Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

20 let od smrti Terezky Čermákové: Opilá matka ji zabila a pak předstírala zmizení

Autor: dce, ČTK - 
23. července 2021
05:00

Téměř tři týdny ji hledaly stovky lidí. Policie na nalezení malé Terezky Čermákové vydala téměř milion korun. Marně. Nakonec se ukázalo, že dítě nezmizelo ze sídliště, jak matka tvrdila. Helena Čermáková ji totiž zalehla v opilosti a její tělíčko ukryla nedaleko domu v bývalé lesní hájence.

Helena Čermáková (42) nahlásila pohřešování pětileté dcerky Terezky na policii 20. června. Dítě se podle její prvotní výpovědi ztratilo z hřiště v Kladně. Policie po ní pátrala i v tak dalekých místech, kam by tak malé dítě samo nemohlo dojít. Bez úspěchu...

Zprvu ji hledala stovka policistů, postupně se jejich počet rozrostl na 850 mužů v uniformách, byli zapojeni i potápěči, vrtulník a samozřejmě i policejní psi. Ti ovšem nezachytili pachovou stopu dívky ani na hřišti, ani v okolí. „Tuto věc si policie zatím nedokáže vysvětlit,“ poznamenala už tehdy kladenská policejní mluvčí Jana Dětská. Dítě hledali i v parovodním potrubí, sklepech místních domů, kanalizaci...

Helena Čermáková už třetí den po zmizení dcery změnila výpověď. Podle první Terezka zmizela, když si Čermáková odskočila z hřiště nakoupit. Podle té druhé tvrdila, že na chvíli zavřela oči, když se na hřišti při hlídání dítěte opalovala. Pátý den po zmizení přiznala, že byla opilá a vlastně si nepamatuje, kdy se Terezka ztratila.

Policisté v té době už prověřovali verze, kde se dítě stalo obětí trestného činu - mohla být buď za hranicemi, nebo mrtvá. Podezření na matku padlo poprvé asi 26. června, kdy se pokusila o sebevraždu skokem ze třetího patra. Přežila s těžkými poraněními. Dokonce napsala dopis na rozloučenou. „Dopis je zmatečný. Dotyčná v něm doznává, že zmizení dívky je její vina, současně se ale hned vyviňuje z čehokoli,“ vysvětlil krajský vyšetřovatel Milan Řečínský.

Týden po dívčině zmizení už jí hledalo jen pár desítek policistů. Ruch ustal a Terezka upadla v zapomnění. Pro policii bylo už tehdy ovšem zarážející i matčino chování poté, co Terezka zmizela. „Plných 99 procent matek se v takové situaci zhroutí. Ona však ještě týž večer znovu navštívila restauraci,“ uvedla Dětská.

9. července policie k výslechu Čermákové přibrala psychologa. V pozdně večerních hodinách týž den bylo tělo pětileté Terezky konečně objeveno. Místem nálezu těla malé Terezky byly betonové základy, které v lese zůstaly po dřevěné chatě. V základech byl vylomen otvor, do něj bylo tělo ukryto a zaházeno větvemi, kamením a spadaným listím. Tam je navedla právě matka...

První zpráva ze soudní pitvy hovořila o srdeční nedostatečnosti jako o příčině úmrtí - Terezka trpěla nedomykavostí chlopně. Nebylo jisté, jestli došlo k cizímu zavinění. Při vyprošťování těla byly podle Romana Hošty z kladenského úřadu vyšetřování vyzvednuty nejprve kusy ohořelého dřeva, kovové předměty, pelest z dětské postýlky a zejména velký kamenný kvádr. Oba vyšetřovatelé nechtěli spekulovat, zda bylo v silách matky tělo takto zamaskovat. Nedokázali zatím říci, zda dítě zemřelo na místě, kde bylo nalezeno jeho tělo.

11. července byla Čermáková obviněna z ublížení na zdraví. Po pár hodinách se sama a přiznala, že dceru v opilosti zalehla a dítě se udusilo. Svědci ženu s dítětem v náručí viděli 20. června v Kladně, Terezka byla ale v tu chvíli už několik hodin mrtvá.

Matka podle vyšetřovatele vypověděla, že se v noci vrátila z restaurace domů opilá. Dcera se probudila, vstala ze své postýlky a sama si k ní přišla lehnout. Obě poté usnuly a Helena Čermáková dívenku zalehla. Po probuzení ve středu 20. června dopoledne zjistila, že Terezka má promodralé rty a její tělo je studené. Vzala mrtvou dceru do náruče a nejméně kilometr s ní chodila po sídlišti, než dorazila k základům hájenky v lese Bažantnice. Toto místo znala.

Kriminalisté uvedli, že matka odnesla svou mrtvou dceru do lesa a ukryla ji ve sklepě pobořené hájenky. „Natolik si byla schopna uvědomit svou situaci, že se svlékla pouze do kalhotek a proplazila se po nánosu hlíny do sklepa za mrtvolkou dítěte,“ dodal jeden z vyšetřovatelů. 

Později bylo zjištěno, že děvčátko mělo před smrtí v krvi 3,2 promile alkoholu. Čermáková byla nakonec obžalována z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti. Před Vánocemi 2001 se opět pokusila o sebevraždu - tentokrát zapila velké množství prášků alkoholem.

Soud začal 11. ledna. Obžaloba se Čermákovou snažila usvědčit, že dítě úmyslně opila - jedna z verzí vyšetřovatelů mluvila i o zadušení zvratky jako o příčině smrti. To ale nebylo nikdy prokázáno. Čermáková byla v březnu odsouzena na tři roky za ublížení na zdraví s následkem smrti. Tento trest nakonec potvrdil i odvolací soud.

Čermáková způsobila ještě poprask, když zmizela před nástupem do výkonu trestu. Tam nastoupila až v únoru 2003. Trest si odpykala celý.

bre-burda ( 18. září 2021 09:49 )

Pozoruhodné je jak dlouho vodila policii za nos. To byly samé ohledy vůči "trpící" matce a pravda byla nakonec zcela prozaická.

Renata Amadi ( 23. července 2021 23:50 )

No nevím. Tenkrát si v base našla nějakého chlapa a říkala, že chtějí dítě. Doufám, že jim to nevyšlo.

Renata Amadi ( 23. července 2021 23:48 )

Bylo to v mém sousedství. Terezka byla zanedbavane dite. Nevěřím ani náhodou, že se Terezka sama napila. Má dcera je stejně stará. Ani vaječnak, který je sladký by sama nepila, protože prý pálí. Ta můra ji normálně zabila, protože dcerka s babičkou si pro ni přišla do baru, aby ji odvedla domu. Matka na ni dávno zapomněla, ale lidé stále nosí k jejímu pomníku v lese hračky a kytky. Snad je holcicka na lepším místě.

soorry ( 23. července 2021 18:13 )

zalehnout velké dítě je nesnadné, ale podnapilé dítě, s tolika promilemi je taky namol, neubrání se, podnapilá matka taky nic nepocítí. Dítě spíš zemřelo na podnapilost a svedlo se na zalehnutí. hačala v Opavě.

ANOrozkradanidotaci ( 23. července 2021 17:24 )

Kdyby vrahem byl otec, dostal by minimálně patnáct let. U naší feminizované justice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání