Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Znalci tvrdí: Škrlová není duševně nemocná

Autor: op - 
20. října 2008
10:20

Další den procesu v kauze Kuřim začal soudce Pavel Göth čtením revizního znaleckého posudku psychiatrů z pražské vojenské nemocnice, kteří v něm hodnotili osobnost Barbory Škrlové (34).

Ta však u soudu v pondělí chyběla!

Ještě před tím však předseda trestního senátu vyhodil ze soudní síně brněnského reportéra TV Nova Josefa Svobodu! Ztrestal ho tak za čtvrteční nelegálně pořízený záznam hysterického záchvatu Kláry Mauerové (32), která slovně zaútočila na svou sestru Kateřinu (36).


Kauza Kuřim končí, padne rozhodnutí. Čtěte zde.


Škrlová podle znalců netrpí duševní chorobou a je za své chování odpovědná. "Posuzovaná Barbora Škrlová trpí těžkou hysteriónskou poruchou osobnosti. Projevuje se u ní teatrálnost projevu, přehnaný projev emocí, manipulativní chování k dosažení vlastních potřeb. A zároveň je obžalovaná snadno manipulovatelná autoritami ve svém okolí. Na zátěž reaguje nervózně. Sama Barbora uváděla řadu psychických potíží," napsali v posudku znalci Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Objevili u ní onemocnění neurotického charakteru a poruchu přizpůsobení. Neuróza však nemá podle znalců význam pro sebeovládání obžalované. Škrlová se prý schválně kvůli poruše osobnosti sama straní lidí. Neuróza je však podle psychiatrů nepodstatná pro celkové hodnocení osobnosti Barbory Škrlové.

Záchvaty hysteriónství mohou podle názoru znalců připomínat epileptické záchvaty. Barbora tvrdí, že ji okolí zneužívá ke svým cílům. To je ale podle znalců jen její sebeobrana. Škrlová není ovlivněna a netrpí žádnou duševní chorobou! Byla však pod tlakem autoritativního okolí. A znalci u obžalované hudební skladatelky Škrlové nevyloučili ani mediálně známý stockholmský syndrom, kdy má oběť kladný vztah k pachateli.

Na jednání Barbory mohlo mít vliv náboženství. Mohla však rozpoznat nebezpečnost svého počínání a mohla je ovládat! Znalci nenavrhují ochrannou léčbu, protože Škrlová netrpí duševní chorobou.

Trpí však těžkou poruchou osobnosti! Ta se mj. vyznačuje teatrálním vystupováním. V zátěži je obžalovaná schopná agresivního chování. Je schopná se sama rozhodovat, ovšem při rozhodování se nechá snadno ovlivnit.

"Obžalovaná nejednala pod vlivem bludů, rozhodla se k tomu sama, byla však pod tlakem okolní skupiny. Věděla ale, že jde o kriminální jednání! Případné členství v náboženské skupině mohlo mít velmi silný vliv na chování obžalované. Škrlová má silnější osobní vazbu na Kateřinu Mauerovou než na Kláru Mauerovou," uvedli v revizním posudku znalci z oboru psychiatrie, psychologie a neurologie Petr Navrátil, Jiří Klose a Josef Efler.

Podle nich nebyla u Barbory zjištěna epilepsie! Přitom o této vážné nemoci minulý týden ve čtvrtek hovořila u soudu bývalá přítelkyně Škrlové Eva Tesařová. Podle ní mívala Barbora silné epileptické záchvaty a léčila se kvůli tomu v nemocnici.

Třináctiletou Aničku sehrála Škrlová podle pražských znalců schválně! Chtěla se tak chovat a chovala se záměrně jako třináctileté dítě. "Hrála to s vědomím vlastní pravé identity. Byla schopna pochopit, že se tak mohla podílet na trestné činnosti. Toto její chování, z něhož je obžalována, však nebylo ovlivněno žádnou duševní chorobou či poruchou!" zdůraznili psychiatři.

Podle nich nelze popsat vliv Škrlové na sestry Kláru a Kateřinu Mauerovy, protože je znalci nevyšetřovali. Vyšetření podrobili jen Barboru. Ta podle znalce Petra Navrátila dostala záchvat ve chvíli, kdy se měla podrobit vyšetření mozku v tzv. tunelu.

Obhájce Škrlové Richard Novák poznamenal, že z lékařské dokumentace jednoznačně vyplývá, že se Barbora léčila z epilepsie v brněnské nemocnici u svaté Anny. Narážel tak na zjištění pražského neurologa, že Škrlová epilepsií netrpí! "To je otázka pro neurologa," odmítl se k rozporu vyjádřit psychiatr Petr Navrátil.

"Obžalovaná mohla být pod velice silným tlakem blízkých osob, ovšem tento tlak nebyl pro rozhodování obviněné podstatný," míní znalec, když odpovídá na dotaz obhájce Škrlové, zda mohla zločin spáchat právě pod silným tlakem okolí, které jí vyhrožovalo smrtí, pokud nesplní příkaz a nebude se podílet na týrání Ondřeje (9) a Jakuba (11).

A ke sporné epilepsii Škrlové je důležitý záznam z května 1994, kdy byla po vyšetření v nemocnici u svaté Anny v Brně zjištěna u Barbory epileptické onemocnění mozku. Jednoznačně to vyplývá z lékařské dokumentace, založené ve spisu.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání