Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Největší pomníček v dějinách české kriminalistiky: Otýlii rozčtvrtili a poslali v kufrech na Slovensko

Autor: aba - 
2. března 2017
19:24

Otýlie Vranská je ztělesněním největší záhady v dějinách kriminalistiky v Čechách i na Slovensku. Otýlie byla Slovenska žijící v Praze, a to až do 2. září, kdy ji nalezli rozčtvrcenou ve dvou různých kufrech poslaných vlakem z Prahy do Košic a Bratislavy.

Otýlie se narodila 9. března 1911 v chudé rodině na Slovensku. V jedenácti utekla z domu, za krádeže strávila tři roky ve vězení a nakonec skončila v Praze, kde si přivydělávala jako prostitutka. To se jí pravděpodobně stalo osudným, protože 1. září 1933 ji někdo zabil, její tělo rozčtvrtil a poslal v kufrech na Slovensko.

Kufry, které se našly 2. září v Bratislavě a Košicích, byly poslány z Prahy, z Wilsonova a Masarykova nádraží. Kromě ostatků zabalených v ložním prádle s vyšitým písmenem K v nich byly i náhodné novinové výstřižky, dámské kombiné, pánské spodní prádlo a mycí houba. Ostatky byly poslány na pitvu do Prahy, kde byly pečlivě umyty a useknutá hlava byla učesána, aby mohly být fotky zveřejněny v novinách kvůli identifikaci. Předměty nalezené v kufru byly vystaveny na policejním ředitelství v Bartolomějské ulici.

Tělo bylo jednou ze svých sester také žijící v Praze identifikováno jako Otýlie Vranská a vyšetřovatelé začali pátrat po tom, kde a s kým se stýkala. Do redakcí novin, které z případu tehdy udělaly senzaci, chodily stovky dopisů s udáním, žádné se však neukázalo jako pravdivé. Kriminalisté nebyli schopni zjistit, kdo Otýlii zabil, všichni podezřelí měli na osudnou noc alibi.

Vrah se nikdy nenašel, ale do redakce novin Polední list přišlo několik dopisů opatřených razítkem Fantom ulice a podepsaných Karlem X.Y. Ten se v dopisech k vraždě přiznává, popisuje, že Vranskou potkal v noci v Perlové ulici a navrhl jí, aby šla k němu domů. Tam si řekla za sexuální služby peníze, z čehož poznal, že je prostitutka. Zajímavé je, že informace o jejím povolání nebyla nikdy zveřejněna. Karel popsal, že už mu jedna prostitutka ublížila, a tak ji omráčil a uřízl jí hlavu. Tělo pak umyl a kufry na dvojkolce dotáhl na nádraží. V dopisech se přiznává i ke starší vraždě jiné pražské prostitutky, ale pisatel dopisů nebyl nikdy identifikován. Na těle Vranské se našla kokosová vlákna, která byla běžná pro tehdejší předložky do koupelen. Koupelna v bytě nebyla běžná věc a dovolit si ji mohli pouze ti bohatší, což odpovídá pisateli dopisů, který sám sebe popisoval jako bohatého dědice. 

zednik ( 2. března 2017 22:38 )

Když uveřejnili fotku v novinách, tak je snad jasné, že se rozkřiklo, že jde o prostitutku. Co se diví, že to Karel věděl? Praha tehdy nebyla není ani dnes žádné Tokio.

..krakonos500 ( 2. března 2017 22:25 )

To těžko. V té době s ním ještě fotr čmáral do sněhu, blbe.

..krakonos500 ( 2. března 2017 20:50 )

 Odvedení pozornosti. Jako kdyby všechny ostatní vraždy byly řádně vyšetřeny, že? Třeba pomocí falešných důkazů, jako v případu Kramný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání