Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozloučení s V. Kočkou: Pohřeb, jaký Praha ještě nezažila

Pohřeb Václava Kočky
Pohřeb Václava Kočky  (Autor: Blesk)
Autor: red - 
22. října 2008
15:32

AKTUALIZOVÁNO: Rakev s tragicky zesnulým Václavem Kočkou mladším byla spuštěna do rodinné hrobky na hřbitově v Řepích a smuteční hosté kondolují pozůstalým. Na místě je desetičlenný tým reportérů a zpravodajů Blesku.cz a Blesku.

Smuteční večeře by se měla konat v Hotelu Praha.

16:00 - rodina opustila hřbitov a odcházejí poslední smuteční hosté.

Z obřadu uložení rakve do hrobu na hřbitově v Řepích Z obřadu uložení rakve do hrobu na hřbitově v Řepích | fotografové Blesku - Malík, Křivan, Pecák, Mithofer, Starý, Sekanina

15:30 Ještě stále pokračují kondolence příbuzným tragicky zesnulého Václava Kočky. Smuteční hosté, kteří již kondolovali, pomalu opouštějí hřbitov.

Fotogalerie z obřadu na hřbitově v Řepích zde.

14:57 Na hřbitově zpívá Iveta Bartošová a Dan Hůlka.

14:45 Na hřbitově v Řepích se ozývají tóny písně Elvise Presleyho Are You Longsome Tonight. Probíhají kondolence nejbližším příbuzným.

Fotogalerie pohřebního průvodu na hřbitov v Řepích zde.

14:42 Rakev je uložena v hrobce, přítomní nahlas odříkávají Otčenáš.

14:35 Hraje píseň Michala Tučného Až mě andělé povolají k sobě a rakev je spouštěna do hrobu. Všude kolem se ozývá hlasitý pláč a nářek. Zároveň se spuštěním rakve vyletělo k šedivému nebi hejno asi deseti bílých holubic.

14:30 Z kočáru je vynášena rakev a je nesena k hřbitovu. Za rakví jdou nebližší rodinní příslušníci. Jako první kráčí Václav Kočka starší a jeho manželka. Václav Kočka pláče, jeho žena má problémy s chůzí a musí být cestou podpírána.

Videogalerie z pohřbu Václava Kočky ml. zde.

14:25 Přijíždí kočár s rakví. Hřbitov je uzavřen pro veřejnost, stejně jako jeho nejbližší okolí.

14:22 Před hřbitovem stojí po obou stranách cesty špalír smutečních hostů. Jako první vstoupil na hřbitov farář. Jsou vnášeny další smuteční věnce.

14:20 Většina ze smutečních hostů opustila auta a pokračuje směrem na hřbitov pěšky. V čele jdou členové Kočkovy rodiny, spolu s Danielem Hůlkou.

14:14 Kolona černých aut se zastavila kus cesty před hřbitovem a lidé vystupují.

13:30 Asi 40 členů ochranky neprodyšně uzavřelo hřbitov v Řepích. Dovnitř je nesen už sedmý, dva metry veliký, smuteční věnec z živých květů. Někteří z přítomných si stěžují na to, že se nemohou dostat k hrobům svých blízkých.

Fotogalerii z pohřbu Václava Kočky najdete zde.

13:15 Dlouhá kolona černých aut vyjíždí z areálu Břevnovského kláštera. Je jich několik set. Po celé trase jsou rozmístěny policejní hlídky.

13:12 Kočkovi rodiče jedou v modrém volkswagenu vedle kočáru. Zhroucená matka nebyla schopna chůze. I ostatní hosté jedou proti všem předpokladům v autech.

13:02 Nakládá se rakev. Po stranách černého kočáru hoří v lucernách svíce. Otevírá se brána a průvod z ní pomalu vychází.

12:55 Vepředu kráčí plačící Kočkova přítelkyně a syn Václav. Dále jde Václav Kočka starší se ženou, za nimi bratr zesnulého Jan s manželkou. Kočkova matka hlasitě pláče, slzy neskrývá i mnoho dalších lidí. Průvod doprovází vůz ambulance.

Blesk celou situaci kolem pohřbu V.Kočky ml. monitoroval i z letadla Blesk celou situaci kolem pohřbu V.Kočky ml. monitoroval i z letadla | fotografové Blesku - Malík, Křivan, Pecák, Mithofer, Starý, Sekanina

12:52 Připravují se obrovské věnce ve tvaru srdcí. Průvod se řadí před kostelem a chystá se na cestu směrem ke hřbitovu.

12:50 Kameníci na hřbitově dokončili poslední úpravy na hrobce. Hřbitov hlídá okolo patnácti členů ochranky a několik policistů. Před hřbitovem je shromážděno asi 150 zvědavců.

12:47 Plačící přítelkyně Václava Kočky ml. musela být vyvedena z kostela. Naprosto se zhroutila.

12:45 Bijí zvony, nad oltářem je obrovský monitor s fotkou Kočky, promítali na něj i záběry z jeho života. Mše končí, až budou pozůstalí vycházet z kostela, kapela venku zahraje Zelení hájové a Zasviť mi, slunko.

12:41 Před kostel přijel kočár, do kterého se naloží rakev s tělem Václava Kočky mladšího.

Poslední V.I.P. hosté měli co dělat, aby na sv. Markétu dorazili včas. Zatím bylo do kočáru zapřaženo koňské šestispřeží. Poslední V.I.P. hosté měli co dělat, aby na sv. Markétu dorazili včas. Zatím bylo do kočáru zapřaženo koňské šestispřeží. | fotografové Blesku - Malík, Křivan, Pecák, Mithofer, Starý, Sekanina

12:39 Z reproduktorů zní píseň Karla Gotta Buď sbohem brácho. Karel Gott k tomu pro Blesk po telefonu řekl: "To mne těší, přesto, že jsem Václava Kočku mladšího téměř neznal. Ta píseň ale platí pro všechny. Opravdu mne to těší a budu na Václava Kočku při jeho poslední cestě myslet."

12:34 Z reproduktorů zní oblíbená píseň Václava Kočky ml. Tam u nebeských bran od Michala Tučného.

12:30 V kostele zpívá Michal David píseň Pár přátel stačí mít.

12:22 Všichni smuteční hosté v kostele nahlas přeříkávají Otčenáš. Tíhu těžké chvíle umocňuje nářek přítelkyně mrtvého.

12:10 Farář mluví o předčasném úmrtí Kočky, přítomní se modlí, Kočkova matka se hroutí. Před kostelem je auto záchranné služby.

12:04 V kostele je nejbližší rodina a rakev. První píseň při obřadu zazpíval Daniel Hůlka. Před kostelem sledují obřad na TV obrazovkách další hosté, kterých je teď asi 600.

Fotogalerii z pohřbu Václava Kočky najdete zde.

pohřeb pohřeb | David Malík

12:00 Obřad začíná, před kostelem mluví farář, před vchodem jsou hudebníci, kteří budou hrát smuteční pochod.

11:56 Mezi hosty se proslýchá, že rodina Kočků měla podle zvyku mrtvého Václava doma až do dnešního pohřbu.

11:55 Před vchodem do kláštera je špalír smutečních hostů. Všichni kolem jsou v černém a většina přítomných patří ke 'světským'. "Připadám si jako na Sicílii," řekla naše reportérka. Na místě je asi 1000 lidí.

Břevnovský chrám sv. Markéty byl plný známých tváří Břevnovský chrám sv. Markéty byl plný známých tváří | fotografové Blesku - Malík, Křivan, Pecák, Mithofer, Starý, Sekanina

11:51 Situace s parkováním okolo Břevnovského kláštera je kritická. Pořadatelé dostali pokyny od policie, že již nemají vpouštět žádná další auta.

11:50 Přijel Jaroslav Starka, který byl v minulosti opakovaně obviňován z kontaktů s mafií.

Břevnovský chrám sv. Markéty byl plný známých tváří Břevnovský chrám sv. Markéty byl plný známých tváří | fotografové Blesku - Malík, Křivan, Pecák, Mithofer, Starý, Sekanina

11:49 Před vstupem do kostela se hromadí věnce, na místě je jich okolo čtyř set. Přijíždí vůz s rakví a celá příjezdová cesta je vysypána květy růží.

11:48 Na místě je i Richard Genzer a Michal Suchánek.

Před zádušní mší dorazilo mnoho celebrit a V.I.P. hostů Před zádušní mší dorazilo mnoho celebrit a V.I.P. hostů | fotografové Blesku - Malík, Křivan, Pecák, Mithofer, Starý, Sekanina

11:46 Na místo dorazil Michal David a Iveta Bartošová s Jiřím Pomeje. Po celém klášteře zní varhaní hudba a všude kolem parkují luxusní automobily, včetně značek jako je Rolls Royce.

Zatímco Břevnovský klášter je v obležení limuzin a hosté se scházejí na poslední chvíli, na hřbitově v řepích je zatím klid Zatímco Břevnovský klášter je v obležení limuzin a hosté se scházejí na poslední chvíli, na hřbitově v řepích je zatím klid | fotografové Blesku - Malík, Křivan, Pecák, Mithofer, Starý, Sekanina

11:30 V černém bentley a v luxusním mercedesu přijela rodina Kočkových.

11:35 K Břevnovskému klášteru dorazil Miroslav Šlouf, bývalý poradce premiéra Miloše Zemana.

11:31 Iveta Bartošová nastoupila na Strahově do Páskova pancéřovaného mercedesu. Hlasitě hraje Ivetino nové CD, které zpěvačka pokřtí dnes večer. "Pouštíme si hudbu a zpíváme si před pohřbem, z toho by měl Vašek určitě radost. Není mi ale moc veselo, večer mi měl Vašek Kočka přijít na křest desky a já mu teď jedu na funus," řekla Bartošová.

Břevnovský chrám sv. Markéty byl plný známých tváří Břevnovský chrám sv. Markéty byl plný známých tváří | fotografové Blesku - Malík, Křivan, Pecák, Mithofer, Starý, Sekanina

11:27 Na Břevnov dorazil zpěvák Danel Hůlka v černém mercedesu.

11:13 K Břevnovskému klášteru dorazil i populární herec Martin Zounar.

10:45 U kláštera se zapřahá šest smutečně vystrojených vraníků do černého pohřebního kočáru. Na místě je už asi 500 smutečních hostů a všude kolem parkují jejich auta. O hladký průběh smutečního obřadu se stará okolo stovky pořadatelů a na místě jsou dokonce umístěny i mobilní toalety.

Fotogalerii z pohřbu Václava Kočky najdete zde.

Přípravy na zádušní mši i poslední úpravy hrobu v Řepích vrcholí Přípravy na zádušní mši i poslední úpravy hrobu v Řepích vrcholí | fotografové Blesku - Malík, Křivan, Pecák, Mithofer, Starý, Sekanina

10:40 Na Strahov míří Dan Hůlka s varhaníkem. Ten je nejen Hůlkovým, ale byl i Kočkovým dobrým kamarádem. "Budu zpívat Ave Maria v latině a ještě jednu biblickou píseň v češtině. Doufám, že to zvládnu. Možná, že se rozbrečím, ale to musí každý pochopit, Vašek Kočka byl opravdu dobrý kamarád," řekl Hůlka. Ten se po skončení obřadu zúčastní i smutečního veselí. To ale potrvá jen dvě hodiny, aby se smuteční hosté nestačili příliš opít.

10:31 V KFC na Budějovické čeká chůva Ivety Bartošové s kyticí dvaadvaceti rudých růží. Na stuze kytice je nápis Iveta Bartošová, Jirka Pomeje. Poté, co si Iveta růže vyzvedne, pojede na Strahov, kde na ni bude čekat Pavel Pásek v černém mercedesu.

10:07 "Myslím si, že pan Paroubek ten pohřeb stihne," ironicky prohlásil ministr vnitra Ivan Langer v Poslanecké sněmovně, kde se nyní odehrává hlasování o nedůvěře vládě v rozhovoru pro Českou televizi.

9:55 U kláštera se připravuje historický černý kočár, zdobený stříbrem.

Foto: 

9:40 Ha hrob Václava Kočky mladšího se podle tradice rodiny Kočků umístí provizorní kamenná pyramida s obrázkem zemřelého. Žulová náhrobní deska bude instalována až po skončení pohřbu.

Pohřeb Kočky: Rakev bude mít jako Kennedy!


9:15 Na hřbitově v pražských Řepích probíhají poslední přípravné práce. Na hrobce Kočkových v této chvíli pracuje šest lidí. "Dvě noci jsem nespal, snažili jsme se to všechno zvládnout. Teď už děláme jen poslední úpravy, jako je spárování a úprava cestiček," řekl Blesku šéf kamenické firmy Václav Hausdorf.

Rozloučení s Kočkou: Chystá se pohřeb, jaký Praha nezažila

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání