Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lázoka turisté přistihli, jak dívce odřezává hlavu: Nikol zabil v den jejích 17. narozenin

Lázoka turisté přistihli, jak dívce odřezává hlavu: Odsoudili ho před 26 lety (ilustrační foto)
Lázoka turisté přistihli, jak dívce odřezává hlavu: Odsoudili ho před 26 lety (ilustrační foto)  (Autor: David Malík)
Autor: dce - 
17. září 2018
05:40

Ivan Lázok (63) se nechvalně vepsal do paměti Čechů odpornou vraždou v roce 1991. Jako odsouzený sadistický násilník na útěku zabil v Harrachově teprve sedmnáctiletou Nikol. Když její mrtvole odřezával hlavu, spatřili ho dva němečtí turisté. Lázoka policie záhy dopadla a nakonec vyfasoval doživotí.

Lázok poprvé řádil už v roce 1974. To dostal čtrnáct let za pokus o vraždu, pokus o znásilnění a pokus o loupež. Jeho oběť - Milada Heřmánková - se jeho výpadům loveckým nožem ubránila a brutální útok přežila.

„Měl jsem malou dobírku. Viděl jsem známou účetní, jak nese tašku,“ popsal podle Deníku pokus vraždy. „Napadlo mě, že v tašce budou peníze. Rozhodl jsem se, že ji zabiju, aby proti mně nemohla svědčit. Ženu jsem předešel a schoval jsem se do příkopu. Napadlo mě, že bych ji mohl taky opíchat. Tahle představa při čekání mě vzrušila.“

Po propuštění z vězení musel Lázok ještě absolvovat ochrannou sexuologickou ústavní léčbu. V červnu 1991 z léčebny utekl a začal se potulovat, až 31. července skončil v Harrachově. Tou dobou sem přijela i mladičká Nikol Bartošová.

„Kolem sedmnácté hodiny téhož dne procházela nad uvedenou cestou Nikol Bartošová, studentka gymnázia ve Znojmě, která v té době byla v harrachovském Juniorhotelu na jazykovém kurzu angličtiny. Obviněný Ivan Lázok ji spatřil, připravil si kuchyňský nůž s délkou čepele 15 cm a zasunul jej za pásek kalhot. Poté šel směrem ke jmenované s úmyslem ji usmrtit a zmocnit se jejích peněz. V okamžiku, kdy Nikol Bartošová seskakovala ze stráně na lesní cestu, obviněný Ivan Lázok k ní přistoupil a nožem ji náhle bodl do břicha. Poté poškozenou bodl do přední strany hrudníku pod pravou prsní bradavkou... Potom obviněný již na zemi ležící poškozenou bodal nožem do zad a do zadní strany krku. Způsobil jí tak dvanáct bodnořezných poranění. V té době po lesní cestě přicházeli manželé Wolfgang a Marianne Schatzovi ze Spolkové republiky Německo, kteří zahlédli obviněného, jak se sklání nad ležící poškozenou,“ popisuje obsah soudního spisu právník Miroslav Antl ve své knize Gaunery nemám rád.

Turisté Lázoka nachytali, jak se mrtvole dívky pokoušel odříznout hlavu. Muž před nimi utekl a vydal se na zastávku autobusu v Harrachově s necelými čtrnácti stovkami, které Nikole ukradl. Kvůli tomuto obnosu dívka zemřela po krutých 12 ranách nožem v den svých 17. narozenin.

Lázoka policisté na zastávce dopadli a odvlekli do vězení. „Obviněný svoje doznání zčásti odvolal, když změnil výpověď v tom smyslu, že poškozenou poranil náhodně, když měl v úmyslu spáchat sebevraždu. Přistoupil k poškozené a podával jí nůž s tím, aby jej usmrtila, a při tahanici o nůž došlo zřejmě k jejímu zranění. Poté obviněný odvolal i tuto novou verzi a uvedl, že poškozenou našel již mrtvou, když v kritické chvíli procházel po lesní cestě..."

Lázok s IQ 75 si neustále vymýšlel, jak se vězení vyhnout, nepodařilo se mu to ovšem a soudce ho poslal na doživotí do vězení. Ještě v roce 2012 se pokoušel o obnovu řízení. Neuspěl.

5nastolevceskych ( 17. září 2018 22:59 )

Tady se předpokládá, že lůza si tohle dohromady nedá a že levicová demagogie padne na úrodnou půdu.

PPP150W ( 17. září 2018 22:46 )

Jasně. Akorát, že vrah vraždil skoro půl roku před listopadem 1989, pane chytrý.

PPP150W ( 17. září 2018 22:44 )

Tak jste se nám představil. Co tam máte dál?

PPP150W ( 17. září 2018 22:39 )

Pooomeranč, já psal o prezidentovi ČR. Nicméně Lázok byl produktem komunistického státu. První vraždu se pokusil spáchat již v r. 1974. Naštěstí to skončilo "jen" pobodáním a znásilněním. Tu druhou, dokonanou, spáchal v červnu r. 1989, tedy téměř půl roku před prvním zvolením Havla za hlavu státu. Jak ovlivnil Havel charakter tohoto vraha?

kupredu-leva ( 17. září 2018 22:10 )

Nono, moc si nevyskakuj! Užili jste si po listopadu89 trochu volnosti, my soudruzi jsme se museli dost uskrovnit, ale s tím už je šmytec! Už máme post prezidenta, premiéra a za chvíli s vámi zatočíme jako v únoru 48! Naše obnovené pracovní tábory pomohou ekonomice, lidi se zase budou bát něco řísi nahlas a před námi, funkcionáři, se zase budete klepat strachem! Přijde den, z dolů jde plamen a dým! Přijde den, zúčtujem spolu! Čest práci!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání