Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Krásná Ivana, kterou snědl kanibal Hojer: Na ples šla kvůli tombole. Cestou domů našla smrt

Autor: dce - 
10. července 2016
05:14

Z děsivého svědectví z Hojerova nejbrutálnějšího zločinu mrazí i pětatřicet let poté. Psychopat, který podle všeho zabil pět žen, se totiž nezdráhal uchýlit ani ke kanibalismu. Části těla mladičké Ivany M. snědl s hořčicí.

Byl leden 1981, když se tehdy osmnáctiletá Ivana vydala na ples zoologické zahrady v Brně-Bystrci. Podle otce toužily s kamarádkami vyhrát první cenu v tombole. Tou totiž byla živá opička, a tak se dívky rozhodly, že zkusí štěstí. Když se vracely domů a rozdělily se, potkala Ivana Hojera.

S poslední kamarádkou se rozloužila na tramvajové zastávce a k domu vyrazila sama, Hojer ji oslovil a ona před ním začala utíkat. Rychle ji dohnal, strhl ji na zem a jen kousek od jednoho z domů se ji pokusil znásilnit. Nakonec ji devětatřicetkrát bodl a uškrtil.

„Odřezal prsa a po tom v jednom kuse ten genitál z ochlupení, ze stehen a i kus konečníku a celý poševní vchod - vlastně jeden takový... A s tím potom doma, nebo vlastně do toho nějak, onanoval, opakovaně. Ta prsa uvařil a jeden prs snědl, a ještě říkal....je to hrozný, že to snědl s hořčicí a že to nebyl pošmak,“ řekl v dokumentu Hrdelní zločiny sexuolog Pavel Zemek. Zbytek těla spláchl do záchodu a hrnec vyhodil.

Že čin spáchal právě Hojer, se zjistilo jen velkou náhodou. Až dva roky po Ivanině smrti se ozval tehdy ještě major Markovič, že dopadli vraha starší dámy z Prahy-Motola. Po Zemkovi chtěl, aby na Hojera udělali psychologický posudek. Kvůli podezření, že Motol nebyla Hojerova první vražda, řekl mu Markovič, aby si to celé promyslel. Při dalším výslechu mu Hojer podal papír se seznamem pokusů, které učinil. U pokusu v Brně byl i křížek - tam mu prý jeho oběť „zůstala pod rukama“. S pomocí brněnských vyšetřovatelů pak datum dokázali spojit s vraždou.

„Důležitá tam byla manipulace s nožem, mimo jiné velmi zručná, udělat takovou destrukci, jaké se on na té dívce dopustil, je poměrně časově náročné a fyzicky namáhavé. Mimo jiných charakteristik jsme tam uvedli, že by to mohl být chirurg nebo pitevní laborant, řezník a nebo myslivec, protože tito všichni umí nakládat s poměrně velkým tělem a...rozřezávat ho nějakým způsobem. Zapomněli jsme na dvě povolání a sice na ševce, který s knejpem se umí ohánět a na sklenáře, kteří mají nůž, používají ho velmi zručně při kytování oken a podobně,“ dodal Zemek.

A právě Hojer byl vyučený sklenář a ve své práci byl podle ostatních šikovný...

Máte rádi detektivky? Další díl původní české krimi Mordparta čtěte v dalším čísle Nedělního Blesku.

Mordparta Mordparta | Blesk

Vendy O ( 3. února 2024 14:58 )

Štěpán Mátl měl 22 roků, když se mu dcera narodila. Takže ta story o 10 letech snažení není pravdivá. Asi jen smyšlené, aby to znělo ještě tragičtěji.

forrtyn ( 10. července 2016 22:29 )

Opičky se v zverimexech neprodávají ani dnes. Navíc se tehdy v dobách Hojera ještě nevědělo, že opice přenášejí AIDS

11karel11 ( 10. července 2016 16:10 )

Arabové tu studovali a chodili všude, kde se scházeli mladí lidé, tj. Slovan, Máj, Melotka, Slávie a další. Ivana byla normální holka jako každá jiná.

11karel11 ( 10. července 2016 16:06 )

Znám trochu jinou verzi, kterou mi odvyprávěl jeden důstojník vojenské zprávy a měl i fotku Hujera. Hujer byl v Brně na vojně a jak to chodilo, že někteří důstojníci si z vojáků základní služby dělali osobní sluhy i v domácnosti. Hujer byl jeden z nich a pomáhal ve stejném domě v domácnosti jednoho důstojníka, jak bydlela Ivana Mátlová tj. směr tramvaje Vídeňská. Ivanu dobře znal a když se vracela z plesu tak v teplácích na ni čekal, bylo to v noci kol půl 2 hod), tehdy byly silné mrazy kol -20 st.) a provedl jí to co provedl. Jednalo se o Armádu, tak se informace asi zkreslili. Tehdy ve stejné čtvrti byla ještě zavražděna mladá žena, která šla kolem řeky s psíkem a ještě na Pedagogické fakultě na Poříčí (stejná čvrť) na WC jedna studentka. Nikdy jsme se nedozvěděli, kdo tyto 2 ženy zavraždil.

ejvm1712 ( 10. července 2016 15:57 )

Chodila do kavárny,kam chodili Arabové? Proč byla zhýčkaná? To neznamená,že ji musel Hojer zabíjet!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání