Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šimon zabil vlastního bratra: Bil ho dřevenou palicí a škrtil. Sourozenec se zadávil zvratky

Autor: ibg - 
19. srpna 2017
15:04

Bratři pocházející z vesnice Hruštín při Námestove na Slovensku se často hádali. Jejich slovní konflikt nakonec vyústil ve strašlivý incident. Ani jeden neměl rodinu a v osudný den jim při ruce byla pálenka. Muži byli často agresivní, nicméně toto nikdo nečekal. Jejich spor skončil vraždou.

Tragédie se stala před 23 lety v roce 1994, ale místní si na to dodnes pamatují. Vlado zemřel v ten den, kdy se se svým bratrem Šimonem pohádal kvůli majetku.

Palice, vázání a sud

Šimon už svého bratra nemohl vystát a rozhodl se ho zbavit. O dva roky staršího bratra tedy umlátil dřevěnou palicí a pro jistotu ho škrtil. Bezvládné tělo mrtvého bratra zavázal, naložil do sudu a odjel ho zakopat do nedalekého pole. Vlado v sudu ještě žil, byl pouze přiškrcený, ale protože se nemohl hýbat a byl uvězněný v sudu, udusil se vlastními zvratky.

Vrah hledal mrtvého

„Pamatuji si na ten případ do poslední tečky. V rozhlase jsme slyšeli, že Vlado je nezvěstný, a tak ho téměř celá vesnice šla hledat. Pomáhal s hledáním i jeho bratr Šimon,“ vypráví jejich bratranec Ján Uhrík (66). V té době už Šimona podezírali ze smrti jeho bratra. „Někdo ho viděl, jak na koni převáží sud, na kterém seděl. Jel kilometr za obcí směrem k družstvu. Proto jsme se rozhodli hledat Vlada právě tam,“ vzpomíná Ján, ten našel mrtvé tělo muže jako první.

Vlado si to nezasloužil

„Nechápeme, jak něco takového mohl udělat svému bratrovi. Vlado byl velmi dobrý a solidní muž. Takovou smrt si nezasloužil. Pro mě není člověkem, pro mě stále zůstává vrahem,“ říká Ján.

Odpykal si 4 roky

Šimon si za vraždu bratra odseděl v trenčianskej věznici odseděl 4 roky. Z vesnice se odstěhoval a se svou přítelkyní má dospělou dceru. Přesný pobyt nelze nalézt, trvalé bydliště má hlášené v Dolnom Kubíne, ale tam se moc nezdržuje. Na otázku, proč zabil svého bratra, nemá sám odpověď. „Byl to asi zkrat. Pohádali jsme se, často si bral bratr věci z domu k sobě. Chtěl jsem mu v tom zabránit a stalo se to, co se stalo,“ vzpomíná Šimon a dodává: „Přišlo mi to líto, nechtěl jsem dát najevo, že jsem to udělal já. Stále mě to trápí, žiju s tím celý život.“

Výčitky svědomí

„Tento případ se podobá biblickému příběhu o Kainovi a Ábelovi. Je možné, že tragický případ na Orave mohl souviset s jejich žárlivostí. Pokud se hádají bratři, může to vyvrcholit bitkou, ale i vraždou,“ říká psycholog Robert Máthé, který vyšetřoval již desítky vrahů. „Z hlediska budoucnosti je dobré, že svého jednání lituje a má pocit viny. Dodnes žije spořádaně a neporušuje zákony,“ dodává Máthé

VIDEO: Španělská lovkyně Melania Capitan (†27)

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání