Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policie rozprášila skupinu překupníků: Podívejte se, jak rychle gang vykrádal auta!

Autor: Policejní deník, shp - 
5. listopadu 2014
17:30

Tři čtvrtě roku jim šli po krku a nakonec je dostali! Policisté rozprášili obzvlášť dobře organizovaný gang překupníků aut. Na svědomí mají zcizení více než stovky aut. Teď ale nad nimi spadla klec.

Od února tohoto roku kriminalisté druhého policejního obvodu z třetího oddělní obecné kriminality, kteří se zabývají automobilovou kriminalitou, pracovali na rozsáhlém případu krádeží motorových vozidel. Podle jejich zjištění organizovaná skupina devíti osob kradla osobní motorová vozidla na území hlavního města Prahy, převážně pak v teritoriu Prahy 4 a 10. 

Celá skupina byla dobře organizovaná, protože všichni členové měli úkoly zcela přesně rozdělené. Jedni vozidla kradli, druzí hlídali okolí, aby je při krádeži nikdo nevyrušil, další vozidla rozebrali na díly a poslední člen celé skupiny je prodával a získával tím peníze pro chod celé skupiny.

Video Takhle rychle gang auta vykrádal. - Policie ČR
Video se připravuje ...

V případě, že některý z členů skupiny vypadl a byl například zadržen policií, byl okamžitě nahrazen někým jiným, aby skupina mohla fungovat dál. Vozidla, která rozebírali většinou tři lidé najednou, kdy se jeden věnoval přední části, druhý zadní a třetí demontoval interiér, končila rozebraná do posledního šroubku maximálně do pěti hodin.

Nebylo výjimkou, že vozidla, která kradli většinou zaparkovaná na ulicích nebo parkovištích u nákupních center, dokázali otevřít a nastartovat během čtyřiceti vteřin.

Skupina se orientovala pouze na vozidla značky Škoda, kterých odcizila více než sto. Celková škoda se přiblížila k 30 milionům korun. Nicméně tato čísla nejsou konečná a kriminalisté stále identifikují další a další odcizená vozidla, kterých bude podle odhadu 150 až 180.

Při domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor kriminalisté zajistili několik stovek náhradních dílů z rozebraných vozidel, zbytků karosérií, finanční hotovost, ale i drogy nebo zbraň.

Také se jim podařilo nalézt flétnu v hodnotě téměř čtyř set tisíc korun, která byla odcizena i s jedním z vozidel. Ta patřila do majetku Národního divadla a bude vrácena zpět hudebníkovi, který o ni přišel.

Celou skupinu kriminalisté zadrželi a její členy následně obvinili z trestných činů krádeže, které páchali jako organizovaná skupina, za což v případě odsouzení hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Tři z obviněných jsou stíháni ve výkonu trestu za jinou majetkovou činnost, za kterou si odpykávají tresty. Jeden je stíhaný vazebně a na další dva dohlíží probační a mediační služba. Zbylé tři osoby jsou stíhané na svobodě.

gabreta ( 5. listopadu 2014 23:03 )

Policajti je chytli a hrozí jim až 8 let. Ten trest, jak známe naše soudy, bude nakonec poloviční a z toho je po půlce pustí za dobrý chování. Tak že odsedí dva roky. Ale kdo nahradí poškozeným škodu? To je naší slepý justici naprosto u prd.ele a poškozený odkáže na občanskoprávní spor, kterej nic nevyřeší, akorát poškozenýho obere o další prachy!!

moiaza ( 5. listopadu 2014 18:41 )

Havlovy děti se zdokonaluji. Také jsme díky jim přišli o auto a jízdní kolo. Škoda okolo 150000kč. Díky Havle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání