Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děsivá poprava amerického vraha: Vzplál na elektrickém křesle! Družku rozsekal sekerou

Autor: rc, ČTK - 
7. srpna 2018
14:50

Před 128 lety, 6. srpna 1890, byl jako první člověk popraven elektrickým proudem americký zločinec William Kemmler. Tuto nezáviděníhodnou premiéru si vysloužil za vraždu své družky. Poprava proudem, považovaná tehdy za humánní a spolehlivou metodu, se však změnila v horor. Odsouzený dostal do těla 1000 voltů, ale stále dýchal. Chvíli poté jeho tělo začalo hořet…

William Kemmler, potomek německých imigrantů, byl známý tím, že holdoval alkoholu. Hranici zákona definitivně překročil na konci března 1889, kdy úderem sekyry zavraždil svoji družku Matildu Zieglerovou. Za to mu soud vyměřil trest smrti, který měl být proveden elektrickým proudem. Poprava proudem byla tehdy naprosto něčím novým a byla pokládána za mnohem humánnější než poprava oběšením. Kemmler byl prvním odsouzeným, který měl být proudem popraven.

Poprava se konala 6. srpna roku 1890 ve věznici Auburn. Podle záznamů vstal třicetiletý Kemmler brzy ráno, nasnídal se a pomodlil. Před popravou mu byla oholena hlava. Svědci, kterých bylo podle Syracuse.com na popravě dvacet pět, vypověděli, že byl velice klidný. „Dělejte vše správně, pane Durstone,“ řekl údajně Kemmler poté, co mu byla nasazena na hlavu maska. Do těla mu poté začalo proudit tisíc voltů, a to po dobu sedmnácti sekund. Po takové dávce se předpokládalo, že je Kemmler již po smrti, a byl prohlášen za mrtvého. Ovšem jeden z přihlížejících si všiml, že se stále hýbe. Všem přítomným se poté naskytl hrůzný pohled. Místností se začal šířit puch pálicího se masa. Odsouzený hořel zaživa.

Již před popravou se proti popravě proudem ohrazovala spousta lidí. Mezi těmi, kteří nesouhlasili s novým způsobem popravy, byl například podnikatel George Westinghouse. Ten se obával, že smrt způsobená „jeho“ střídavým proudem odradí veřejnost, která pak dá při elektrifikaci svých domovů přednost konkurenčnímu stejnosměrnému systému. Právě obdobné incidenty jako při Kemmlerově popravě vedly později k zavržení elektrického křesla jako vhodného popravčího nástroje. V několika amerických státech nicméně stále zůstává alternativou ke smrtící injekci, kterou mohou odsouzení dle vlastního rozhodnutí zvolit.

V horor se proměnila poprava přesně sto let od popravy Kemmlera. Odsouzeným byl Jesse Tafero, který dostal elektrické křeslo za mnohonásobnou vraždu. Během popravy byla použita syntetická houba, která vzplála, a z hlavy odsouzeného začaly šlehat plameny. Tafero tak umíral v neuvěřitelných mukách. Právě obdobné incidenty jako při Kemmlerově popravě vedly později k zavržení elektrického křesla jako vhodného popravčího nástroje. V několika amerických státech nicméně stále zůstává alternativou ke smrtící injekci, kterou mohou odsouzení dle vlastního rozhodnutí zvolit. Muka zažil i Frank J. Coppola, který dostal elektrické křeslo v roce 1982. Osmatřicetiletý expolicista umlátil k smrti Muriel Hatchell. Během popravy však došlo k chybě. Po pětapadesáti sekundách se místností začal šířit zápach spáleného masa a jeho tělo zachvátily plameny.

Podívejte se na děsivé fotografie poprav, které vznikly v komoře smrti!

VIDEO: Srdceryvné video: Muž (†30) odsouzený na smrt se loučí s rodinou, malá dcerka to nechápe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání