Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Škrlové navrhují sedm let, Mauerovým deset

Autor: Ondřej Požár - 
20. října 2008
13:19

Podle státní zástupkyně byla v kuřimské kauze prokázána vina všech obžalovaných, kteří čelí obvinění z týrání svěřené osoby, zbavení osobní svobody a ublížení na zdraví. Navrhuje až 10 let vězení.

Závěrečnou řeč pronesla státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová po poledni.

Klára Mauerová se podle žalobkyně ke spáchání zločinů přiznala. "Doznávala se pod tíhou důkazů a pod tíhou výpovědí obou chlapců. Svou výpovědí usvědčuje i ostatní obžalované, kterým svěřila své syny do péče a chlapci byli pak mučeni a týráni v chatě ve Veverské Bítýšce. Poslouchala také tajemného doktora, který jí dával pokyny k výchově chlapců," uvedla Zámoravcová.

Klára popřela, že by týrala či mučila Barboru Škrlovou. "A když už ji třeba udeřila, tak to prý bylo proto, aby chlapcům ukázala, že za jejich neposlušnost bude Anička potrestaná," upřesnila žalobkyně.



Teta Kateřina - sadistka
Kateřina Mauerová podle ní trestnou činnost popřela. Přiznala pouze, že přivedla do rodiny sestry Kláry Barboru Škrlovou. U Kateřiny jde o tzv. pseudopedagogický sadismus. "Obžalovaná Kateřina Mauerová stvořila postavu Aničky s tím, aby ji dostala do rodiny Kláry a "léčila" tak chlapce z neposlušnosti. Vzkazy doktora psala Kateřina Mauerová a také Barbora Škrlová! Nelze vyloučit, že na psaní instrukcí se mohly podílet další osoby, které se ale nepodařilo vypátrat," zdůraznila státní zástupkyně.

Podle ní ostatní obžalovaní Hana Bašová, Jan Škrla a Jan Turek vinu popřeli.

Kateřina Mauerová Kateřina Mauerová | Miroslav Homola

Kateřina Mauerová

Škrlová zlehčuje vinu

Barbora Škrlová podle žalobkyně uvedla, že byla týrána a mučena. "Měla chlapce nutit, aby se navzájem bili a týrali. Uvedla také, že Ondřeje topila v lavoru na pokyn Kateřiny Mauerové. Také vypověděla, že se řídila pokyny tajemného doktora," řekla Zámoravcová. Obžalovaná Škrlová podle ní svůj podíl viny zlehčuje.

"I když se Klára Mauerová staví do role oběti, sama se dopouštěla týrání svých synů při tzv. šokové terapii, která však spočívala v mučení chlapců na chatě ve Veverské Bítýšce!" uvedla žalobkyně.

Barbora Škrlová Barbora Škrlová | Ondřej Požár

Barbora Škrlová

Jizvy od plastické operace
Žádná zranění Barbory Škrlové nejsou z týrání. Jizvy na jejím těle jsou po plastických operacích. "Obžalovaná je schopná agresivního jednání v zátěžových situacích se sklony k teatrálním výstupům. Je schopná aktivně se bránit a vyhledat pomoc. Obžalovaná hrála nezletilou dívku Aničku i třináctiletého Adama Fahrnera. Sexuální praktiky, které se jí měly stát, jsou úplně stejné jako záběry z DVD, které se podařilo zajistit u Škrlových. Barbora se chtěla představit jako oběť ve snaze odvést směr vyšetřování od náboženského motivu týrání chlapců," zdůraznila prokurátorka.

Hlavní důkaz - výpovědi chlapců
Za stěžejní důkaz považuje státní zástupkyně výpovědi obou chlapců, kteří usvědčují všechny obžalované na jejich týrání a mučení. Chlapci přesně popsali postup při mučení, kterému odpovídají i jizvy na jejich tělech. A Jakub označil Jana Turka jako muže, který ho měl týrat na chatě ve Veverské Bítýšce!

202460:gallery:true:true
Jakub a Ondřej

Jakub sice při prvním výslechu lhal, ale to jen proto, že složil přísahu Kateřině Mauerové, že nic neprozradí. V dalších výpovědích však stejně jako Ondřej popsal podíl jednotlivých obžalovaných na týrání a mučení. Obžalovaní chlapce bili, řezali a pálili! Také je zavírali do klecí.
Státní zástupkyně neuvěřila tvrzení Lucie Turkové, že její bývalý muž Jan Turek je vzorný manžel a otec.

Nelidské týrání
"Jednoznačně se prokázala vina obžalovaných. Ti Ondřeje (9) a Jakuba (11) na různých místech promyšleně, systematicky a dlouhodobě zavírali, mučili a týrali. Zavírali je do klecí a do tmavých místností a zbavovali je osobní svobody. Šlo o zvlášť trýznivý způsob mučení: pálení cigaretou, řezání nožem a ostrými předměty a také tvrdý psychický teror! Obžalovaní si za oběť vybrali dva nezletilé chlapce, kterým tehdy bylo sedm a devět let. Museli si být vědomi, že jejich jednání bude mít fatální psychické a tělesné následky, což se také stalo, protože chlapci utrpěli těžkou újmu na zdraví. Cílem jednání bylo zpřetrhat vazby v rodině a vytvořit z nich zlomené osobnosti," uvedla žalobkyně.

Žádné důkazy naopak nesvědčí o zneužití chlapců k natáčení dětské pornografie!

Mučila vlastní děti!
Škrlová se podle žalobkyně pod falešnou identitou mentálně a tělesně postižené dívky dostala do rodiny Kláry Mauerové. Tu přesvědčovala o nutnosti trestání a týrání chlapců, které navíc schvalovala a podílela se na něm. "Kláře Mauerové navíc přitěžuje, že se trestné činnosti dopustila na vlastních dětech!" míní Zámoravcová.

Matka - tyranka Klára Mauerová Matka - tyranka Klára Mauerová | Ondřej Požár

Klára Mauerová

Kateřina Mauerová hrála podle žalobkyně v kauze dominantní roli. "Narušila nevratně vazby mezi matkou a dětmi. A lze se domnívat, že se Škrlovou všechno zosnovala a řídila. Jednání Škrlové nebylo pasivní, ale skrytě aktivní. Manipulovala s Klárou tak, aby chlapci byli mučeni a týráni," dodala.

A obžalovaným navrhla následující tresty:
■ Klára a Kateřina Mauerovy - úhrnný trest kolem 10 let
■ Barbora Škrlová - trest kolem sedmi let
■ Hana Bašová, Jan Škrla a Jan Turek - trest kolem šesti let.

Navrhla také zakázat Kateřině, Barboře, Bašové a Škrlovi práci s dětmi. Zmocněnkyně týraných chlapců pak navrhla, aby obžalovaní odškodnili Jakuba částkou 240 tisíc a Ondřeje sumou 320 tisíc korun. Peníze z odškodnění by měly být klukům uloženy na zvláštní vkladní knížky.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání