Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zavraždil celou rodinu včetně ženy před porodem: Bohumil Vacík odkroutil už 20 let z doživotí

Autor: dce, ČTK - 
14. srpna 2016
05:51

Byly to obyčejné dluhy, které Bohumila Vacíka před více než dvaceti lety dohnaly až k vraždě. Nakonec ovšem nezůstalo u jediného mrtvého. Vacík zabil svého dobrého kamaráda a nakonec i tříčlennou rodinu včetně těhotné ženy, která měla do porodu jen pár dní. Za to skončil přesně přes 20 lety ve vězení, kam ho soud poslal na doživotí.

Bylo 14. srpna 1996, když soud v Plzni odsoudil Bohumila Vacíka na doživotí. Od zrušení trestu smrti byl již desátý, který dostal takto vysoký trest. Soudy k doživotnímu trestu přistupují v případech zvláště surových či vícenásobných vražd. A právě tomu odpovídal i zločin Bohumila Vacíka.

19. prosince 1994 zašel do vrátnice Pozemních staveb Sokolov za svým známým Janem Hejdukem. Poprosil ho o zapůjčení zbraně, kterou muž vlastnil, na dvě hodiny. Dokonce mu za službu nabídl 10 000 korun. Hejduk ale odmítl. Vacík mu zbraň vytrhl a dvěma výstřely do hlavy ho zabil. Zbraň pak přechovával u sebe v bytě a použil ji v lednu následujícího roku.

11. ledna přepadl kdosi benzinku v Líšově. Pachatel ukradl 25 000 korun a těžce zranil prodavačku Marii Puchingerovou, ta následkům svých zranění nakonec podlehla. V době přepadení se na místě objevil zákazník, který pak policii popsal, že natankovaný benzin venku zaplatil muži s kasírtaškou. Později se ukázalo, že šlo o Vacíka...

Jen o tři dny později policie v bytě domu v Chodově objevila brutálně vyvražděnou rodinu Toových. Vyšetřování nakonec ukázalo právě na Bohumila Vacíka, který se s rodinou dobře znal. Vietnamský obchodník Tien Minn Too, otec rodiny, Vacíkovi navíc půjčil nemalé peníze.

Vacík 11. ledna ráno přišel k Toovým s tím, že nese vrátit půjčené peníze. Místo nich ale na Tiena vytáhl pistoli. Too se tomu začal smát, což Vacík zřejmě nesl těžce. Řekl mu jen, že to myslí vážně a zastřelil ho.

Poté, co ho zastřelil v kuchyni jeho bytu, vyběhla z vedlejšího pokoje Toova šestiletá dcerka, která zůstala náhodou doma. Poté, co vykřikla: „Já to řeknu mamince!“, ji rovněž zastřelil. Tragédie rodiny však nebyla ještě u konce, protože v tu chvíli se nečekaně vrátila do bytu Vietnamcova těhotná manželka Jindřiška, kterou Vacík usmrtil střelou do týla.

Podle znaleckých posudků nebyla u obžalovaného zjištěna žádná mimořádná duševní porucha. Byl charakterizován jako hysterická osoba se schizoidními rysy, která je však schopna se ovládat. Hlavním motivem jeho konání byla zištnost. 

Soud Vacíka odsoudil za čtyři vraždy (kvůli nedostatku důkazů nebyl souzen za vraždu pracovnice benzinky) k mimořádnému trestu odnětí svobody na doživotí. Neprojevoval totiž žádnou lítost nad svými činy. Resocializace Vacíka byla podle znalců nepravděpodobná, při podobných situacích by mohl své činy opakovat. Znalci se shodli na tom, že nebezpečí recidivy neklesne dříve, než bude Vacíkovi osmdesát let.

Vacík se proti rozsudku neodvolal. Dokonce i jeho obhájce považoval trest za spravedlivý. V té době to byl podle něj nejvážnější zločin za 50 let. Tragédie se nakonec nevyhnula ani rodině vraha. Vacíkova manželka po jeho zatčení spáchala sebevraždu, jeho tchána stihl infarkt.

escobar2011 ( 14. srpna 2016 16:26 )

A já bych ho pustil. odseděl si své, určitě se dal i na modlení a ... kdyby slíbil, že už to vícekrát neudělá ... a zadušoval by se na 100 hříchů ... tak bych ho pustil ... Vacíka

mixer ( 14. srpna 2016 12:40 )

 Takovéto případy,kde trest smrti by byl jenom na místě a spravedlivý.Nač takové zrůdy jsou a k čemu je živíme?

ejvm1712 ( 14. srpna 2016 12:29 )

Krista pána

vseznaleksenior ( 14. srpna 2016 11:17 )

To se bachari maji nechat zavrit kvuli tom, ze by spravedlnost vzali do vlastnich rukou, nebo jak

lunatic ( 14. srpna 2016 06:09 )

Všechno však zavinila nečinnost a neschopnost policie ;od 19.prosince 1994,do 11.ledna 1995 bylo dost času,aby vapátrali kam zmizela pistole z vrátnice a i kdo zabil hlídače-bezpochyby na místě zůstaly určité stopy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání