Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Letecká katastrofa u nejvyšší hory světa

Autor: ČTK - 
8. října 2008
14:18

AKTUALIZACE: Osmnáct mrtvých si vyžádala nehoda malého letadla, které se v úterý zřítilo v Nepálu v oblasti Mount Everestu.

Mezi oběťmi je 16 cizinců z Německa, Švýcarska a Austrálie. Na palubě byli také tři nepálští členové posádk.

"Letadlo společnosti Yeti Airlines se zřítilo při přistání na letišti v Lukle," oznámil novinářům odpovědný činitel letiště Mohan Adhikari. "Na seznamu cestujících je dvanáct Němců, dva Švýcaři a dva Australané, teď se tento seznam snažíme ověřit," dodal Adhikari.

Z devatenácti osob na palubě letadla přežil podle jeho informací jen jeden z nepálských členů posádky. Šlo o jednoho ze dvou pilotů, který byl přepraven do místní nemocnice. Jeho stav není znám.

Malé turistické letadlo, které zajišťuje spojení mezi hlavním městem Káthmándú a Luklou, se při přistání na krátké letištní dráze zřítilo a okamžitě začalo hořet. Hasičům trvalo dvě hodiny, než požár uhasili.

Letadlo podle očitých svědků při přistávání zavadilo koly o bezpečnostní plot. V oblasti panovala mlha, ale viditelnost na letišti byla asi 400 metrů, což bylo dost na přistání stroje, řekl Adhikari.

Malé letiště tvoří v podstatě jen přistávací dráha zaříznutá do úpatí Himálaje ve výšce 2800 metrů nad mořem. Výstup odsud do základního tábora na Mount Everestu trvá několik dní.

Lukla je mezi cestovateli proslulá dramatickou okolní scenérií, žaludek obracejícím přistáním a občas i dramatickými nehodami. V roce 2005 přežilo pět cestujících a tři členové posádky nehodu malého letadla společnosti Gorkha Airlines jen s malými zraněními.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání