Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Náhoda rozjela kuřimskou kauzu, příběh nejbrutálnějšího týrání dětí v historii

Autor: dce - 
13. srpna 2016
20:30

Vše odhalila náhoda. Eduard Trdý z Kuřimi nainstaloval u svého dítěte monitorovací kameru na hlídání. Jenže místo vlastního potomka se mu objevil obraz jako z nočních můr... Nahý a svázaný chlapec ležící na holé zemi. To vše před devíti lety odstartovalo kuřimskou kauzu – nejhorší příběh týrání dětí v historii České republiky.

Bylo 9. května 2007, když policie zadržela Kláru Mauerovou, matku chlapce z videa, které připomínalo spíše horor. Eduard Trdý se totiž nechtěně svou chůvičkou „napíchl“ na kameru u sousedů. „Byl tam svázaný chlapec a jedl něco přímo z podlahy. Zůstal jsem sedět jako opařený. Pak jsem zavolal policii,“ řekl serveru iDnes.cz.

Na kameře pak viděl i zásah policie, zatýkání a záchranu teprve osmiletého Ondřeje. „Nahého chlapce svázaného lepicí páskou do kozelce si převzali zdravotníci a odvezli ho do nemocnice,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Aleš Mergental. Jeho vlastní matka mu svazovala ruce lepicí páskou, nahého ho nechala ležet na betonu ve sklepě v prostoru asi dvou metrů čtverečních. Dostával jen málo jídla a pití, potřebu mohl vykonávat do kýble v rohu.

Vše začalo o šest měsíců dřív, když ho matka takto trestala za drobné klukoviny a zlobení. Chlapec s poruchou sluchu měl povolené domácí vyučování, které zastávala Klára Mauerová jako studentka sociální pedagogiky.

Po odhalení skončil Ondra, jeho starší bratr Jakub a jeho – tehdy domnělá – třináctiletá sestra Anna v Klokánku. Téměř okamžitě ale Anička utekla. O několik týdnů později byla objevena v Dánsku, jenže brzy opět zmizela. Nakonec ji v lednu 2008 policie vypátrala až v Norsku, kde se vydávala za 13letého Adama.

Ukázalo se, že nejde o třináctiletou dceru Mauerové, ale o třicetiletou Barboru Škrlovou. I ona, stejně jako Klára i její sestra Kateřina, skončila ve vazbě. Necelý rok od odhalení kuřimských tyranek policie případ uzavřela a předala státnímu zástupci. Bylo obžalováno 6 lidí.

Trvalo čtyři měsíce, než si veřejnost a obžalovaní vyslechli rozsudek – šest lidí dostalo tresty v rozmezí od pět do deseti let. Dnes už jsou na svobodě všichni z odsouzených, poslední se ven dostala Kateřina Mauerová v roce 2014.

13ka ( 13. srpna 2016 22:18 )

 Také by mne rozuzlení této kauzy zajímalo. Existuje nějaké logické vysvětlení? Napadá mne pouze transintegrace, martyrs, zachyceno na počátku. Jestli je to tak, díky bohu za toho souseda, který to nahlásil, pokud by na tu kauzu seděla zrovna tato teorie, mohlo být stokrát hůř.

miasek ( 13. srpna 2016 21:48 )

 Ja to porad nechapu, i kdyz je to tolik let od uzavreni pripadu. Takova vec se prece neda utajit. Deti jsou ted v peci u babicky. Kde byla predtim? A vubec, kdo vi, co ona je za clovek, kdyz vychovala dve takove zrudy! Otec ma taky zajem o peci deti, to za celou dobu nenavstivil deti, ze si nevsiml zmeny u nich? Nedavno jsem cetla clanek, jak babicka vodila celou dobu deti do vezeni za matkou, aby neztratili kontakt s ni. Mam porad pocit, ze ty deti ani na tu hruzu nemuzou zapomenout, kdyz porad se stykaji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání