Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Před 25 lety byl odsouzen kanibal Jeffrey Dahmer: Vraždil i kousek od českých hranic?

Autor: dce - 
2. března 2017
06:20

Před 25 lety byl k 16 trestům doživotí odsouzen jeden z nejznámějších sériových vrahů Spojených států Jeffrey Dahmer. Za své oběti si vybíral mladé muže, které po smrti často znásilnil. Části jejich těl pak pojídal. V době, kdy sloužil jako voják v Německu, se jen kousek od českých hranic navíc staly 3 nevyřešené vraždy. Nikdo ale neví, zda se známým sériovým vrahem souvisely...

Jsou sérioví vrazi produktem společnosti? I na tyto otázky se snažili znalci odpovědět v případu Jeffreyho Dahmera, který mezi lety 1978 a 1991 zabil 17 mladých mužů. Dahmer vyrůstal ve slušné rodině, nebyl obětí domácího násilí a nesetkal se ani s přehnanými tresty. Přesto se u něj už v raném věku projevila morbidní fascinace mrtvolami. Jako ukázkový případ psychopata v mládí zabíjel nevinná zvířata. Ta pak často podroboval „vědeckému“ zkoumání.

V brzkém věku začal mít problémy s alkoholem. Ve 14 zažil první homosexuální styk, prozradil že míval i představy, jak se miluje s mrtvým tělem. Později se před hádkami rozvádějících se rodičů ukrýval ve vlastním světě. Nakonec se v 18 odstěhoval, a tak se mu osamostatněním otevřel prostor pro vraždy.

Prvního mladíka zabil už v roce 1978 – uškrtil ho a jeho tělo rozřezal. Prováděl na něm chemické pokusy, pak části těla v pytlích poházel po lese. Se svým „zlým já“ se ale snažil bojovat. Neúspěšně studoval na univerzitě, později se přidal k armádě.

Právě v armádě byl převelen až do Německa. Kolegy tmavé pleti často pod vlivem alkoholu slovně napadal a nakonec byl propuštěn. V době, kdy zde Dahmer byl, se v okolí základny ale odehrály tři nevyřešené vraždy... V nedávné době několik vojáků vypovídalo, že je v téže době Dahmer znásilnil.

Neúspěšný pokus o vyléčení z alkoholismu u něj ale přerostl v touhu vraždit. Mezi rokem 1987 a 1991 zabil dalších 16 mužů, mezi nimi i teprve dva 14leté chlapce. Oběti si vytipoval v gay baru, vylákal je do svého bytu, opil je nebo omámil prášky a zabil. Muže většinou uškrtil, jejich těla znásilnil a prováděl na nich nejrůznější pokusy. Těla rozřezával na kusy, rozpouštěl v kyselině a kosti si schovával.

Jedné z obětí zaživa otevřel hrudník a chtěl mu vytrhnout srdce, jinému muži, který mu nejprve z bytu smrti utekl, zaživa udělal díru do lebky a dovnitř mu nalil kyselinu chlorovodíkovou – prý tak chtěl udělat zombie, kterou by mohl ovládat. Mnoho částí těl Dahmer pojídal.

22. července 1991 jedna z jeho obětí uprchla a podařilo se jí najít policisty, kteří ji doprovodili do bytu bestie. To, na co uvnitř narazili, jim vyrazilo dech – bytem se linul zápach rozkládajícího se masa. První důkaz našel jeden z policistů v ložnici – v šupleti komody ležely desítky fotografií rozřezaných těl.

Policisté Dahmera zatkli a při dalším prohledávání bytu našli v lednici čerstvě uřezanou hlavu předchozí oběti. Později objevili 4 další hlavy, 7 lebek, dvě lidská srdce, části lidských svalů. V mrazáku byl celý lidský trup a pytel plný částí těl a orgánů.

Dahmer se před soudem přiznal k 17 vraždám a dostal 16 trestů doživotí nebo trest 936 let. Koncem listopadu 1994 spoluvězeň Dahmera a druhého muže brutálně zbil železnou tyčí. Po hodině byl prohlášen v nemocnici za mrtvého, zemřel i druhý napadený. Vrah později prohlásil, že chtěl pomstít Dahmerovy oběti. Soud mu přidal dvě doživotí k dosavadnímu trestu. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání