všechno, co na nich bylo spácháno. Jde o totální devastaci psychiky nezletilých chlapců, rozklad základních sociálních návyků. Tohle je bude pronásledovat po celý život. Jde o likvidaci dětské duše! Dosud nebyl řešený tak obludný případ týrání dětí. Navíc je trýznili nejbližší lidé," zdůraznil předseda senátu.

Soudce Göth zdůraznil, že v Česku "zřejmě nebyl řešen případ tak brutálního týrání". Klára chtěla Ondrovi vyřezat kus masa z hýždě a nechat mu jej pozřít. Nebyla toho schopna, proto s Kateřinou přivolaly posilu - Turka, Bašovou a Škrlu. Zda se jim to podařilo, není jasné. Poranění bylo zaceleno opálením. Muži podle soudu dítěti způsobili jizvu sedm centimetrů dlouhou a 4,5 centimetru širokou. Bašová prý přitom navozovala skřeky atmosféru hrůzy....

Klára Mauerová se podle něj doznala u soudu. Hájila se tím, že byla zmanipulovaná. Kateřina Mauerová odmítla vypovídat na policii i u soudu, přednesla jen prohlášení, v němž vinu sváděla na tajemného Doktora, který jí a Kláře dával pokyny. Kateřina hájila spíše Barboru Škrlovou.

Hana Bašová vinu popírala. Jan Turek odmítl obžalobu a nařčení, že by byl agresivní. Klece prý jen půjčil. Jan Škrla mluvil o vlivu tajných služeb na jeho rodinu. Barbora Škrlová se postavila do role oběti a dítěte, které bylo týráno.

Klára byla ve vleku Kateřiny

Soud uvěřil doznání Kláry Mauerové. Ta vedla do spáchání trestné činnosti řádný život a byla vzornou matkou. Pak se ale náhle dostala do fáze, kdy upřednostnila Aničku před chlapci. Klára byla zneužita svým nejbližším okolím. Silný vliv na ni měla právě sestra Kateřina Mauerová. Manipulace Kláry byla cílená. Kateřina pro ni byla autorita.

A právě Kateřina začala s Barborou spolupracovat na vytvoření nové identity Aničky. Použily k tomu konspirativní metody: falešné posudky, křivá svědectví, zneužití dcery herce Skály k odebrání vzorků DNA. Z mobilu Kateřiny odcházely instrukce Kláře. Kateřina byla zřejmě Doktor! A odstartovala likvidační proces mateřského pudu Kláry ke chlapcům.

"Barbora Škrlová si uvědomovala různé identity. Dělala ze sebe nemocnou, i když byla zdravá. Inspirovala se těžce nemocnou sestrou Kristýnou a proměnila do týrané norské holčičky Anne Jarvinen. Barbora z Norska dovezla materiály, kde byly například instrukce, jak má vypovídat její bratr Jan o údajném vlivu tajných služeb," řekl soudce.

Podle něj nejde v případě Barbory o nebohou bytost, naopak všechno simulovala. Navíc byla podle znalců schopná své jednání ovládat. Nelze tedy mluvit o nepříčetnosti či snížené příčetnosti. Zbavení viny tedy nepřichází v úvahu!

Jednání rodin zapletených do případu, které byly ochotné lhát, falšovat doklady, půjčovat si peníze a auta, vykazuje spojitost s minulostí, která je ovlivněna členstvím ve skupině Mravenců.

Kde je Josef Škrla?

Odsouzení musí také chlapcům zaplatit odškodné - Ondřejovi 320 000 a Jakubovi 240 000 korun. Soud všem šesti navíc zakázal na deset let pracovat s dětmi.

Mezi mnoha zainteresovanými v této otřesné kauze převládá názor, že ne všechny otázky byly zodpovězeny. Nevyjasněna je například úloha člověka, který vystupoval pod přezdívkou Doktor. Ten například podle matky kluků Kláry Mauerová stojí v pozadí celého týrání.

Také se spekuluje nad úlohou údajného vůdce celé skupiny Josefa Škrly. Ten nebyl ale ani předvolán. Prý se neví, kde se teď nachází...

(Více o dnešním soudním zasedání čtěte zde!)

(John Bok urážel soud! Čtěte zde!)

(Za pár let potkáme "kuřimské bestie" na skautském táboře? Čtěte!)

(Jakou roli má v šokující a otřesné kauze Josef Škrla? Čtěte!)

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání